ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 46.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο στη Ρουμανία

 Περισσότερα από 46.000 παιδιά στη Ρουμανία εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση για τα «Δικαιώματα του Παιδιού». Η έκθεση αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας "Δικαιώματα του παιδιού τώρα!" με στόχο την ανάδειξη της παγκόσμιας προόδου, που έχει επιτευχθεί σ' αυτό το θέμα, 30 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η έκθεση για τη Ρουμανία προετοιμάστηκε από τις οργανώσεις-μέλη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας: το Ίδρυμα Terre des hommes της Ελβετίας, το Save the Children Romania, το SOS Children's Villages Romania και το World Vision Romania.

Από την έκθεση προκύπτει ότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου αφορά περισσότερα από 46.000 παιδιά ετησίως. Επίσης, 61% των εφήβων ηλικίας 15 ετών αποκτά βασικές γνώσεις ανάγνωσης και κατανόησης ενός κειμένου, καθώς και μαθηματικών, γεγονός που τοποθετεί τη Ρουμανία στην τρίτη χειρότερη θέση στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό των παιδιών που θα έπρεπε να φοιτά σε σχολείο, όμως, είναι εκτός αυτής της διαδικασίας ανέρχεται σε 6% στο σύνολο του πληθυσμού.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει, επίσης, ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολεία ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Το 30% του συνόλου των σχολείων στη Ρουμανία και το 62% των σχολείων στην ύπαιθρο διαθέτουν αποθήκες για τουαλέτες, ενώ 3.892 σχολεία δεν διαθέτουν τα αναγκαία συστήματα πυρασφάλειας. Εξάλλου, τουλάχιστον 170 σχολεία στεγάζονται σε κτήρια υψηλού σεισμικού κινδύνου, ενώ παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πέφτουν θύματα βίας (σωματικής είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο και διαδικτυακής).

Σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, η έρευνα υπογραμμίζει ότι το 61% των παιδιών δήλωσε ότι έχει υποστεί, τουλάχιστον μια φορά, σωματική βία για να πειθαρχήσει. Όσον αφορά τη βία στα σχολεία,  προκύπτει ότι ένα στα τρία παιδιά δέχθηκε επίθεση από άλλο παιδί και ένα στα έξι ισχυρίστηκε ότι έχει χτυπηθεί από συμμαθητή του. Το 2017, σχεδόν το 1/3 των παιδιών της Ρουμανίας ζούσαν κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, προστίθεται στην ίδια έκθεση. 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (25/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα εν όψει των ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το πολιτικό ντόμινο με τις «ορφανές» ψήφους των Σπαρτιατών μετά το «άκυρο» στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στις αντιπαραθέσεις μετα . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για κάτι τέτοια βράδια τον πήρε, για κάτι τέτοια βράδια πήρε κι αυτός την απόφαση να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να φορέσει την πράσινη φανέλα. Ο Κώστας Σλούκας έπ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αγώνας της Ουντινέζε με τη Ρόμα ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, ωστόσο διεκόπη στο 71ο λεπτό, καθώς ο Εντικά κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και αποφασίστηκε να διακοπεί το ματς. Το σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα για 25χρονη που προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έσπευσαν άμεσα στο σπίτι της κοπέλας, στην συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ιεροθέου,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται πολύπ
Image
Image

Search