ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Απογοήτευση: Το 85% των εφήβων στην Ελλάδα δεν ασκείται αρκετά

Αντίκτυπο στη ζωή των εφήβων έχει η ψηφιακή επανάσταση η οποία μετέτρεψε τις οθόνες σε αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας, καθώς τους ωθεί να κάνουν περισσότερη καθιστική ζωή, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης. Κατά τη διεθνή μελέτη επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών παγκοσμίως κάνουν λιγότερο από μία ώρα άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης την ημέρα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των εφήβων που δεν ασκούνται επαρκώς είναι ακόμη μεγαλύτερο από τον μέσο παγκόσμιο όρο και το 2016 έφτασε το 84,5%, με τη χώρα μας να υποχωρεί στην 87η θέση, έναντι της 59ης που κατείχε το 2001 με ποσοστό 83,6%. Στον αντίποδα, κατά τη μελέτη - η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health» και περιλαμβάνει στοιχεία μόνο για μαθητές -  το ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων σταδιακά μειώνεται διεθνώς.

Στην πλειονότητα των χωρών, τα κορίτσια ασκούνται λιγότερο από τα αγόρια. Στην Ελλάδα, το 2016 δεν ασκούνταν επαρκώς το 89,1% των κοριτσιών (θέση 104 στην παγκόσμια κατάταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76), ποσοστά ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με το 2001. Οι χώρες με τους λιγότερο δραστήριους μαθητές είναι σύμφωνα με την έρευνα οι Φιλιππίνες και η Νότια Κορέα, ενώ στον αντίποδα, πιο δραστήριοι εμφανίζονται οι έφηβοι σε Μπαγκλαντές και Ινδία, κυρίως λόγω της ενασχόλησής τους με διάφορα αθλήματα όπως το κρίκετ.

Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει, πέρα από την άσκηση σε σπορ και παιχνίδια, τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα, το ποδήλατο κ.α. Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την τωρινή και τη μελλοντική υγεία των νέων, ενώ η τακτική και επαρκής σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση και την ομαλή κοινωνικοποίηση.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, The Lancet Child and Adolescent Health

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο που καταδικάστηκε τελεσίδικα επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά και εξύβρισε μία νεαρή γυναίκα, μέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search