ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάτρα: Επιστολή Πελετίδη στον υφυπουργό οικονομικών για το Ριγανόκαμπο

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, επανέρχεται, για μια ακόμη φορά, στο αίτημα για την παραχώρηση χρήσης στο Δήμο, του χώρου στον Ριγανόκαμπο.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει:

«Εδώ και 5 χρόνια ο Δήμος μας έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού, πολιτισμού, όπως προβλέπεται και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).
    Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου ακινήτου -παλαιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 27 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.
    Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 07-09-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 αρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε.

    Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.
    Αναφορικά δε με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό (ΑΝ) και (ΔΑ).

    Ο χώρος των 130 περίπου στρεμμάτων είναι ζωτικής σημασίας, διότι ο Δήμος θέλει να καλύψει μέρος των σοβαρών του ελλείψεων σε υποδομές.
Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπόψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, των αρμόδιων Υπουργών, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πριν μερικούς μήνες, λάβαμε την διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι θα διαμορφωθεί σύντομα πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.

Η πρόταση που ήταν υπό μελέτη και ετοιμαζόταν να πάει προς το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ, θα εξέταζε:
Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στο Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα -όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μην μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.
Δεύτερον, -στο βαθμό που το προηγούμενο δεν γίνεται- να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ στο Δήμο, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.
Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό, ώστε να ενημερώσουμε για τις συζητήσεις με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και την προηγούμενη κυβέρνηση και να εξεταστούν οι περεταίρω ενέργειες για απόδοση της έκτασης».


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

 Αποφάσισε να καπνίσει στην τουαλέτα αεροσκάφους επιβάτης, στη διάρκεια πτήσης προς Θεσσαλονίκη. Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αστυνομικοί συνέλαβαν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία του νέου Διοικητή Ηλία Θεοδωρόπουλου.   Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων:   «Με . . .
ΚΟΣΜΟΣ

 Δεκατριάχρονη στη Ρωσία έμεινε έγκυος από 10χρονο αγόρι. Τα παιδιά φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία στην περιοχή Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας αλλά, όπως αναφέρει η Daily Mail επικαλούμ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Σημαντική παρέμβαση του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.  1) Ζήτησε την θέσπιση ειδικού λογαριασμού-κωδικού, όπου θα καταχωρούνται οι εισφορέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία του νέου Διοικητή Ηλία Θεοδωρόπουλου.   Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων:   «Με πάρα πολύ μεγάλη επι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Σημαντική παρέμβαση του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.  1) Ζήτησε την θέσπιση ειδικού λογαριασμού-κωδικού, όπου θα καταχωρούνται οι εισφορές περιοίκων της εκάσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Σοκαρισμένη είναι η Πάτρα και ολόκληρη η ιατρική κοινότητα μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου του γιατρού Αθανάσιου Τσαμαντά, στην ηλικία των 56 ετών. Ο εκλιπών εργαζόταν στο εργαστήριο Παθολογ
Image
Image
© 2019 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search