ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οικονομία της φύσης για λόγους ισορροπίας;

Ξέρω πως ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού είμαι άνω των 60 ετών. Από απροσεξία, δική μου ή άλλου, μπορεί να είμαι άλλο ένα θύμα της πανδημίας…

Μια ακόμα επιδημία, που, ας το δούμε και από την πλευρά της οικονομίας της φύσης, όσο κι αν δεν μας αρέσει, γιατί είναι σκληρό για την ανθρωπότητα, επεμβαίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού επί γης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, ο πληθυσμός της Γης έφθασε το ένα δισεκατομμύριο το 1804, τα δύο δισεκατομμύρια το 1927, τα τρία το 1960, τα τέσσερα το 1974, τα πέντε το 1987 και τα έξι δισεκατομμύρια το 1999. Προβλέπεται να φθάσει περί τα οκτώ δισεκατομμύρια μεταξύ 2025 και 2030. Μεταξύ 2045 και 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται (με τις σημερινές εκτιμήσεις) να φθάσει τα εννέα δισεκατομμύρια, με εναλλακτικά σενάρια να κυμαίνονται από 7,4 έως 10,6 δισεκατομμύρια.

Ο Άγγλος οικονομολόγος Τόμας Μάλθους, ήδη το 1798, δημοσίευσε την «Πραγματεία για την Πληθυσμιακή Αρχή», σύμφωνα με την οποία η τάση αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού θα υπερβαίνει αναπόφευκτα την παραγωγική ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας, σταδιακά θα εξαντλήσει τις δυνατότητες του πλανήτη να τον θρέψει και μελλοντικά ίσως η μόνη διέξοδος, όπως έχει επισημάνει ο Στίβεν Χόκινγκ, θα είναι η αποίκηση άλλων πλανητών, προκειμένου να διασωθεί η ανθρωπότητα από τον αφανισμό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον.

«Πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια, δύο μακρινοί μας πρόγονοι άφησαν τα αποτυπώματά τους στην άμμο… Το ζευγάρι περπατούσε με γυμνά πόδια σε μια πεδιάδα. Ο λαός στον οποίο ανήκε θα πρέπει να αριθμούσε λίγες εκατοντάδες, ή το πολύ χιλιάδες άτομα, εξοπλισμένα με εντελώς υποτυπώδη μέσα… Σήμερα, τα αποτυπώματα της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι αδύνατο να εξαφανιστούν. Ο άνθρωπος έχει επηρεάσει ήδη κάθε γωνιά του πλανήτη και κάθε οικοσύστημα. Οι επιλογές και οι επεμβάσεις μας μεταμόρφωσαν τον φυσικό κόσμο, γεννώντας μεγάλες δυνατότητες αλλά και ακραίους κινδύνους σχετικά με την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας» (Έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις τάσεις του παγκόσμιου πληθυσμού, 2001).

Αν δεν αλλάξει, μάλιστα, διατροφικές συνήθειες ο άνθρωπος, των σύγχρονων κοινωνιών της υπερκατανάλωσης με τις ολοένα αυξανόμενες πλαστές ανάγκες - φαινόμενο της καπιταλιστικής κοινωνίας, θα βρεθεί σε δεινή κατάσταση σε λίγες δεκαετίες, λόγω της αλόγιστης εκμετάλλευσης των πόρων της φύσης. Δύο δισεκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ώστε δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, ώστε να ζουν με υγεία και ενέργεια.

Διάφορα φυσικά φαινόμενα, βεβαίως, κατά καιρούς, εξαφανίζουν μεγάλες μάζες του πληθυσμού της γης. Τέτοια φαινόμενα είναι θεομηνίες, τυφώνες και κυκλώνες, τσουνάμια, πλημμύρες, σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους, καύσωνες. Ας προσθέσουμε και ενέργειες του ανθρώπου από ανθρώπινη αμέλεια ή πρόθεση, που εξαφανίζουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπων, όπως οι πόλεμοι (ιδίως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι), τα πυρηνικά ατυχήματα, οι τρομοκρατικές ενέργειες με πλήθος θυμάτων σε μια χρονική στιγμή, οι πυρκαγιές (π.χ. Ιούλιος 2018 στην Αττική με θύματα 102 συμπολίτες μας!), τα δυστυχήματα κ.α. Μόνο, που δεν μπορούμε να θέσουμε τις ανθρώπινες αυτές ενέργειες στην ίδια μοίρα με της φύσης τη δραστηριότητα…

Οι επιδημίες και θανατηφόρες ασθένειες από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, τύφος, πανώλη, ελονοσία, ευλογιά, χολέρα, φυματίωση, ebola, νόσος των πουλερικών, κ.α., πολλές από τις οποίες σήμερα δεν αποτελούν απειλή. Η μαύρη πανώλη ή μαύρος θάνατος (1348 - 1353), για παράδειγμα, από τις πλέον καταστροφικές στην παγκόσμια ιστορία με 75 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και στην Ασία. Τα θύματα της ισπανικής γρίπης ήταν περισσότερα από τα 10-15 εκατομμύρια θύματα του Α΄ παγκόσμιου πολέμου!

Η πανδημία του κορωνοϊού, λοιπόν, ίσως είναι μια ακόμα προσπάθεια της φύσης να διατηρηθεί η ισορροπία του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη.

* Ο Παναγιώτης Χαλούλος είναι φιλόλογος-συγγραφέας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Την οργή και την απόγνωσή του για το αβέβαιο μέλλον των στούντιο τατουάζ στη χώρα μας εξέφρασε μέσω Facebook, καθώς το επάγγελμά του είναι από αυτά που έχουν σαρωθεί από την πανδημ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύματα για τη σύλληψη του λεγόμενου "Δράκου του Κάβου" φιλοξενεί ο βρετανικός Τύπος. Ένα από τα θύματά του, η Κέλι Μόργκαν, όταν έμαθε ότι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη σύλληψ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια περί μείωσης μισθών και συντάξεων διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Δεν συζητάμε περικοπές μισθών και συντάξεων», τόνισε μιλώντας στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το όχημα που οδηγούσε ένας 84χρονος ξέφυγε από την πορεία του και μπήκε σε ένα συνεργείο που βρίσκεται εκεί. Ο οδηγός βαριά τραυματισμένος μετά από λίγη ώρα άφησε την τελευταία του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στο Βασίλη Δημάκη σήμερα το απόγευμα στην την Πλατεία Γεωργίου."Ο εμπαιγμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση σκόρπισε στην Πάτρα, η είδηση του θανάτου του Γιώργου Λιναρδάτου, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τη Δευτέρα, έχασε τη μάχη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

To Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» διοργανώνει στην Πάτρα, από τις 25 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2020, το μαραθώνιο τεχνολογίας και καινοτόμων ιδεών BOOST Hackathon, για την
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search