ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Ελλάδα: H διάβρωσης των ακτών μέσα από το Ευρωπαϊκό Έργο «TRITON»

Τα αποτελέσματα του έργου «TRITON», που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Ιταλίας παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 2 Ιουλίου 2020 και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, καλωσόρισε τους Ιταλούς και Έλληνες συμμετέχοντες και στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών, της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παράκτιας διάβρωσης και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων κοινοτήτων.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου. Η Tina Ranieri, Project Officer της Κοινής Γραμματείας παρουσίασε τη συμβολή του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδας - Ιταλίας στον μετριασμό της παράκτιας διάβρωσης. Ο καθηγητής Domenico Laforgia και ο Giuseppe Pastore από την περιοχή της Απουλίας παρουσίασαν την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου «TRITON». Οι καθηγητές Νίκος Σαμπατακάκης, Νίκος Depountis, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Αθανάσιος Δήμας, και οι διδάκτορες Ηλίας Φακίρης και Δημήτρης Χριστοδούλου, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασαν τα αποτελέσματα όλων των ερευνών και μελετών που πραγματοποιήθηκαν στο πιλοτικό παρατηρητήριο διάβρωσης του κόλπου της Πάτρας.

Ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος, ο Δρ. Νίκος Κόκκος και ο Κωνσταντίνος Ζαχόπουλος, από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη, παρουσίασαν μεθόδους για τον εντοπισμό σημείων παράκτιας διάβρωσης κατά μήκος των ακτών του Δήμου Μεσολογγίου και την απεικόνιση τους σε ένα σύστημα Web-GIS. Τέλος, η Δρ. Elisa Furlan, από το CMCC, παρουσίασε μια προσέγγιση μηχανικής εκμάθησης για την αξιολόγηση των κινδύνων διάβρωσης των ακτών στην ακτή του Ugento και η Michela Cariglia, από την Περιφέρεια της Απουλίας, ανέλυσε τους βασικούς δείκτες απόδοσης για την αποτελεσματική πρόληψη της διάβρωσης των ακτών και τον ολοκληρωμένο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο EUSAIR.

Η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, ένα ακροατήριο εθνικών και τοπικών στελεχών, αξιωματικών, επιστημόνων και ενεργών πολιτών. Μεταξύ άλλων παρακολούθησαν τα αποτελέσματα του έργου εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας, της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., του ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Εξερεύνηση & Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε., ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Περιφέρειες από την Ελλάδα και την Ιταλία (όπως η Αποκεντρωμένη Διοικητική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Απουλίας), Δήμοι (όπως Μεσολογγίου, Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης, Λευκάδας, Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας κ.λπ.), Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πατρών και Δημοκρίτειο Θράκης), το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας και διάφορες εταιρείες.

Επικεφαλής Εταίρος του Προγράμματος «TRITON» είναι η Περιφέρεια Απουλίας, με την τεχνική υποστήριξη του ARTI, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC), το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εδαφικής Συνεργασίας - Εύξεινη Πόλη είναι εταίροι.

Το βίντεο από τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα, δημοσιεύτηκε στο κανάλι youtube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=yeZl9o0x5ZI

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση και τη σύσκεψη των Φοιτητικών . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

    * Ο Γιάννης Μαντζελόπουλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. 200 χρόνια από την 26η Ιανουαρίου 1821! Από την «Μυστική Συνέλευση τη . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση του σωματείου Ιπποκράτης:      ΠΕΜΠΤΗ  28  ΓΕΝΑΡΗ  2021   Πανελλαδική Ημέρα Δράσης της ΠΟΕΔΗΝ                 για την ΥΓΕΙΑ και την ΠΡΟΝΟΙΑ Συναδέλφισσες και Συνάδελ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πληθαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού σε δημοτικά σχολεία της Πάτρας. Μετά το 58ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Κύπρου και το 10 στην οδό Κορίνθου, νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο 26ο Δημοτικό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση και τη σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγμα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ενδεχόμενο να έχει φύγει για την Αλβανία ο 26χρονος  που φέρεται να πυροβόλησε τον άτυχο Μάριο Μετάι, που μετά από λίγες ώρες άφησε την τελευταία του πνοή, εξετάζει η αστυνομία.   Η αστυνομία έχε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι ικανοποιημένη η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου με τους ρυθμούς που προχωράει η διαδικασία των εμβολιασμών στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας. Σε δημόσια τ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search