ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικοί σε κύκλωμα πλαστών εγγράφων

Από σήμα της Interpol ξεκίνησε η εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες αστυνομικοί, το οποίο εξέδιδε και πωλούσε διαβατήρια σε αλλοδαπούς κακοποιούς σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα. Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα στην περίοδο 2016-2018 και ξεκίνησε επειδή η Interpol κατά τη διάρκεια συλλήψεων διαπίστωνε ότι οι συλληφθέντες είχαν πλαστές ελληνικές ταυτότητες.

Έξι αστυνομικοί στο κύκλωμα

Όπως προέκυψε στο κύκλωμα συμμετείχαν 33 άτομα από τα οποία τα 6 είναι αστυνομικοί, 15 Έλληνες και 12 αλλοδαποί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και συγκεκριμένα στα Τμήματα Ασφαλείας Παγκρατίου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, στα Αστυνομικά Τμήματα Παγκρατίου και Ελευσίνας, και σε γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος η οποία έγινε χάρη στη συνεργασία και με ξένες προξενικές αρχές, σχηματίστηκε δικογραφία που υπεβλήθη στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή. Οι αστυνομικοί αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος τους.

Ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς που είχαν διαπράξει εγκλήματα

Το κύκλωμα εξέδιδε διαβατήρια και ταυτότητες σε αλλοδαπούς που είχαν διαπράξει ληστείες, κλοπές, και είχαν εμπλακεί ακόμα και σε εμπορία ανθρώπων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε Ελλάδα και εξωτερικό, και χωρίς εγκληματικό παρελθόν. Μπορούσαν επίσης να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, 7 από αυτούς είχαν προχωρήσει και σε δήλωση έναρξης επιχειρήσεων όπως ψητοπωλείο, καθαριστήριο, εμπόριο καλλυντικών και παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αλλοδαποί ήταν κυρίως Αλβανοί κακοποιοί οι οποίοι πήγαιναν με μάρτυρες βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε συγκεκριμένα τμήματα και δήλωναν στοιχεία Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ποτέ ταυτότητες ή διαβατήρια.

Ειδικότερα, το κύκλωμα είχε εκδώσει με αυτό τον τρόπο 38 δελτία ταυτότητας και 31 διαβατήρια στο όνομα κατοίκων από την Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ, την Μελβούρνη, το Βερολίνο, το Σικάγο και Νοβοροσίσκ, τα οποία ανακλήθηκαν.

Όπως επίσης προέκυψε σε τουλάχιστον 12 αλλοδαπούς είχαν εκδοθεί ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια. Από αυτούς 4 συνελήφθησαν σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Βουλγαρία για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και κλοπές ενώ άλλοι συνελήφθησαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στις αρχές της Ιταλίας και Μολδαβίας καθώς σε βάρος τους εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής για διακίνηση ναρκωτικών και traffiking.

Το κόστος για την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα είχε και τιμολόγιο για την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων κοστολογώντας την πώληση τους από 4.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με το ποινικό παρελθόν του κακοποιού.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας μάλιστα εκτιμούν ότι το κέρδος του κυκλώματος ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ και θα μπορούσε να αγγίζει ακόμα και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Συμφωνείται με την Άμεση λήψη μέτρων (κορίνες, κώνους, αστυνόμευση κλπ) στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου με στόχο την μείωση των ατυχημάτων ;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, σε πολλά σημεία έχουν πέσει φερτά υλικά. Σήμερα στο Διάσελο Λυκούριας, προς Φενεό, αρκετά φερτά υλικά αλλά και βράχια, έπεσαν στο οδόστρωμα. Άμε . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φωτιά περίπου στις 5μμ.μ τέθηκε υπό έλεγχο. Η Π.Υ ερευνά πιθανό εμπρησμό. ΝΩΡΙΤΕΡΑ Κοντά στο εργοστάσιο της Med Frigo, στην περιοχή της Βούντενης, έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Η Πυρο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όπως και με τη χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η χρήση γαντιών δεν προστατεύει επαρκώς ενάντια στον κορωνοϊό. Ο λοιμωξιολόγος μίλησε για το θέμα κατά τη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την Πέμπτη πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκαν από πολίτη προχθές το μεσημέρι, σε χωριό της  Αμφιλοχίας, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε αγρόκτημα, δυο οξειδωμένες μη λειτουργικές χειροβομβίδες. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Nεότερη ενημέρωση: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα, στην Βούντενη Πατρών και καίει έκταση με καλαμιές περίπου 2 στρεμμάτων  Στο σημείο επιχειρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με το βλέμμα στη «μετά κορωνοϊού ημέρα», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλύει το νέο τουριστικό περιβάλλον και σχεδιάζει προσεκτικά την στρατηγική και τις δράσεις της, θέτοντας στο επίκεντρο τον εμπλ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search