ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντικαπνιστικός νόμος: Οι καταγγελίες στο 1142, πώς αντιδρά ο κόσμος και τα πρόστιμα

 Λίγα 24ωρα εφαρμογής μετρά ο νέος αντικαπνιστικός νόμος και ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 1142. Καλώντας στο 1142, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, κάθε πολίτης να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Παράλληλα, καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος και να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή 1142 δέχθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά 235 κλήσεις. Από αυτές, 58 αφορούσαν καταγγελίες, 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

 

 

Τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή 1142 δέχθηκε 347 κλήσεις σε σχέση με τις 235 κλήσεις που είχε δεχθεί την πρώτη ημέρα. Από αυτές, 87 αφορούσαν καταγγελίες, 55 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 108 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 63 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 20 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 14 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

 

Σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι πολίτες ρωτήθηκαν για τον αντικαπνισιτκό νόμο και την εφαρμογή του. Οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 61% σίγουρα συμφωνώ, 14% μάλλον συμφωνώ, 9% μάλλον διαφωνώ, 8% σίγουρα διαφωνώ, 8%ΔΓ/ΔΑ.

 

 

 

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος είναι:

 

Πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων (καταργήσαμε τις αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).

Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίσαμε τη διάταξη με το Ν4633/2019)

Ποιες είναι οι Αρχές και οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί

 

Εποπτεία: Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Όργανα Ελέγχου:

- Ελληνική Αστυνομία

 

- Επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών

 

- Δημοτική Αστυνομία

 

- Λιμενικό Σώμα

 

- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)

 

- Ελεγκτές του ΕΟΤ

 πηγή newbeast.gr

- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

 

- Μεικτά κλιμάκια των παραπάνω.

 

Οι νέες κυρώσεις και τα πρόστιμα

 

 

Φυσικά πρόσωπα:

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

 

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

 

- 200 Euro για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,

 

- 100 Euro για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

 

- 1500 Euro για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 Euro για τον οδηγό)

 

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κα):

- Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:

 

▪ 500Euro την 1η φορά

 

▪ 1.000Euro τη 2η φορά

 

▪ 2.000Euro την 3η φορά

 

▪ 4.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

 

▪ 8.000Euro την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

 

- Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:

 

▪ 2.000Euro την 1η φορά

 

▪ 4.000Euro τη 2η φορά

 

▪ 6.000Euro την 3η φορά

 

▪ 8.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

 

▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

 

- Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:

 

▪ 6.000Euro την 1η φορά

 

▪ 7.000Euro τη 2η φορά

 

▪ 8.000Euro την 3η φορά

 

▪ 9.000Euro την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

 

▪ 10.000Euro την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

 

- Από 1.001 άτομα και άνω:

 

▪ 10.000Euro την 1η φορά

 

▪ 10.000Euro την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

 

▪ 10.000Euro την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

 

• Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ

 

Πρόστιμο 500 ευρώ για:

 

Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων

Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)

Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης

Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων

Μη συνεργασία με τους ελεγκτές.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Nέα, ελαφρά, πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Κυριακή σε όλη την χώρα με τον καιρό να είναι άκρως φθινοπωρινό καθώς κατά τόπους αναμένονται βροχές και καταιγίδες. . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα 315 ανέρχονται τα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Έξι εντοπίστηκαν στην Αχαΐα. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Τουλάχιστον έξι χωριά έχουν αποκοπεί στην Ορεινή Ναυπακτία λόγω κατολισθήσεων στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο Ο Δρόμος προς το Ριγανι έκλεισε όπως και προς τα χωριά Κρυονέρι, Στυ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  Από το γραφείο τύπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ενημέρωση: Τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, μια κατασκευασμένη και ανακριβής . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Τουλάχιστον έξι χωριά έχουν αποκοπεί στην Ορεινή Ναυπακτία λόγω κατολισθήσεων στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο Ο Δρόμος προς το Ριγανι έκλεισε όπως και προς τα χωριά Κρυονέρι, Στυλια και Φαμηλα. Για
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Oπως αναφέρει αναγνώστης από την περιοχή της Λεύκας: «Αυτη η κατασταση υπαρχει 10 χρονια τωρα που ζει η οικογενεια μου σε αυτον το δρομο. Οσες εκκλησεις και αιτηματα προς το δημο, καθε χρονο τα ιδια.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή στάθηκε η μοίρα για την Μαρία Αγιάννη-Παντελακάκη, μια 39χρονη γυναίκα από το Αίγιο που λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα του μωρού της, έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο.   Η ιστορία τη
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search