ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γραμματέας ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Η επικράτηση του COVID-19, ως αναμφίβολα μια τεράστια υγειονομική κρίση, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης από την κυβέρνηση. Τα αυστηρά μέτρα και η έντονη και διόλου ευκαταφρόνητη διαφημιστική καμπάνια (θα την ονομάζαμε: «Άλλος για τα € 11 εκατομμύρια») φαίνεται ότι δεν απέδωσαν καρπούς, αφού τα μέτρα ολοένα και γίνονταν πιο δραστικά, για να αποδώσουν.

 

Μονόδρομος ήταν να τεθεί και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όμως η ελληνική κοινωνία πέρα του φόβου για το αν θα νοσήσει από τον COVID-19, θορυβήθηκε για μια νέα οικονομική ύφεση, αφού ακριβή στοιχεία για το εμβόλιο ή το κλείσιμο του κύκλου του ιού δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επιπρόσθετα ήδη αρκετοί εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε καταβολή 800 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι, τα 800 ευρώ είναι εφάπαξ καταβολή και αφορούν ενίσχυση για 45 μέρες (15/3-30/4), και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί! Μετά ξεκίνησε το σαφάρι με τους ΚΑΔ που επιδοτούνται. Ο πλήρης εμπαιγμός σε δικηγόρους και μηχανικούς, λες και δουλεύουν κανονικά, με κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Η ψηφιακή επιμόρφωση με voucher 600 ευρώ, θα χαρακτηριζόταν ως άλλο παντεσπάνι της σύγχρονης ιστορίας…

 

Καμία έμπρακτη ενίσχυση για τον εργατικό κόσμο, που αισθάνεται αβοήθητος. Πολλοί είναι χωρίς εισόδημα για πάνω από ένα μήνα και τείνουν ή βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση. Η ενίσχυση όταν καταβληθεί θα γίνει καπνός, αφού θα χρησιμοποιηθεί για είδη πρώτης ανάγκης, ενοίκια και λογαριασμούς. Η στέρηση ρευστότητας θα ενταθεί λόγω και μη καταβολής του δώρου του Πάσχα από μερίδα εργοδοτών, αφού θεσπίστηκε η ετεροχρονισμένη καταβολή έως τέλος Ιουνίου.

 

Πρώτη Απριλίου θα ξεκινούσε και η θερινή σαιζόν. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δείχνει, ότι η χρονική μείωση της τουριστικής περιόδου, η απαγόρευση πτήσεων από την Κίνα, ενδέχεται στο να χαθούν έως και το 50% των θέσεων εργασίας, με πρώτες εκείνες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τον Τουρισμού, αφού δεν ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο! Με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κινδυνεύει με έως και 35% πτώση του ΑΕΠ λόγω του COVID-19 (για το διάστημα των μέτρων). Στην μελέτη η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ 30 χωρών, διότι ο τουρισμός, η εστίαση, η ναυτιλία κ.ά. συμβάλουν δραστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δείξει διαθέσεις γερής χρηματοδότησης, απέναντι στην τεχνητή και αναγκαία αναστολή της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες οφείλουν να γίνουν αποδέκτες μειώσεων ή και απαλλαγών σε οικονομικές υποχρεώσεις τους. Οι μεταθέσεις αποπληρωμής αυτών, σε βάθος εξαμήνου πώς θα καλυφθούν αφού είναι «κλειστοί»; Ομοίως οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους, ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και άμεση στήριξη των ανέργων. Επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταστήσει οφειλέτες μεγάλη μερίδα πολιτών;

 

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους πολίτες για να μείνουν όρθιοι. Μην έχουμε την αυταπάτη, ότι οι επιπτώσεις του COVID-19 θα «σβηστούν» όταν θα περιοριστούν τα κρούσματα. Οι συνέπειες θα είναι ορατές για αρκετό χρονικό διάστημα και χρειάζεται, να ληφθούν όλα τα αναγκαία απαραίτητα μέτρα στήριξης σύσσωμης της κοινωνίας και όχι κατ’ επιλογήν!

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια περίεργη υπόθεση κλήθηκαν να διαχειριστούν και να ερευνήσουν το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικές αρχές της Πάτρας. Ένας Γερμανός υπήκοος, που επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γρα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά από την έκθεση Thessaloniki Helexpo, η οποία φέτος αντικαθιστά επί της ουσίας τη ΔΕΘ. . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας της χώρας μας στο 334 νεκρούς.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται πλέον στην Οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών μετά τη χθεσινή προσθήκη μιας 28χρονης από την περιοχή της Αιγιάλειας που νόσησε από τον
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το β' τρίμηνο φέτος, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα (εκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ΤμήματοςΆμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι αφαίρεσε από κατάστημαυπεραγοράς τροφίμων, δυο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού συνολικής αξίας40 ευρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search