ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει σε υιοθεσίες – αναδοχές

Σημαντικές διατάξεις αλλάζουν σε θέματα υιοθεσίας διευκολύνοντας ανάδοχες οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά.

Τι γινόταν έως τώρα;  Μια οικογένεια που ενδιαφερόταν να γίνει ανάδοχη ή να υιοθετήσει έκανε αίτηση σε μεμονωμένες δομές. Για να αυξήσει λοιπόν τις πιθανότητές της έκανε πολλαπλές αιτήσεις ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται διοικητικός φόρτος και περιττή γραφειοκρατία.

Με την ψήφιση του Νόμου 4538/2018 γίνεται μόνο μία αίτηση στο νέο ενιαίο σύστημα υιοθεσίας αναδοχής που έχει τις πληροφορίες για όλα τα παιδιά σε δομές – η οποία ισχύει πανελλαδικά.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση του Νόμου και τη λειτουργία του συστήματος ήταν να καταχωρηθούν όλες οι αιτήσεις γονέων (στο μητρώο των υποψηφίων γονέων) και να καταχωρηθούν και όλα τα παιδιά που διαμένουν σε δομές προστασίας (στο  το μητρώο των παιδιών).

Και ως προς αυτό είναι ενδεικτική, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η ολιγωρία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση: Ο νόμος, δηλώνει προς «Το  Βήμα», είχε ψηφιστεί και στο μητρώο είχαν καταγραφεί μόνο τα παιδιά από 2 δομές, ενώ οι δομές με παιδιά είναι πάνω από 80.

Άρα, όπως σημειώνει η υφυπουργός, προωθήθηκε η πολιτική για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες σε δύο φάσεις:

Α) Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των παιδιών από 80 και πλέον δομές παιδικής προστασίας στο μητρώο παιδιών μέσα σε πέντε μήνες, έως  τέλος Ιανουαρίου.

Β) Mε την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ξεπάγωσε η εκπαιδευτική διαδικασία των υποψηφίων γονέων εν μέσω πανδημίας που είναι απαραίτητη προυπόθεση για να επισπευστεί το συνταίριασμα παιδιών και υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.

Πάνω από 130 ειδικοί του χώρου της παιδικής προστασίας εκπαιδεύτηκαν σε ένα εντατικό τριήμερο από έγκριτους επιστήμονες του χώρου, όπως η Συνήγορος του Παιδιού κα. Θ. Κουφονικολάκου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κ. Γ. Νικολαίδης

Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση των εκπαιδευτών από μεθαύριο κιόλας (από 1ης Ιουνίου) ξεκινούν τα εκπαιδευτικά υποψηφίων αναδόχων ή θετών γονέων μια διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο του 2018 αλλά έως  τώρα δεν έχει λειτουργήσει δημιουργώντας τρομερές καθυστερήσεις και ουσιαστικά παγώνοντας εκατοντάδες αιτήσεις από το 2018.

Πηγή To Bήμα

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Κατά την ο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για της δημόσιες συναθροίσεις είναι "πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη" εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης. Αν και δέχθηκ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τριάντα τρία νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανακοινώνει σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  Τρίτη, 14 Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί, ως κεντρικός καλεσμένος, στα εγκαίνια του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  Τρίτη, 14 Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί, ως κεντρικός καλεσμένος, στα εγκαίνια του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου, απ' όπου σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν στην ουσία, να κλείσει ο Δήμος, να σταματήσει η λειτουργικότητα της πόλης, να ξαναγεμίσει η Αιγιάλεια με σκουπίδια.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη του Λιμένα Πατρών έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος της διαχείρισης και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών υδατοδρομίου. Τη σύμ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search