ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλάβρυτα: Ανησυχία για 100 ανεμογεννήτριες

Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλά χωριά των Καλαβρύτων, ο -άνευ ενημέρωσης- σχεδιασμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όπως προκύπτει από τον ανανεωμένο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (στις 15 Ιανουαρίου) την ώρα που ο Δήμος δεν έχει γνωστοποιήσει κάτι επ' αυτού, αλλά και πολλοί κοινοτάρχες δηλώνουν παντελή άγνοια.

Ο αριθμός των ανεμογεννητριών είναι τόσο μεγάλος, που εντείνει τους φόβους κατοίκων και τοπικών παραγόντων, για «κάτι κακό» στο φυσικό περιβάλλον, όπως και για λόγους αισθητικής σε διάφορα μέρη της επαρχίας.

ΧΩΡΙΑ

Ενδεικτικά, η ΡΑΕ εμφανίζει, κοντά στο χωριό Μάνεσι, 14 μεγάλες ανεμογεννήτριες, «πάνω από τα κεφάλια μας» όπως λένε χαρακτηριστικά ντόπιοι, ενώ στα πίσω χωριά των Ποντιάδων κάποιοι μιλούν -βιαστικά- για «ολική καταστροφή» με 40 ανεμογεννήτριες. Ιδια εικόνα και κοντά στην Δάφνη Παΐων και συγκεκριμένα στο χωριό Νάσια και στο Δάσος Μπαρμπούς, ενώ για πρώτη φορά σχεδιάζεται εγκατάσταση στην παρθένα περιοχή της Κλειτορίας με ανεμογεννήτριες μέχρι και στη θέση «Σαϊτά» της Λυκούριας, σε κορυφή 2.000 μέτρων, σε ένα από τα μοναδικά βουξά της Πελοποννήσου με απειλούμενα προς εξαφάνιση φυτά.

ΝΤΟΠΙΟΙ

Ο επενδυτές, λέγεται, πως δεν είναι λίγοι, που όμως ελλείψει ενημέρωσης ήδη διαφαίνεται πως θα βρουν απέναντί τους κατοίκους και τοπικούς φορείς, που βλέπουν «καθοριστικηì και ολικηì καταστροφηì σε χλωριìδα και πανιìδα». Ηδη, κοινοτάρχες είναι έτοιμοι να απευθυνθούν στον δήμαρχο Θαν. Παπαδόπουλο, ενώ κάποιες πρώτες σκέψεις είναι να κινηθούν αναλόγως και νομικά, αρνούμενοι να σιωπηìσουν, αφού πιστεύουν πως η τοποθέτηση τόσων ανεμογεννητριών θα ειìναι επιζηìμια και καταστροφηική για τις εποìμενες γενιεìς και σε καμία περίπτωση δείγμα αναìπτυξης.

ΠΑΡΚΟ

Από το περασμένο καλοκαίρι, έχει μαθευτεί μόνο το προωθούμενο Αιολικό Παρκο 44 MWatt, με 23 ανεμογεννήτριες πίσω από το χωριό Σκεπαστό, με άδεια για λογαριασμό της εταιρείας «Αιολική Λίρα ΑΕ», που ανήκει στην «Edf en hellas AE». Θέση τους είναι τα «Λιβαδάκια» και χρειάστηκαν αυτοψίες για τη διέλευσή τους από τον Πριόλιθο, λόγω σοβαρών οδικών δυσκολιών. Η απόφαση της ΡΑΕ (το 2018) αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οριογραμμή «Αγ. Αθανάσιος - Δριμώνας - Κούρπες» Καλαβρύτων, από ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η κάθε μία, με πυλώνα 88 μέτρων, διάμετρο 90 μ. και διάρκεια λειτουργίας τα 25 έτη.

Σύμφωνα με πηγές της «Π», τα σχέδια ενδιαφερόμενων εταιρειών είχαν ξεκινήσει από καιρό, αλλά δεν προχώρησαν οι επενδύσεις τους, αφού θα έπρεπε να προβούν σε κοστοβόρες απαλλοτριώσεις και κατά συνέπεια αποζημιώσεις, γι' αυτό και σταμάτησαν. Τώρα όμως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις επίμαχες περιοχές να χαρακτηρίζονται «δημόσιες δασικές εκτάσεις» θα τους αποδοθούν χωρίς κανένα κόστος.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλ . . .
LIFE STYLE

Προσγειώθηκε στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, ο Τάιλερ Μάκμπεθ για να δώσει το παρόν στην αυριανή ορκωμοσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα σ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 18 έως 24 Μαρτίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλια.Η συνάντηση πραγμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
Image
Image

Search