Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα - Παλαιό Αρσάκειο: Ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του χρόνου

Στα τέλη του 2020 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στα πρώην Αρσάκεια. Ο κορονοϊός επέδρασε και στην ενεργειακή αναβάθμιση του διατηρητέου κτιρίου, καθώς τα συνεργεία του αναδόχου καθηλώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων και της έλλειψης αναγκαίων υλικών από προμηθευτές που παρέμειναν κλειστοί εξαιτίας της πανδημίας.

Σταδιακά επανήλθαν τα συνεργεία στα πρώην Αρσάκεια και καθώς έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού ανεβάζουν στροφές. Ο ανάδοχος είχε υπογράψει τη σύμβαση μετά τα μέσα Δεκεμβρίου του '18. Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης είναι με την συμπλήρωση 720 ημερών, αλλά η πανδημία μετάθεσε το πέρας των εργασιών για λίγους μήνες αργότερα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ζητήματα που έθεσαν αναγνώστες στην «Π» αφορά στο χρωματισμό του κτιρίου εξωτερικά. Το ερώτημά τους ήταν αν θα βαφτεί στην ίδια απόχρωση (ώχρα) που ήταν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι η απόχρωση που επιλέχθηκε ως η πιο «κοντινή» στην προϋπάρχουσα είναι αυτή που έχει βαφτεί η πλαϊνή πλευρά των πρώην Αρσακείων, στο πεζοδρομημένο τμήμα της Παρθενάκου. Η χρωματική επιλογή δεν έγινε τυχαία και δεν εφαρμόζεται αυτόβουλα, αλλά έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Η ΧΡΗΣΗ

Η δημοτική αρχή επέλεξε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να μεταφέρει στα πρώην εκπαιδευτήρια το δημαρχείο. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρία «Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ» με έδρα την Αθήνα, προσφέροντας έκπτωση 53,99% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης. Ο προϋπολογισμός μελέτης ανερχόταν στα 4,0 εκατομμύρια ευρώ και με την έκπτωση το γενικό σύνολο είναι 1.840.363,77 ευρώ. Ο ανάδοχος υπέγραψε τη σύμβαση στις 20 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός 720 ημερών από αυτή την ημερομηνία.

Τη μελέτη του έργου έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου. Το οικόπεδο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, είναι έκτασης 3.022,95 μ2 και βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ. 589)του παλαιού Σχεδίου Πόλεως μεταξύ των οδών: Μαιζώνος, Παρθενάκου, Κορίνθου και Γκότση.

Οι τεχνικές υπηρεσίες συνέταξαν μια ολοκληρωμένη πρόταση, με αυξημένες απαιτήσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση στα πρώην Αρσάκεια θα μετεγκατασταθούν οι εξής λειτουργίες του δήμου:

> Στο ημιυπόγειο: Το αρχείο της πολεοδομίας, αίθουσα συνεδριάσεων, στη δεξιά πλευρά (με μέτωπο το κτίριο) η Διεύθυνση Προσόδων.

Στο ισόγειο του παλαιού σχολείου είναι χωροθετημένη η Διεύθυνση Έργων (τεχνικές υπηρεσίες).

> Στον πρώτο όροφο χωροθετήθηκε η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ θα υπάρχει και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

> Στο δεύτερο όροφο θα είναι η διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης, Προμηθειών.

> Στο δώμα του κτιρίου που καταλήγουν οι σκάλες, οι μελετητές έχουν προτείνει να διαμορφωθεί κατάλληλα και να φιλοξενήσει ένα καπνιστήριο. Ο αύλειος χώρος των παλαιών Αρσακείων είναι διατηρητέος. Συνεπώς, η δυνατότητα παρεμβάσεων είναι περιορισμένη. Αν και δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη, προτάθηκε να εμπλουτιστεί το πράσινο και να εξεταστεί η τοποθέτηση παγκακιών για τους επισκέπτες των δημοτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες του δημάρχου και των αντιδημάρχων έχει προταθεί να παραμείνουν στο κτίριο που στεγάζεται και σήμερα το δημαρχείο, το οποίο αποτελεί τοπόσημο για την Πάτρα.

Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1990 (ΦΕΚ 674/24.10.1990), με ζώνη προστασίας του τον αύλειο χώρο. Εκτιμήθηκε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας και με ιστορική αναφορά για την μνήμη των κατοίκων της πόλης. Ιδιαίτερα γνωρίσματά του είναι ο όγκος και η λιτότητα που διακρίνει το κτίριο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής σχολείων κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Τώρα, το ακίνητο αναβαθμίζεται ενεργειακά για να φιλοξενήσει την μελλοντική χρήση του, ως χώρος φιλοξενίας δημοτικών θεσμών και υπηρεσιών.

Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν πάχος 50 εκατοστά. Ανάλογες κατασκευές σχολείων είχαν γίνει στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα τα Αρσάκεια στο Ψυχικό. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, ο ανάδοχος είχε διαπιστώσει ότι ο τσιμεντένιος όγκος του ακινήτου δεν θα δυσκόλευε τα συνεργεία.

Από την μετακόμιση του νέου Δημαρχείου στα πρώην Αρσάκεια ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια που καταβάλει σήμερα για την μίσθωση άλλων κτιρίων. Στους διαδρόμους δε, του Αρσακείου, θα αποτυπώνεται με εικόνες και πίνακες η ιστορία του Αρσακείου. Θα είναι ένα κτίριο που θα περιγράφει το χθες και σήμερα της πόλης.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πάτρας μεσημβρινές ώρες χθες, ότι γυναίκα έπεσε στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην προβλήτα Ν.9 του βόρειου λιμένα Πάτρας (Μώλος Αγίου Νικολάου). . . .
ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Σοβαρές ελπίδες είχαν εναποθέσει οι επιστήμονες στην αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων παραγόντων και η χρ . . .
LIFE STYLE

Τον Νίκο Μουτσινά υποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης στο «The 2Night Show» o Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο παρουσιαστής του ΣΚΑΙ εξέφρασε την επιθυμία του να υιοθετήσει ένα παιδί, ενώ απο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.Όπως σημειώνει, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων για την Κανακάρη, στο πλαίσιο της στάσης στάσης αναμονής που τηρούν εδώ και καιρό , για την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συντετριμμένη είναι η κοινωνία του Πύργου από το άκουσμα της είδησης της απώλειας του 53χρονου Γιάννη Γιαννακόπουλου, που χθες τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο που είχε με τη μηχα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ γιαπροβλήματα που προκύπτουν στη συνταγογράφηση και τα οποία πιθανά θα επιδεινωθούντο επόμενο χρονι
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search