ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις - Ποιες θα λάβουν ενισχύσεις

Αμέσως μετά το Πάσχα υπολογίζεται πως θα αρχίσει να ανοίγει -με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής βεβαίως- η μία οικονομική δραστηριότητα μετά την άλλη: Το «στοίχημα» για κάθε επιχείρηση είναι το πώς θα σταθεί στα πόδια της τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Και εδώ είναι που έρχεται το κράτος με εξειδικευμένα προγράμματα να στηρίξει τους επαγγελματίες και κυρίως εκείνους που παρέμειναν για πάνω από 5 μήνες με κατεβασμένα ρολά.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση που ουσιαστικά κάνει «δώρο» -με την μορφή επιδοτήσεων- τα πρώτα έξοδα για την λειτουργία της μετά το «λουκέτο». Το ποσό που θα διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος «επανεκκίνησης» αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν θα επιστραφούν στο κράτος και θα αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες ως κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πιλότο» που θα καθορίσει και το «μοντέλο» ενισχύσεων το οποίο θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας που σε επόμενη φάση θα ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητά τους.

«Παγίδα» για τους φοροφυγάδες

Μία από τις ιδιαιτερότητες όμως αυτού του προγράμματος «επανεκκίνησης» είναι ότι «καίει» τους ... φοροφυγάδες: Δεδομένου ότι η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με τα δηλωθέντα έσοδα της εποχής πριν από την πανδημία (ήδη για την εστίαση επελέγη ο τζίρος του 2019) μένουν εκτεθειμένες οι εταιρείες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Όσο μεγαλύτερος ο δηλωμένος τζίρος, τόσο μεγαλύτερη και η ενίσχυση. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο λιγότερα και τα κεφάλαια στήριξης.

Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μοντέλο ενισχύσεων με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης μετά την εστίαση θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους: Επόμενος στη λίστα ο τουρισμός. Ύστερα από τόσους μήνες που έχουν μείνει οι επιχειρήσεις κλειστές, θα χρειαστούν ανακαινίσεις, επισκευές, πρώτες ύλες κλπ. Σειρά θα πάρουν τα γυμναστήρια και οι εταιρείες ψυχαγωγίας, οι οποίες επίσης έχουν μείνει κλειστές περισσότερο από 5 μήνες. Στόχος φυσικά και εδώ, να χρηματοδοτηθούν για την επανεκκίνησή τους, να έχουν δηλαδή τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα.

 enikonomia.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρό . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα αστυνομικοί εντόπισαν και στάθμευσαν αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κανακάρη και Γούναρη.  . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Της κακομοίρας έγινε χθες το βράδυ στην Κ. Αχαϊα καθώς ο Σύλλογος των τσιγγάνων της περιοχής γιόρταζε τον προστάτη του Αγιο Ταξιάρχη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οικονομική επίπτωση. Ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα ένα ιστιοφόρο περίπου 15 μ. πιάνει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λευκάδας.      Ο μοναδικός επιβαίνων εκπέμπει sos και αμέσως κινητοποιείται Λιμενικό και πυ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search