ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μείνει πιστή στο όραμά της

Πάνε περίπου δεκαπέντε χρόνια από την περίοδο που εργαζόμουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλειστικά με θέματα που αφορούσαν την απασχόληση στους κύκλους των χωρών της Ευρωζώνης.

Η ενασχόληση με τα εργασιακά ζητήματα μου πρόσφεραν σπάνια εμπειρία, αναφορικά με την επίλυση πλήθους ζητημάτων βάσει των κοινοτικών κανόνων δικαίου και του εκάστοτε εθνικού δίκαιου της κάθε χώρας. Από την άλλη, η συμβολή έστω και ως παρατηρητής στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μέλλον, ήταν ιδιαίτερα επωφελής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την δημιουργία της ενέπνευσε τα μέλη της και στήριξε την ύπαρξή της σε πανανθρώπινες θεμελιώδεις αρχές. Επομένως το ευρωπαϊκό εγχείρημα φάνταζε μεγαλειώδες, με υποδειγματική προσήλωση στις κοινές αξίες της αλληλεγγύης, της συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Ενωση των προοδευτικών αξιών και του πλουραλισμού οδήγησε στην ανάπτυξη όλα τα κράτη μέλη της, ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για πλήθος από οφέλη που αποκόμισαν τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στην πρόσφατη μνήμη μας ακόμη υπάρχει η διάσωση της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με τις γνώστες εγχώριες δραματικές στιγμές.

Τον κρίσιμο λοιπόν χρόνο που η Ελλάδα εξέρχεται τραυματισμένη από μια δεκαετή κρίση μνημονίων και δημοσιονομικής προσαρμογής, εμφανίζεται υπό μορφή πολέμου ο covid-19, δημιουργώντας προβληματισμό και αγωνία, μιας και η άμυνα της απειλής αυτής, αφορά την δεδομένη στιγμή όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά το σώμα όλης της Ευρώπης.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης έκλεισαν και τώρα μένει να αντιμετωπιστεί η πανδημία όχι μόνο ως ζήτημα υγειονομικό αλλά και ως ζήτημα οικονομικό. Οι θεσμοί οφείλουν να ενεργοποιηθούν και πέραν των αποφάσεων στήριξης, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ όψιν τόσο την εκατόμβη των νεκρών της Ισπανίας και Ιταλίας όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πανδημίας, που μέχρι σήμερα έχει εξαναγκάσει σε «παύση» ολόκληρο τον πλανήτη.

Το αίτημα των εννέα ηγετών περί έκδοσης ενός χρεογράφου, ώστε να αντληθούν χρήματα από τις αγορές στην ίδια βάση προς όφελος όλων των κρατών μελών, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που όπως φαίνεται μπορεί να εξασφαλίσει μια σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί αυτή η πανδημία.

Αυτή η ιδέα βέβαια δεν είναι καθόλου καινούργια, καθώς είχε ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας έκδοσης στην κρίση του 2010-2011 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος υπεραμύνθηκε αυτής της λύσης σαν το πλέον δυνατό όπλο συμβολής στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σήμερα που όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν την κοινή απειλή της εκτεταμένης πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα οφείλει να μείνει πιστό στο όραμά του, να ξεπεράσει τις εσωτερικές ρωγμές του και να αποφύγει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης.

Η επιμονή σε πολιτικές λιτότητας και κερδοσκοπίας οδηγούν σταθερά σε εκτροπή από την αρχικώς ευοίωνη Ευρωπαϊκή πορεία. Επομένως οι στιγμές είναι κρίσιμες για την μελλοντική βιωσιμότητα της.

Πράγματι η ανθρωπότητα ταπεινώθηκε από την πανδημία της νόσου από την άλλη όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική στιγμή, να σκεφτεί τις ρίζες τις, να κατανοήσει την ανάγκη για ενότητα, και να αναδειχθεί ισχυρή προς όφελος όλων των λαών και πολιτών του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. «Whatever it takes».

Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΣΕΡΕΤΗ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Όλα όσα θα δούμε στις Άγριες Μέλισσες την επόμενη εβδομάδα.Άγριες Μέλισσες, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου – Επεισόδιο 80: Η εξαφάνιση της Ασημίνας και του Σέργιου θα φέρει αναστάτωση αλλά . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κοντά στην ολοκλήρωση μίας σημαντικής μεταγραφής βρίσκεται ο ΟΦΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον Λουκ Καστάνιος για συμβόλαιο 2,5 ετών.Ο 28χ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται 39χρονος αλλοδαπός ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει από το λιμάνι της Πάτρας, μεταφέροντας στο όχημά του μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Παραλία Πατρών και συγκεκριμένα στην οδό 25ης Μαρτίου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ι.Χ εξετράπη της πορείας του με αποτέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Παραλία Πατρών και συγκεκριμένα στην οδό 25ης Μαρτίου.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ι.Χ εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα Πέμπτη 21/01/2021 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 509 κρούσματα τα 234 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 58.Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, διψήφιος αρι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξεκίνησαν οι κρίσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το τιμόνι της διοίκησης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής ανέλαβε και επίσημα  ο Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.    Ο Πατρινός Γιάννης Πετρούτσ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search