ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχαΐα - Αδήλωτα ακίνητα: Ερχονται πρόστιμα και κυρώσεις στους αμελείς

Το Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας, με μια τελευταία ανακοίνωσή του, που απευθύνεται σε όσους δεν φρόντισαν να δηλώσουν εμπρόθεσμα την ακίνητη περιουσία τους, κάνει γνωστό ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις.

Η πρόσκληση αφορά κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού στους Καλλικρατικούς Δήμους της Αχαΐας, που έχουν ιδιοκτησίες στις περιοχές που η κτηματογράφηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και έληξε στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Οσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί στη δήλωση των ακινήτων τους είναι ήδη εκπρόθεσμοι. Αυτό σημαίνει ότι στους δικαιούχους των μη δηλωθέντων ακινήτων θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος για ακίνητα υπό κτηματογράφηση περιοχών, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ, λαμβανομένων υπόψη συγκεκριμένων παραμέτρων (είδος εγγραπτέου δικαιώματος, αξία ακινήτων, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης κ.λπ.).

Μάλιστα, το ποσό προσαυξάνεται, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της  δήλωσης, ενώ ο τρόπος υπολογισμού του ανά κατηγορία δικαιώματος, θα καθοριστεί μεταγενέστερα με ΚΥΑ.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν όσο το συντομότερο δυνατόν για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθούν νέες παρατάσεις, ως εκ τούτου, αν κάποιος δεν έχει δηλώσει ακόμα το ακίνητο του, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γραφείο -το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου- όπου το προσωπικό θα τον κατευθύνει πλήρως και θα τον βοηθήσει ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της δήλωσης.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένη η ''Προανάρτηση'' των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει για τις περιοχές της Ακράτας, του Διακοπτού, περιοχών στο Δήμο Πατρέων και στην Κ. Αχαΐα.

Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου στις 15 Μαΐου θα σταματήσει η επεξεργασία των εκπρόθεσμων δηλώσεων μέχρι τη στιγμή της ανάρτησης. Οπότε, οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους μέχρι τότε, θα μπαίνουν αυτόματα στους δικαιούχους στους οποίους θα επιβληθούν τα πρόστιμα και τα στοιχεία τους δε θα εμφανιστούν στην προανάρτηση.

Επίσης μετά την ανάρτηση, όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους, δε θα μπορούν να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους, να βγάλουν οικοδομικές άδειες και να δηλώσουν δικαιώματα για τα οποία δεν έχουν τίτλους, παρά να επικαλούνται ως αιτία κτήσης την τακτική χρησικτησία με ένορκη βεβαίωση. Επειδή λοιπόν η στιγμή αυτή είναι κοντά, τα Κτηματολογικό Γραφείο Αχαΐας προειδοποιεί και καλεί για τελευταία φορά τους εκπρόθεσμους δικαιούχους να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους.

Ειδικότερα καλούνται να δηλώσουν οι δικαιούχοι των περιοχών των Καλλικρατικών δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, στις οποίες το ποσοστό συλλογής των δηλώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό!

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Κυανή Ακτή του δήμου Πύργου, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση.Ειδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άστατος καιρός θα επικρατήσει και σήμερα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, με αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Την εκτίμηση ότι ο 33χρονος συζυγοκτόνος στα Γλυκά Νερά δεν είχε προσχεδιασμένη τη δολοφονία της γυναίκας του και ότι δεν υπήρχε κάποιο άλλο κίνητρο για να τη σκοτώσει, εξέφρασε ο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη για τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εναρκτήρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Κυανή Ακτή του δήμου Πύργου, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση.Ειδικότερα, στο μέτωπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σχολίασαν στο Open τις εξελίξεις με την πανδημία.O κ. Γώγος ανέφερε οτι βρισκόμαστε σε πορεία αποκλιμάκωσης κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search