ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Στον Κουρτς το βραβείο για την "Ελευθερία των ΜΜΕ"

Με το βραβείο «Ελευθερίας των ΜΜΕ» των εκδόσεων «Weimer» τιμήθηκε σήμερα ως «γεφυροποιός» ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκφωνεί την πανηγυρική ομιλία και να αναφέρεται τόσο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αυστρίας όσο και στην συμπόρευσή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

 

Στο πλαίσιο της Συνόδου «Λούντβιχ Έρχαρντ», η οποία πραγματοποιήθηκε στα κινηματογραφικά στούντιο Bavaria στο Μόναχο, ο κ. Κουρτς δήλωσε ότι η χώρα του, «μικρότερη από την Βαυαρία», όπως επισήμανε, προσπαθεί να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην ενότητα της Ευρώπης, στην οποία δεν πρέπει να υπάρχουν μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη, μετά την πανδημία, θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της παγκοσμίως, προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο ευημερίας για τους πολίτες της.

 

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξήγησε ότι η Αυστρία «ανοίγει» και πάλι από τις 19 Μαΐου, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και προσέθεσε ότι χώρα του, «ως τουριστική χώρα», επιθυμεί την εισαγωγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού το συντομότερο δυνατό. Περιέγραψε την ελευθερία μετακίνησης ως μια από τις σημαντικότερες της ΕΕ και στήριξε απόλυτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραγγείλει επιπλέον εμβόλια. «Αυτή η συζήτηση (ενν. περί του κόστους των εμβολίων) είναι για γέλια», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι τα εμβόλια κοστίζουν πολύ λιγότερο από το lockdown και από τα τεστ, καθώς η Αυστρία διενεργεί περίπου 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος έχει ήδη εμβολιαστεί, εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά του, αλλά υπολογίζει ότι στο τέλος Μαΐου θα εμβολιάζονται και οι νέοι στην Αυστρία. Δήλωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί με AstraZeneca, προκειμένου να δείξει ότι «όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή».

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση διαδικτυακά, αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έγινε Καγκελάριος το 2017 σε ηλικία μόλις 31 ετών και σημείωσε ότι η νεότητα μπορεί πολλές φορές να είναι «κατάρα», καθώς στην αρχή πολλά ΜΜΕ αλλά και κάποιοι ηγέτες εστίαζαν περισσότερο στο νεαρό της ηλικίας του και λιγότερο στην ουσία. Έκανε, δε, λόγο μεταξύ άλλων για το «οξύ πνεύμα» και τον «ρεαλισμό» του κ. Κουρτς, ενώ τόνισε και ότι, αν και δεν συμφωνούν πάντα, στο πρόσωπό του βρήκε πάντα έναν πρόθυμο ακροατή και έναν δυναμικό, πειστικό και παθιασμένο υπερασπιστή της χώρας του.

 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την πεποπίθηση του αυστριακού Καγκελάριου στη δύναμη της μεταρρύθμισης και για την κοινή πίστη των δύο ηγετών στην σημασία της ισχυρής διακυβέρνησης, στην αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας, σε ένα αποτελεσματικό και καλά υποστηριζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας, και στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων. Ελλάδα και Αυστρία, επισήμανε, βρέθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα για αποτελεσματικές και ρεαλιστικές λύσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η προσήλωση σε πρακτικές οι οποίες λειτουργούν και η διακυβέρνηση που φέρνει αποτέλεσμα για όλους τους πολίτες είναι οι λόγοι που θεωρώ ότι οι χώρες μας ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πρόκληση μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Οι δύο χώρες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πιστεύουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Αυστρία έχει υποστηρίξει σταθερά την Ελλάδα έναντι της επιθετικότητας και των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ και μετά τα γεγονότα στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, «όταν τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης δέχθηκαν επίθεση», αυστριακές δυνάμεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των δυνάμεων της FRONTEX.

 

Παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό, η εκδότρια και εκ των διοργανωτών της Συνόδου Κριστιάνε Γκετς - Βάιμερ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται της πολιτικής μοίρας της Ελλάδας - «και ηγείται καλά». Η Ελλάδα «μπήκε από μια βαριά και μακρά οικονομική κρίση κατευθείαν στην πανδημία. Και έπρεπε και επιπλέον να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα με σύνεση και επιτυχία στα δύσκολα χρόνια και επιτέλους βελτιώνονται σημαντικά οι προοπτικές για την Ελλάδα. Αντίθετα από τους προκατόχους του, οι οποίοι πήγαν σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, ο Μητσοτάκης επιδιώκει την εποικοδομητική εταιρική σχέση. Για αυτό και αμέσως συμφώνησε να αναλάβει τον πανηγυρικό για τον Καγκελάριο της Αυστρίας», ανέφερε η κυρία Γκετς - Βάιμερ.

 

Το Βραβείο με το οποίο τιμήθηκε σήμερα ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει κατά το παρελθόν απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο "Πρώτο Πρόγραμμα" της ΕΡΤ, και πρό . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για απάτηΑπό τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκεδικογραφία για απάτη σε β . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Γερμανίας να απελευθερώσει πλήρως την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναπάντητα «γιατί», οργή και αγανάκτηση μαζί με την απέραντη θλίψη είναι το σκηνικό που συνθέτει την ψυχολογική κατάσταση της οικογένειας της δολοφονημένης Καρολάιν στην Αλόννησο. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το βράδυ της Παρασκευής, το Π.Σ. 1894 όχημα του Π.Κ. Κυπαρισσίας επέστρεφε από δασική περιπολία στην περιοχή της Ελαίας προς την υπηρεσία του. O πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Μπούρας Κανέλος, ετών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους  τόσο στον γενικό πληθυσμό. Στόχος είναι ο περιορισμός της διασποράς της νόσου με την α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας θα έχουμε από σήμερα Σάββατο , στην Πάτρα, καθώς τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 38 βαθμούς!Συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια καθόλη τη δι
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search