ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολαστήρια Κομαντατούρ : Μια ιστορική «γωνιά» αντίστασης και ηρωϊσμού

Ογδόντα χρόνια μετά από την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τοίχοι των υπογείων του κτιρίου της οδού Κοραή 4, του γερμανικού Φρουραρχείου, της Κομαντατούρ, «μιλούν» ακόμα.

 

Εξ’ αφορμής της σημερινής εθνικής εορτής, η «Κοινωνία Ώρα MEGA» και η Νέτη Φίλια βρέθηκαν στην ιστορική «γωνιά» της πόλης.

 

Τα υπόγεια του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής που επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις λειτούργησαν ως κρατητήρια.

 

Τα καταφύγια που βρίσκονται έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ήταν θωρακισμένα με βαριές συμπαγείς σιδερένιες πόρτες και διπλά σιδερένια παραθυρόφυλλα προς τους φωταγωγούς.

 

Από τα κελιά του Φρουραρχείου πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι για διάφορα παραπτώματα από τροχαία δυστυχήματα και παράβαση του ορίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες μέχρι αγορανομικές παραβάσεις, κλοπές και συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή αντιστασιακές ενέργειες.

 

Οι επιγραφές

Σε πολλές επιγραφές συναντά κανείς την ανάγκη των κρατουμένων για νερό καθώς η στέρηση νερού και φαγητού ήταν από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους άσκησης πίεσης παρόλο που στο χώρο υπήρχαν δεξαμενές.

 

Όπως ανέφερε ο ξεναγός Κωνσταντίνος Χατζηεργάτης, πρόκειται για έναν αρκετά ενδιαφέροντα χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε μέρος «ιστορικής μνήμης».

 

Παράλληλα, όπως τόνισε, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συνεδριάζει μέσω Τηλεδιάσκεψης η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, την 1η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 το πρωί με τα εξής θέματα:1) Νομική Στήριξη Δημοτικού Υπαλ . . .
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

. . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας είναι η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τον κύκλο εργασιών του να αναμένεται να διπλασιαστεί σε 15 δισ. ευρώ γ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονισμένοι είναι οι μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ, που κλήθηκαν να επιληφθούν σε οικογενειακό επεισόδιο στην περιοχή των Καλυβίων.Οι πληροφορίες, που είχαν, έκαναν λόγο για έ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές όπως έγινε σήμερα στην Πάτρα. Αυτό τόνισε το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Πρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

31 κρούσματα συνολικά στην Δυτική Ελλάδα, τα 18 στην Αχαΐα Αναλυτικότερα:– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας– 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής– 213 κρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοιού, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των δη
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search