ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνική πόλη εξετάζει την απαγόρευση χρήσης του κινητού στους πεζούς

Η σκηνή είναι οικεία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου: διαβάτες που είναι τόσο απορροφημένοι στην οθόνη του κινητού τους, που είτε πέφτουν θύματα της απροσεξίας τους, είτε - το χειρότερο- γίνονται πρόξενοι ατυχημάτων. Μία πόλη στην Ιαπωνία φιλοδοξεί να προλάβει τέτοιες άβολες καταστάσεις, απαγορεύοντας τη χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν κάποιος περπατάει.

Μία τέτοια διάταξη κατατέθηκε προς συζήτηση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Γιαμάτο, κοντά στη Γιοκοχάμα (νοτιο-δυτικά του Τόκιο) και η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Σε περίπτωση που κυρωθεί το μέτρο «θα είναι η πρώτη απαγόρευση στην Ιαπωνία προς αυτήν την κατεύθυνση», διαβεβαιώνει το μέλος της τοπικής δημοτικής αρχής Μασάακι Γιασούμι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην πυκνοκατοικημένη τούτη πόλη, στη μείζονα περιφέρεια του Τόκιο, «ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το κινητό έχει λάβει υπέρογκες διαστάσεις και με αυτόν τον αριθμό υπερακοντίσθηκε και ο αντίστοιχος αριθμός των ατυχημάτων. Αυτό επιδιώκουμε να αποφύγουμε», τονίζει ο Γιασούμι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μελλοντική τούτη απαγόρευση δεν προβλέπει ωστόσο κυρώσεις ενάντια σε όσους είναι ανήμποροι να αντισταθούν στην έλξη της οθόνης του κινητού τους. Οι αρχές της πόλης βασίζονται κυρίως στη δύναμη της εκστρατείας πληροφόρησης για να πεισθεί ο πληθυσμός να τηρήσει τα απαγορευτικά μέτρα.

«Ευελπιστούμε πως η απαγόρευση θα παρακινήσει τον καθένα να αποκτήσει συνείδηση των κινδύνων» εξηγεί ο Γιασούμι.

Σε μελέτη του 2014, που πραγματοποίησε η εταιρεία τηλεφωνίας NTT DoComo εκτιμάτο πως το οπτικό πεδίο του διαβάτη που παρακολουθεί την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου είναι κατά 95% μικρότερη από το κανονικό εύρος του.

Η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει μία προσομοίωση σε υπολογιστή για να εξετάσει τι θα συνέβαινε εάν 1.500 άνθρωποι προσπαθούσαν να διασχίσουν το πάντοτε πολυσύχναστο σταυροδρόμι Σιμπούγια, στην καρδιά του Τόκιο, κοιτώντας διαρκώς το κινητό τους.

Τα πορίσματα δείχνουν πως τα δύο τρίτα των πεζών δεν θα κατόρθωναν να το διασχίσουν χωρίς να έχουν κάποιο συμβάν, με 446 συγκρούσεις, 103 τραυματισμούς και 21 σπασμένα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης σε αύξηση βρίσκεται στην Ιαπωνία κι ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται χρήστες που κυκλοφορούν με ποδήλατο και την ίδια στιγμή προσέχουν το κινητό τους

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι και σε καταστήματα παπουτσιών και κατοικίδιων ζώων πουλούσαν προστασία οι εκβιαστές του Πειραιά. Ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός ήταν διαβόητος για την αγάπη του στη χλιδάτη . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Την ώρα που στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ζητούνταν εξηγήσεις από τον Αλέξη Δέδε για την πορεία του φακέλου υποψηφιότητας του Παγκρητίου και τις πρόσφατες δηλώσεις του περί από . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ταυτοποιήθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας, ο άνδρας που συστήνονταν ως ιατρός και εξαπάτησε πολίτες στο Αίγιο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Κατά την ο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ταυτοποιήθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας, ο άνδρας που συστήνονταν ως ιατρός και εξαπάτησε πολίτες στο Αίγιο. Πρόκειται για ένα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την  Τρίτη, 14 Ιουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί, ως κεντρικός καλεσμένος, στα εγκαίνια του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου, απ' όπου σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν στην ουσία, να κλείσει ο Δήμος, να σταματήσει η λειτουργικότητα της πόλης, να ξαναγεμίσει η Αιγιάλεια με σκουπίδια.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search