ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γραμματέας ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Η επικράτηση του COVID-19, ως αναμφίβολα μια τεράστια υγειονομική κρίση, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης από την κυβέρνηση. Τα αυστηρά μέτρα και η έντονη και διόλου ευκαταφρόνητη διαφημιστική καμπάνια (θα την ονομάζαμε: «Άλλος για τα € 11 εκατομμύρια») φαίνεται ότι δεν απέδωσαν καρπούς, αφού τα μέτρα ολοένα και γίνονταν πιο δραστικά, για να αποδώσουν.

 

Μονόδρομος ήταν να τεθεί και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όμως η ελληνική κοινωνία πέρα του φόβου για το αν θα νοσήσει από τον COVID-19, θορυβήθηκε για μια νέα οικονομική ύφεση, αφού ακριβή στοιχεία για το εμβόλιο ή το κλείσιμο του κύκλου του ιού δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επιπρόσθετα ήδη αρκετοί εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε καταβολή 800 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι, τα 800 ευρώ είναι εφάπαξ καταβολή και αφορούν ενίσχυση για 45 μέρες (15/3-30/4), και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί! Μετά ξεκίνησε το σαφάρι με τους ΚΑΔ που επιδοτούνται. Ο πλήρης εμπαιγμός σε δικηγόρους και μηχανικούς, λες και δουλεύουν κανονικά, με κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Η ψηφιακή επιμόρφωση με voucher 600 ευρώ, θα χαρακτηριζόταν ως άλλο παντεσπάνι της σύγχρονης ιστορίας…

 

Καμία έμπρακτη ενίσχυση για τον εργατικό κόσμο, που αισθάνεται αβοήθητος. Πολλοί είναι χωρίς εισόδημα για πάνω από ένα μήνα και τείνουν ή βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση. Η ενίσχυση όταν καταβληθεί θα γίνει καπνός, αφού θα χρησιμοποιηθεί για είδη πρώτης ανάγκης, ενοίκια και λογαριασμούς. Η στέρηση ρευστότητας θα ενταθεί λόγω και μη καταβολής του δώρου του Πάσχα από μερίδα εργοδοτών, αφού θεσπίστηκε η ετεροχρονισμένη καταβολή έως τέλος Ιουνίου.

 

Πρώτη Απριλίου θα ξεκινούσε και η θερινή σαιζόν. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δείχνει, ότι η χρονική μείωση της τουριστικής περιόδου, η απαγόρευση πτήσεων από την Κίνα, ενδέχεται στο να χαθούν έως και το 50% των θέσεων εργασίας, με πρώτες εκείνες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τον Τουρισμού, αφού δεν ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο! Με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κινδυνεύει με έως και 35% πτώση του ΑΕΠ λόγω του COVID-19 (για το διάστημα των μέτρων). Στην μελέτη η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ 30 χωρών, διότι ο τουρισμός, η εστίαση, η ναυτιλία κ.ά. συμβάλουν δραστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δείξει διαθέσεις γερής χρηματοδότησης, απέναντι στην τεχνητή και αναγκαία αναστολή της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες οφείλουν να γίνουν αποδέκτες μειώσεων ή και απαλλαγών σε οικονομικές υποχρεώσεις τους. Οι μεταθέσεις αποπληρωμής αυτών, σε βάθος εξαμήνου πώς θα καλυφθούν αφού είναι «κλειστοί»; Ομοίως οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους, ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και άμεση στήριξη των ανέργων. Επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταστήσει οφειλέτες μεγάλη μερίδα πολιτών;

 

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους πολίτες για να μείνουν όρθιοι. Μην έχουμε την αυταπάτη, ότι οι επιπτώσεις του COVID-19 θα «σβηστούν» όταν θα περιοριστούν τα κρούσματα. Οι συνέπειες θα είναι ορατές για αρκετό χρονικό διάστημα και χρειάζεται, να ληφθούν όλα τα αναγκαία απαραίτητα μέτρα στήριξης σύσσωμης της κοινωνίας και όχι κατ’ επιλογήν!

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τίς ημέρες αυτές περνάμε σε ένα επόμενο στάδιο τής επιδημιολογικής κρίσης που μαστίζει τους τελευταίους δύο μήνες την πατρίδα μας αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Οι ανάγκες για παρο . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης, όπου είχε συνάντηση με . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Πρώτο», επισκέφθηκε σήμερα η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της εταιρείας, κ. Καϊμακά Ιωάννη.   Στ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

    Eπιστροφή και πάλι σε νέους όμως ρυθμούς για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα, πρώτη ημέρα των νέων μέτρων, τηρήθηκαν οι αποστάσεις στα τραπέζια και οι σερβιτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Πρώτο», επισκέφθηκε σήμερα η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της εταιρείας, κ. Καϊμακά Ιωάννη.   Στη συνάντηση, η Βουλε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΕΒΙΠΑ με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, με ημερομηνία 21/05/2020, στην οποία εξη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Είχαμε την πεποίθηση, ότι η πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου συχνά καταλήγει σε υποβάθμιση της διαφάνειας στα δημόσια λογιστικά και, εν τέλει, στην ίδια τη Δημοκρατία. Δεν μπορούσαμε ν
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search