ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Ελλάδα: H διάβρωσης των ακτών μέσα από το Ευρωπαϊκό Έργο «TRITON»

Τα αποτελέσματα του έργου «TRITON», που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Ιταλίας παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 2 Ιουλίου 2020 και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, καλωσόρισε τους Ιταλούς και Έλληνες συμμετέχοντες και στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών, της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παράκτιας διάβρωσης και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων κοινοτήτων.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου. Η Tina Ranieri, Project Officer της Κοινής Γραμματείας παρουσίασε τη συμβολή του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδας - Ιταλίας στον μετριασμό της παράκτιας διάβρωσης. Ο καθηγητής Domenico Laforgia και ο Giuseppe Pastore από την περιοχή της Απουλίας παρουσίασαν την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου «TRITON». Οι καθηγητές Νίκος Σαμπατακάκης, Νίκος Depountis, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Αθανάσιος Δήμας, και οι διδάκτορες Ηλίας Φακίρης και Δημήτρης Χριστοδούλου, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασαν τα αποτελέσματα όλων των ερευνών και μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο πιλοτικό παρατηρητήριο διάβρωσης του κόλπου της Πάτρας.

Ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος, ο Δρ. Νίκος Κόκκος και ο Κωνσταντίνος Ζαχόπουλος, από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη, παρουσίασαν μεθόδους για τον εντοπισμό σημείων παράκτιας διάβρωσης κατά μήκος των ακτών του Δήμου Μεσολογγίου και την απεικόνιση τους σε ένα σύστημα Web-GIS. Τέλος, η Δρ. Elisa Furlan, από το CMCC, παρουσίασε μια προσέγγιση μηχανικής εκμάθησης για την αξιολόγηση των κινδύνων διάβρωσης των ακτών στην ακτή του Ugento και η Michela Cariglia, από την Περιφέρεια της Απουλίας, ανέλυσε τους βασικούς δείκτες απόδοσης για την αποτελεσματική πρόληψη της διάβρωσης των ακτών και τον ολοκληρωμένο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο EUSAIR.

Η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, ένα ακροατήριο εθνικών και τοπικών στελεχών, αξιωματικών, επιστημόνων και ενεργών πολιτών. Μεταξύ άλλων παρακολούθησαν τα αποτελέσματα του έργου εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας, της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., του ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Εξερεύνηση & Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε., ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Περιφέρειες από την Ελλάδα και την Ιταλία (όπως η Αποκεντρωμένη Διοικητική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Απουλίας), Δήμοι (όπως Μεσολογγίου, Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης, Λευκάδας, Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας κ.λπ.), Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πατρών και Δημοκρίτειο Θράκης), το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας και διάφορες εταιρείες.

Επικεφαλής Εταίρος του Προγράμματος «TRITON» είναι η Περιφέρεια Απουλίας, με την τεχνική υποστήριξη του ARTI, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC), το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας - Εύξεινη Πόλη είναι εταίροι.

Το βίντεο από τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα, δημοσιεύτηκε στο κανάλι youtube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=yeZl9o0x5ZI

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις συγκλονιστικές εικόνες της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον 78 άνθρωποι . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε 6.257 έφθασαν οι αιτήσεις από πληττόμενους δανειολήπτες, για την επιδότηση του δανείου τους στην πρώτη κατοικία, κάτι που αναδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος «Γέφυρα», σύμ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξαναχτύπησε ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος καθώς με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, χαρακτηρίζει τη μάσκα ως «εργαλείο του δ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα εφαρμογή για τα άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων, που στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την απλοποίηση των διαδικασιών παρουσίασαν σήμερα στον Πρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ξαναχτύπησε ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος καθώς με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, χαρακτηρίζει τη μάσκα ως «εργαλείο του διαβόλου» και προτρέπ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μου ότι ζούμε σε μια χώρα που χωρίζεται σε πολίτες και δημόσιους υπαλλήλους, ξεκίνησα τη μέρα μου πηγαίνοντας το πρωί στο φούρνο για ψωμί, με τη μασκούλα μο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αγωνία της ανεύρεσης αίματος ώστε να καταστεί δυνατή η σωτήρια μετάγγισή τους ζουν 200 ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΠ. Πρόβλημα που προκύπτει σε τακτά χρονικά διαστήματα κα
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search