ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά: Το Ανώτατο Δικαστήριο... πετάει το μπαλάκι στον Ερντογάν

Πριν αρχίσει... τελείωσε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση -διάρκειας 17 λεπτών- το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί για να αλλάξει ένα μόνο προεδρικό διάταγμα. Επομένως το μπαλάκι πλέον να πάει στην πλευρά του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η απόφαση αναμένεται να είναι γραπτή και όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωση θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ η Τουρκία απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μίλησε για κυριαρχικό δικαίωμα της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», σχολίασε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Η απάντηση Ακσόι στον Πομπέο για την Αγία Σοφία

«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.

Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγία Σοφία είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος προειδοποίησης και επιβολής», απάντησε στον Μάικ Πομπέο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες το απόγευμα, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», πέντε αλλοδαποί, ηλικία 25, 27, 45, 57 και 62 ετών, για παράβασ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναλυτική ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ ανατολικά των Στροφάδων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Αγωγής Υγείας, ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης της 6 ηςΥΠΕ και της Διοίκηση . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και 50 χρόνια ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας. Μισό αιώνα δυναμικής πολιτικής παρουσίας του κόμματος, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Κα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Αγωγής Υγείας, ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης της 6 ηςΥΠΕ και της Διοίκησης της 116 πτέρυγας μ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
Image
Image

Search