ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρωτεύουσα ξανά!: Γιατί δεν προτείνουμε Έλληνες ανθρωπιστές για το Νόμπελ κ. Πελετίδη;

Τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου ομόφωνα να προταθεί για το  Νόμπελ Ειρήνης Έλληνας που έχει επιδείξει αδιαμφισβήτητη  ανθρωπιστική δράση, πρότεινε η παράταξη «Πρωτεύουσα ξανά!» στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, έναντι της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για στήριξη της υποψηφιότητας των Γιατρών της Κούβας.

Η εισηγήτρια από την πλευρά της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» κ. Κατερίνα Σολωμού στη εισήγησή της έκανε εκτενή αναφορά στους Γιατρούς της Κούβας και στο γεγονός ότι οι αποστολές Κουβανών γιατρών στο εξωτερικό έχουν δεχθεί πολύ έντονη κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ καθώς χρεώνονται αδρότατα από την κουβανική κυβέρνηση, ενώ αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του κουβανικού κράτους, έχοντας πλέον ξεπεράσει σε τζίρο ακόμα και τον τουρισμό. 

Μάλιστα σε ό,τι αφορά την πλευρά των Κουβανών γιατρών, όπως τόνισε η κ. Σολωμού. θα πρέπει να αναφερθεί  ότι η πλειονότητα στέλνεται υποχρεωτικά στις ξένες χώρες. Δηλαδή το πρόγραμμα αυτό δεν βασίζεται μόνο στον εθελοντισμό, αν και υπάρχουν ασφαλώς και εθελοντές ανάμεσά τους, ενώ έχουν υπάρξει και αρκετά περιστατικά γιατρών που έχουν εγκαταλείψει τις αποστολές για να ζητήσουν άσυλο στη φιλοξενούσα χώρα. 

Όπως τόνισε η κ. Σολωμού, «η πολιτική πώλησης εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών της Κούβας σε τρίτες χώρες είναι μία απόλυτα ορθολογική και θεμιτή επιλογή, που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και εξυπηρετεί επίσης και τις χώρες που αγοράζουν αυτές τις υπηρεσίες. Όπως άλλες χώρες πωλούν αυτοκίνητα, υψηλή τεχνολογία ή φτηνά καταναλωτικά προϊόντα, έτσι η Κούβα πουλάει ή μάλλον νοικιάζει αυτό που παράγει και διαθέτει με βάση τις δυνατότητές της, δηλαδή το ιατρικό προσωπικό της. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό και πολύ καλά πράττει. Είναι όμως αφελές αυτό να περιγράφεται ως «ανθρωπιστική βοήθεια» και «ένδειξη αλληλεγγύης» διότι, πρόκειται για μία πολύ καλά δομημένη εμπορική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος, η οποία είναι σήμερα η κύρια πηγή πλούτου της χώρας». 

Κατόπιν τούτων στην παράταξη προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας η οποία ουδέποτε έχει φέρει ανάλογη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη Ελλήνων για τα βραβεία Νόμπελ ή για αντίστοιχης εμβέλειας διεθνείς βραβεύσεις, έφερε την πρόταση για τους Γιατρούς της Κούβας. Μια πρόταση δηλαδή που είναι ηλίου φαεινότερον ότι κινείται από κομματικά ελατήρια.

Μια πρόταση μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετη με κάποιες ελληνικές προτάσεις του παρελθόντος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως της 85χρονης γιαγιάς, Αιμιλίας Καμβύση από τη Συκαμνιά, ή 40χρονου ψαρά Στρατή Βαλιαμού, τις οποίες ο κ. Πελετίδης δεν αξιολόγησε ως ικανές για να τις φέρει προς ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. 

Η παράταξή μας θεωρεί ότι είναι αδιανόητο  να μην προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης απλοί άνθρωποι  και εθελοντές  ή ανθρωπιστικές μη κερδοσκοπικές εθελοντικές οργανώσεις από τη χώρα μας και να προτείνεται ένα  σαφώς κερδοσκοπικό σύστημα από την Κούβα.

Ιδίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και την κρίση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, κάτι  που επιβάλλει να στρέψουμε την βλέμμα μας και την παγκόσμια προσοχή  στη χώρα μας και στους ανθρώπους της.

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε τα εξής: . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Αβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα. Προχωράτε με το βλέποντας και κάνοντας», . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε τα εξής:
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικά και πόσοι είναι στ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Αποφασίστε τι θέλετε για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα το ενισχύσετε; Θα το βοηθήσετε να πάει μπροστά ή θα το αφήσετε στην τύχη του;». Ηταν το βασικό ερώτημα που έθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search