ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Bόρεια Κορέα: Ο Κιμ προειδοποιεί για εφιαλτικό λιμό

Αντιμέτωπη μ’ έναν εφιαλτικό λιμό σαν εκείνο που φέρεται να προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων τη δεκαετία του 1990 είναι η Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώνοντος κόμματος ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας κάλεσε τους συμπατριώτες του να προετοιμαστούν για μια σφοδρή επισιτιστική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών» λόγω των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τις αγροκαλλιέργειες το περασμένο καλοκαίρι, της πανδημίας του κορωνοϊού και των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Ο Κιμ κάλεσε τους Βορειοκορεάτες να βαδίσουν σε μια ακόμη «επώδυνη πορεία» για να ανακουφιστεί «έστω και λίγο» ο πληθυσμός της χώρας από τις δυσκολίες, επαναλαμβάνοντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιηθεί και στη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ όταν ο λιμός σάρωσε το σταλιστινιστικό κράτος, που εξαρτιόταν μέχρι τότε από την κρίσιμη βοήθεια της Μόσχας. Αν και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων εκείνου του λιμού, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι χάθηκαν γύρω στα τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Κιμ αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κατάστασης, εκτιμά ο αναλυτής θεμάτων που αφορούν στη Βόρεια Κορέα του NK News, Κόλιν Ζβίρκο: «Δεν είναι ασυνήθιστο να μιλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν για δυσκολίες, αλλά η φρασεολογία του αυτή τη φορά ήταν πολύ έντονη. Τον περασμένο Οκτώβριο σε ομιλία του είχε δηλώσει ότι απέτυχε να προωθήσει αρκετές αλλαγές, αλλά η αναφορά στην “επώδυνη πορεία” είναι πρωτόγνωρη», σχολίασε στο BBC.

Λόγω του ορεινού ως επί το πλείστον εδάφους της η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ικανές αρόσιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις εισαγωγές από το εξωτερικό για τη σίτιση περίπου του ενός τρίτου του πληθυσμού της, ενώ λόγω των κυρώσεων καταφεύγει σε άλλους τρόπους για να ενισχύσει τα ταμεία της. Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μια «σοβαρή επισιτιστική κρίση», που ήδη ευθύνεται για τον υποσιτισμό και τη λιμοκτονία κατοίκων της χώρας. «Έχουν αναφερθεί θάνατοι από λιμοκτονία καθώς και μια αύξηση του αριθμού παιδιών και ηλικιωμένων που κατέφυγαν στην επαιτεία καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα του οργανισμού, Tomás Ojea Quintana.

Δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η τρέχουσα κρίση επιτάθηκε με την απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει τα σύνορά της με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο την Κίνα. Τον περασμένο Αύγουστο περιόρισε δραστικά τις εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική της χώρα και τον Οκτώβριο σχεδόν διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές, περιλαμβανομένων των τροφίμων και των φαρμάκων, ενώ έχει απορρίψει τις προσφορές βοήθειας από το εξωτερικό με σχεδόν όλους τους ξένους διπλωμάτες να την έχουν εγκαταλείψει.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Ιουνίου 2021 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μυστρά του Αιγαίου, το καστροχώρι του Αναβάτου στη Χίο μεταβαίνει σήμερα Κυριακή 16 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τιμώντας τους νεκρούς της Σφαγής τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οικονομική επίπτωση. Ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα ένα ιστιοφόρο περίπου 15 μ. πιάνει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λευκάδας.      Ο μοναδικός επιβαίνων εκπέμπει sos και αμέσως κινητοποιείται Λιμενικό και πυ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search