ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Αριστοτέλης Γκρίτζαλης: «Κακό για την πόλη μας το κλείσιμο των στρατοπέδων» – Ανησυχία για την Τρίπολη και την τοπική οικονομία

Αριστοτέλης Γκρίτζαλης: «Κακό για την πόλη μας το κλείσιμο των στρατοπέδων» – Ανησυχία για την Τρίπολη και την τοπική οικονομία

η ιστορική IV Μεραρχία Πεζικού «Πελοπόννησος» έχει καταργηθεί με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος και πλέον έχει μετατραπεί σε 7η Μονάδα Επιστράτευσης. Στο κτίριο στεγάζονται γραφεία, χωρίς την προηγούμενη παρουσία στρατιωτικού προσωπικού.

Ο σμήναρχος ε.α. μιλά για τις αλλαγές στην IV Μεραρχία Πεζικού, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού και την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία των μονάδων και την ανάγκη να συνεχιστούν οι διεκδικήσεις για τη στρατιωτική παρουσία στην πόλη.

Σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική παρουσία στην Τρίπολη έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, καθώς η αναδιοργάνωση στρατιωτικών μονάδων της περιοχής επηρεάζει, πέρα από τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης.

Για το ζήτημα, την ιστορική διαδρομή των στρατοπέδων και τις συνέπειες των αλλαγών μίλησε στο ArcadiaPortal ο σμήναρχος εν αποστρατεία Αριστοτέλης Γκρίτζαλης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην υποβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην Τρίπολη και την επιθυμία του να επανέλθει η λειτουργία των μονάδων.

Οι αλλαγές στις στρατιωτικές μονάδες της Τρίπολης

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ιστορική IV Μεραρχία Πεζικού «Πελοπόννησος» έχει καταργηθεί με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος και πλέον έχει μετατραπεί σε 7η Μονάδα Επιστράτευσης. Στο κτίριο στεγάζονται γραφεία, χωρίς την προηγούμενη παρουσία στρατιωτικού προσωπικού.

Παράλληλα, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού έχει μετατραπεί σε 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας, με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών, ενώ η Στρατιωτική Μουσική που στεγάζεται στον ίδιο χώρο υπάγεται διοικητικά στο παράρτημα της ΑΣΔΥΣ στην Αθήνα.

Αλλαγές έχουν σημειωθεί και στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει αναλάβει πλέον αποστολή διακλαδικής εκπαίδευσης στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η μονάδα δεν υποδέχεται πλέον σειρές νεοσυλλέκτων, αλλά προσωπικό που εκπαιδεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

«Η πόλη μας γέμιζε κόσμο»

Ο κ. Γκρίτζαλης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη για την Τρίπολη την αλλαγή της λειτουργίας των στρατοπέδων, επισημαίνοντας ότι η παρουσία στρατιωτικών και νεοσυλλέκτων συνέβαλλε σημαντικά στην κίνηση της αγοράς και στη στήριξη των επαγγελματιών.

«Κακό για την πόλη μας το κλείσιμο των δύο στρατοπέδων, γιατί η πόλη μας γέμιζε κόσμο και όλα τα επαγγέλματα δούλευαν και με το παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

OxygenShop 17

Όπως υποστήριξε, η μειωμένη παρουσία στρατιωτικού προσωπικού έχει συνέπειες για την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή της πόλης, καθώς η λειτουργία των μονάδων συνδεόταν άμεσα με την εμπορική κίνηση και τη δραστηριότητα πολλών επαγγελματικών κλάδων.

Η ιστορική διαδρομή και οι επιφυλάξεις για τη νέα αποστολή

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο σμήναρχος ε.α. στην ιστορική σημασία του 11ου Συντάγματος Πεζικού και της IV Μεραρχίας Πεζικού, τονίζοντας τη μακρά παρουσία και τη συμβολή τους στην πορεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφερόμενος στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στάθηκε στην ιστορία περίπου 70 ετών της μονάδας, η οποία υποδεχόταν νέους από ολόκληρη την Ελλάδα για τη βασική τους εκπαίδευση.

Για τη νέα αποστολή της στην εκπαίδευση στα drones, εξέφρασε επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι, κατά την άποψή του, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση σχετικά με τον ρόλο και τα αποτελέσματα των αλλαγών.

Το αίτημα για επαναλειτουργία και ο ρόλος των πολιτικών εκπροσώπων

Ο Αριστοτέλης Γκρίτζαλης εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθει η λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων στην Τρίπολη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού. Όπως ανέφερε, η μετατροπή του σε τάγμα που υπάγεται στο Σύνταγμα της Καλαμάτας δεν ανταποκρίνεται, κατά την εκτίμησή του, στην ιστορική σημασία που έχει αποκτήσει η μονάδα.

Παράλληλα, συνέδεσε τις αλλαγές με τον ευρύτερο σχεδιασμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά την περίοδο 2020–2030, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν τη διατήρηση και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην πόλη.

«Οι πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν να το ζητάνε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενότητας.

Το θέμα της λειτουργίας των στρατοπέδων έχει ήδη απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, το οποίο, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, είχε εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της λειτουργίας του 11ου Συντάγματος Πεζικού.

Η συζήτηση για το μέλλον των στρατιωτικών μονάδων της Τρίπολης παραμένει ανοιχτή, με την ιστορική τους διαδρομή, τη στρατιωτική τους αποστολή και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία να αποτελούν βασικά σημεία προβληματισμού για την περιοχή.

Πηγή: patrisnews.com

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search