ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατσικόπουλος: Η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μείγματος

Μερικές σκέψεις πάνω στο πρώτο θέμα του Περιφερειακού συμβουλίου με τίτλο " συζήτηση- ενημέρωση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ( covid_2019) και τις προοπτικές τής επόμενης μέρας", κατέγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Κατσικόπουλος. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: 

"Η κρίση της πανδημίας αποτελεί ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μείγματος.

Η κρίση συνετέλεσε στην επίσπευση της συζήτησης και του σχεδιασμού που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Καθώς κατέστη ορατό το ζήτημα που υφίσταται σχετικά με την υποχώρηση του ΑΕΠ εξαιτίας του πλήγματος που υπέστη παγκόσμια ο τουρισμός.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι με απλά λόγια η υπερβολική έως επικίνδυνη εξάρτηση της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσον και πόσο γρήγορα είναι εφικτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και σε ποια βάση.

Υπάρχουν τομείς όπου θα μπορούσε νά επιδιωχθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκεια.

Πόσο θα μπορούσε αυτή η μεταστροφή, σέ συνδυασμό με ενίσχυση εξαγωγών να αντισταθμίσει η να υποκαταστήσει τμήμα της συμβολής του τουρισμού στο Ελληνικό ΑΕΠ;

Την περίοδο αυτή αναδείχθηκαν αρετές συγκεκριμένων κλάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Τρεις βιομηχανίες κινήθηκαν με ταχύτητα, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή της παραγωγής τους και κατασκεύασαν προστατευτικές μάσκες, ώστε να υπάρξει εθνικό απόθεμα 25 εκατομμύρια μασκών.

Αυτό σημαίνει πολλά.

Σκέψεις μπορεί να υπάρξουν πολλές.

Μια είναι η εξής: αφού η κυβέρνηση διεκδικεί για τη βιομηχανία από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 5δισ Euro της περιόδου 2021- 2027, τα οποία πολλαπλασιαστικα με κεφάλαια κίνησης μπορεί να γίνουν 15-20 δις Euro, η περιφέρεια μας θα πρέπει να οργανωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό θα επιδράσει καταλυτικά και ευεργετικά στην αγορά εργασίας.

Ο στόχος κεντρικά, κατά εμέ ορθώς, είναι η στήριξη της βιομηχανίας ώστε να συνεισφέρει στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του κεντρικού ρόλου της βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων..

Βιομηχανία και εμπόριο λοιπόν στο στόχαστρο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δεν χρειάζεται να σταθώ ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Είναι αυτονόητο ότι η περιοχή μας πρέπει να στηρίξει την παραγωγή και κυρίως τις εξαγωγές.

Στις λίγες αυτές γραμμές δεν καταπιάστηκα με όλους τους τομείς, εστίαση, εμπόριο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.

Εξυπακούεται ότι πρέπει να ακούσουμε τους φορείς και να διεκδικήσουμε με το παραπάνω. Στάθηκα ιδιαίτερα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας γιατί η ενίσχυση του ΑΕΠ θα φέρει αποτελέσματα για όλους."

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

φυγε σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάικος. Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο Βασίλης Πάικος ήταν επί 25 χρόνια επικεφαλής της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μια πολύ λιτή τελετή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, άναψε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, από την πλατεία Γεωργίου, ο Χρισ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στον βουλευτή Αχαΐαςκ. Μάρκου «Με λύπη μου είδα την ανακοίνωση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Μάρκου, με την οποία με κατηγόρησε για κάτι π . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μια πολύ λιτή τελετή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, άναψε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, από την πλατεία Γεωργίου, ο Χριστουγεννιάτικος διάκο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στον βουλευτή Αχαΐαςκ. Μάρκου «Με λύπη μου είδα την ανακοίνωση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Μάρκου, με την οποία με κατηγόρησε για κάτι που δεν είπα και μάλι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Μαρινάκης περιφέρεται στον Νομό ως υπουργός και κάνει δηλώσεις. Μεταξύ αυτών σε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ξανασκέφ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search