ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

25 Μαρτίου 1821 τότε και σήμερα

Πέρασαν 199 χρόνια από την εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Οδηγός τους η εθνική ιδέα, η εθνική αφύπνιση, που σφυρηλατήθηκε μέσα από την σκλαβιά με σκοπό την υπεράσπιση των ύψιστων ιδανικών, της εθνικής και πολιτικής ελευθερίας. 

Οι υπόδουλοι Έλληνες επιθυμούσαν διακαώς την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό και από κάθε υποταγή, που τους στερούσε το δικαίωμα να είναι κυρίαρχοι. 

Είχαν συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Αυτή η συνείδηση τους οδηγούσε σε ένα τραγικό δίλλημα: «Ελευθερία ή θάνατος» και στο εγερτήριο σάλπισμα του Ρήγα Φεραίου «κάλλιο μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». 

Η Επανάσταση του 1821 είχε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα και εξέφρασε το καθολικό αίτημα αποτίναξης της οθωμανικής κυριαρχίας και της ίδρυσης ελληνικού κράτους, που θα κατοχύρωνε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ισότητα. Αυτές οι αρχές αποτυπώθηκαν και στα τρία Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου 1822, 1823 και 1827. 

Μετά από δυο αιώνες απελευθέρωσης, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις εθνικές μας παρακαταθήκες. 

Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να διδάσκονται από τις πράξεις αντίστασης των αγωνιστών και το υψηλό φρόνημα. Οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, χωρίς φόβο, αλλά με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία.

Σήμερα η πατρίδα μας βάλλεται από τον ίδιο κατακτητή, ο οποίος αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, της χώρας μας, εκβιάζει την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπης εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα οι θυσιες των αγωνιστών του 1821 μας δείχνουν το δρόμο της εθνικής αφύπνισης και της ενδυνάμωσης της πατριωτικής συνείδησης για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

της Μαρία Κυριακοπούλου, Πρώην βουλευτής

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα 315 ανέρχονται τα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Έξι εντοπίστηκαν στην Αχαΐα. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Τουλάχιστον έξι χωριά έχουν αποκοπεί στην Ορεινή Ναυπακτία λόγω κατολισθήσεων στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο Ο Δρόμος προς το Ριγανι έκλεισε όπως και προς τα χωριά Κρυονέρι, Στυ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  Από το γραφείο τύπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ενημέρωση: Τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, μια κατασκευασμένη και ανακριβής . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με δυναμικό τρόπο και έναν ιδανικό συνδυασμό μουσικής και χορού όπως τον εγγυάται η εξαιρετική μπάντα Encardia την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 22.00 στα Παλαιά Σφαγεία θα πέσει . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Τουλάχιστον έξι χωριά έχουν αποκοπεί στην Ορεινή Ναυπακτία λόγω κατολισθήσεων στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο Ο Δρόμος προς το Ριγανι έκλεισε όπως και προς τα χωριά Κρυονέρι, Στυλια και Φαμηλα. Για
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Oπως αναφέρει αναγνώστης από την περιοχή της Λεύκας: «Αυτη η κατασταση υπαρχει 10 χρονια τωρα που ζει η οικογενεια μου σε αυτον το δρομο. Οσες εκκλησεις και αιτηματα προς το δημο, καθε χρονο τα ιδια.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή στάθηκε η μοίρα για την Μαρία Αγιάννη-Παντελακάκη, μια 39χρονη γυναίκα από το Αίγιο που λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα του μωρού της, έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο.   Η ιστορία τη
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search