ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Το ρόβερ Curiosity ανίχνευσε στον Άρη μυστηριώδεις αυξομειώσεις και στο οξυγόνο

 Μετά το μυστήριο του μεθανίου στον Άρη, το επίπεδο του οποίου τη μία εμφανίζεται αυξημένο και την άλλη πεσμένο έως ανύπαρκτο, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της Curiosity ανίχνευσε παρόμοιες μυστηριώδεις και μέχρι στιγμής ανεξήγητες αυξομειώσεις και στο λιγοστό οξυγόνο του γειτονικού πλανήτη.

 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εξιχνιάσουν το μυστήριο του μεθανίου που εμφανίζει έντονα εποχικά και τυχαία «σκαμπανεβάσματα» (έως και 60%) και τώρα διαπιστώνουν ότι επίσης το αέριο οξυγόνο αυξομειώνεται με τρόπο που φαίνεται τυχαίος, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Κάποια πηγή ή μηχανισμός παράγει το οξυγόνο (η αύξηση του επιπέδου του φθάνει το 30%) και μετά αυτό αφαιρείται πάλι από τον αέρα.

 

Η αρειανή ατμόσφαιρα αποτελείται κατά κύριο λόγο από διοξείδιο του άνθρακα (σε ποσοστό περίπου 95%), ενώ 2,6% είναι το μοριακό άζωτο, το αργό 1,6%, το μοριακό οξυγόνο 0,16% και το μονοξείδιο του άνθρακα 0,06%. Τα άλλα αέρια όπως το άζωτο και το αργό εμφανίζουν προβλεψιμότητα στη συμπεριφορά τους, αυξομειούμενα περιοδικά ανάλογα με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με το οξυγόνο.

 

«Πασχίζουμε να βρούμε μια εξήγηση για το οξυγόνο. Σκεφτόμαστε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με τη δυναμική της ατμόσφαιρας, αλλά με κάποια χημική πηγή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μελίσα Τρέινερ, πλανητική επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ.

 

Οι ομοιότητες στην αυξομείωση του μεθανίου και του οξυγόνου μπορεί να είναι απλώς μια σύμπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν αποκλείουν να οφείλονται και στην ίδια αιτία. Οι ερευνητές της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research: Planets», θα συνεχίσουν τις μετρήσεις στην αρειανή ατμόσφαιρα, ώστε να βρουν μια λύση στο αίνιγμα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Σε έκτακτη χρηματοδότηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ ΑΕ) με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025 και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των . . .
ΕΛΛΑΔΑ

«Μπαμπά μου (μπανταούλη μου όπως σε έλεγα), σε αγαπάω απέραντα και θα μου δίνεις τεράστια δύναμη μέχρι να έρθω να σε συναντήσω και εγώ» γράφει σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Έρχονται σήμερα προς ψήφιση νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο της Πάτρας που θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης ρ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Δ.Σ  του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει: H 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως «Παγκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Έρχονται σήμερα προς ψήφιση νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο της Πάτρας που θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης ριζικά. Δυστυχώς θα γ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα επεισόδιο μεταξύ δύο γιατρών, το οποίο φέρεται να έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, σε χώρο εντός του Νοσοκομείου Πύργου, εξετάζει τόσο το Α.Τ. Πύργου, όσο και η διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας. Σύμφωνα μ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 αντιπροσωπεία της Ένωσης μας αποτελούμενη από την β΄ Αντιπρόεδρο Αργυρώ Χαϊκάλη, τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Μπαλάση και τα μέλη του ΔΣ Μαρία Θεοδοσοπούλου και Γεώργιο Αποσ
Image
Image

Search