Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να προχωρούν σε νέες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank. Την ίδια στιγμή, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα έρχονται να εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα η αγορά να «ψαλιδίζει» τα κέρδη του 2023.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 1,14% και διαμορφώνεται στις 1.044,25 μονάδες, χάνοντας περίπου 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.056,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.040,87 έως 1.044,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος, εύλογα, τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατρακυλάει στο -1,8% και τις 778 μονάδες, περιορίζοντας στο +23% τα σωρευτικά κέρδη του 2023. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -2,6% και το 1,26 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -2,1% και το 1,17 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Πειραιώς χάνει 1,5% και αναδιπλώνεται στο 1,95 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να μειώνεται στο -0,5% και τα 4,5 ευρώ εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Πιο αναλυτικά:
Alpha Bank -2,17% 1,174 ευρώ
Eurobank -2,62% 1,266 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -0,57% 4,537 ευρώ
Πειραιώς -1,56% 1,953 ευρώ
Ανησυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank προκαλύει κύμα αναταράξεων στις αγορές του εξωτερικού. Wall Street και Ευρώπη παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, παρά την παρέμβαση της Νέας Υόρκης, η οποία έσπευσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι γενικευμένες ρευστοποιήσεις «ακουμπούν» και τη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 5% και διέκοψε το σερί των 11×11 ανοδικών πενθήμερων. Αποτέλεσμα είναι τα κέρδη του 2023 να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» στο +13%.
Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική αγορά αφορά τη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει την Πέμπτη νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή, το δυστύχημα στα Τέμπη και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα.
Στο μεταξύ, η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη, αντίστοιχα) τα επίσημα οικονομικά μεγέθη του 2022.
