ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλάβρυτα: Ανησυχία για 100 ανεμογεννήτριες

Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλά χωριά των Καλαβρύτων, ο -άνευ ενημέρωσης- σχεδιασμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όπως προκύπτει από τον ανανεωμένο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (στις 15 Ιανουαρίου) την ώρα που ο Δήμος δεν έχει γνωστοποιήσει κάτι επ' αυτού, αλλά και πολλοί κοινοτάρχες δηλώνουν παντελή άγνοια.

Ο αριθμός των ανεμογεννητριών είναι τόσο μεγάλος, που εντείνει τους φόβους κατοίκων και τοπικών παραγόντων, για «κάτι κακό» στο φυσικό περιβάλλον, όπως και για λόγους αισθητικής σε διάφορα μέρη της επαρχίας.

ΧΩΡΙΑ

Ενδεικτικά, η ΡΑΕ εμφανίζει, κοντά στο χωριό Μάνεσι, 14 μεγάλες ανεμογεννήτριες, «πάνω από τα κεφάλια μας» όπως λένε χαρακτηριστικά ντόπιοι, ενώ στα πίσω χωριά των Ποντιάδων κάποιοι μιλούν -βιαστικά- για «ολική καταστροφή» με 40 ανεμογεννήτριες. Ιδια εικόνα και κοντά στην Δάφνη Παΐων και συγκεκριμένα στο χωριό Νάσια και στο Δάσος Μπαρμπούς, ενώ για πρώτη φορά σχεδιάζεται εγκατάσταση στην παρθένα περιοχή της Κλειτορίας με ανεμογεννήτριες μέχρι και στη θέση «Σαϊτά» της Λυκούριας, σε κορυφή 2.000 μέτρων, σε ένα από τα μοναδικά βουξά της Πελοποννήσου με απειλούμενα προς εξαφάνιση φυτά.

ΝΤΟΠΙΟΙ

Ο επενδυτές, λέγεται, πως δεν είναι λίγοι, που όμως ελλείψει ενημέρωσης ήδη διαφαίνεται πως θα βρουν απέναντί τους κατοίκους και τοπικούς φορείς, που βλέπουν «καθοριστικηì και ολικηì καταστροφηì σε χλωριìδα και πανιìδα». Ηδη, κοινοτάρχες είναι έτοιμοι να απευθυνθούν στον δήμαρχο Θαν. Παπαδόπουλο, ενώ κάποιες πρώτες σκέψεις είναι να κινηθούν αναλόγως και νομικά, αρνούμενοι να σιωπηìσουν, αφού πιστεύουν πως η τοποθέτηση τόσων ανεμογεννητριών θα ειìναι επιζηìμια και καταστροφηική για τις εποìμενες γενιεìς και σε καμία περίπτωση δείγμα αναìπτυξης.

ΠΑΡΚΟ

Από το περασμένο καλοκαίρι, έχει μαθευτεί μόνο το προωθούμενο Αιολικό Παρκο 44 MWatt, με 23 ανεμογεννήτριες πίσω από το χωριό Σκεπαστό, με άδεια για λογαριασμό της εταιρείας «Αιολική Λίρα ΑΕ», που ανήκει στην «Edf en hellas AE». Θέση τους είναι τα «Λιβαδάκια» και χρειάστηκαν αυτοψίες για τη διέλευσή τους από τον Πριόλιθο, λόγω σοβαρών οδικών δυσκολιών. Η απόφαση της ΡΑΕ (το 2018) αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οριογραμμή «Αγ. Αθανάσιος - Δριμώνας - Κούρπες» Καλαβρύτων, από ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η κάθε μία, με πυλώνα 88 μέτρων, διάμετρο 90 μ. και διάρκεια λειτουργίας τα 25 έτη.

Σύμφωνα με πηγές της «Π», τα σχέδια ενδιαφερόμενων εταιρειών είχαν ξεκινήσει από καιρό, αλλά δεν προχώρησαν οι επενδύσεις τους, αφού θα έπρεπε να προβούν σε κοστοβόρες απαλλοτριώσεις και κατά συνέπεια αποζημιώσεις, γι' αυτό και σταμάτησαν. Τώρα όμως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις επίμαχες περιοχές να χαρακτηρίζονται «δημόσιες δασικές εκτάσεις» θα τους αποδοθούν χωρίς κανένα κόστος.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έσβησε στα 78 της χρόνια, γυναίκα, η οποία έπασχε από κορονοϊό. Η ηλικιωμένη, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης από χωριό της δυτικής Αχαΐας, στο κέντρο υγείας Κάτω Αχαΐας, όπου λί . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

     Άρχισε χτες (3 Μαρτίου) στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr  η προβολή της τρίτης βιντεοσκοπημένης παράστασης της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο» . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Tου Βασίλη Μπεκίρη * Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι από το προσεχές σχολικό έτος θα διδάσκεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Ελληνικά σχολε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Χθες . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έσβησε στα 78 της χρόνια, γυναίκα, η οποία έπασχε από κορονοϊό. Η ηλικιωμένη, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης από χωριό της δυτικής Αχαΐας, στο κέντρο υγείας Κάτω Αχαΐας, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Χθες, Τετάρτη 3 Μαρτίου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά είναι τα «μηνύματα» στον καταυλισμό των Ρομά στον Ρηγανόκαμπο από τα rapid test που διενεργήθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Κοινωνικού Ο
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search