Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό Αέριο: «Ζωντανεύει το όραμα που πάγωσε πριν δέκα χρόνια»

«Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει, μια νέα ενεργειακή εποχή ξημερώνει για τη Δυτική Ελλάδα. Το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ, που προβλέπει την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς την Πάτρα, συνιστά τη δικαίωση μίας προσπάθειας οκτώ μηνών, που έγινε αθόρυβα αλλά μεθοδικά και επί της ουσίας, ζωντανεύει και πάλι το μεγάλο όραμα της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, μέσω αγωγού. Ένα σχέδιο που αδίκως πάγωσε το 2011, το επαναφέραμε στο προσκήνιο και το ζωντανεύουμε. Αποδεικνύοντας ότι δεν στεκόμαστε μόνο στο LNG και στα τοπικά δίκτυα της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου που όπως πολλές φορές έχουμε πει, αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα. Ο μεγάλος μας στόχος είναι το φυσικό αέριο να φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, προς όφελος κάθε πολίτη της Δυτικής Ελλάδας».

Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την κοινοποίηση του νέου δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ, που τίθεται σε διαβούλευση. 

Βάσει του Προγράμματος, προβλέπεται η κατασκευή Αγωγού Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου προς την Πάτρα, με συνολικό προϋπολογισμό 85 εκατομμύρια ευρώ.  Το έργο αφορά στη διασύνδεση με το ΕΣΦΑ της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Πατρών, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και επιπλέον πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πύργος, Αγρίνιο). Το έργο αποτελείται από αγωγό υψηλής πίεσης, διαμέτρου 16’’ και μήκους 140 χλμ περίπου, ο οποίος θα ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του αγωγού υψηλής πίεσης προς Μεγαλόπολη. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δύο μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ, το αίτημα για επιχορήγηση θα υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 και μάλιστα, προβλέπει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, τον Δεκέμβριο του 2024 και ένταξης στο Εθνικό Σύστημα, τον Μάρτιο του 2025!

Σημειώνεται πως η μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, εκτός από την προώθηση του σχεδίου των τοπικών δικτύων με χρήση LNG, o Περιφερειάρχης ζήτησε τεκμηριωμένα και κοστολογημένα την επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. Αίτημα που κατέθεσε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το οποίο και έγινε αποδεκτό. 

Ακολούθησαν  διαδοχικές συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,  Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Πάτρας και της πόλης με το φυσικό αέριο,  μέσω επίγειου αγωγού, ώστε να διασφαλίζονται ικανές ποσότητες αερίου αλλά και ασφάλεια στην μεταφορά. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαΐμης, τόνισε: «Τα όνειρα ενίοτε μπορούν να γίνουν και αλήθεια, όταν υπάρχει θετική δράση και συγκροτημένη προσπάθεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που είναι απολύτως θετικό. Και όχι μόνο γιατί επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις διασφάλισης ικανών ποσοτήτων αερίου και ανάπτυξης ολοκληρωμένων δικτύων, αλλά γιατί αποδεικνύει πως η Δυτική Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχτεί για να διαμορφώσει ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών της. Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.»

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, εξακολουθεί να εμφανιζεται ο φορέας του Κράτους, αφού για έναν ακόμα μήνα φέτος αυξήθηξαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικότερα, . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων Covid – 19 καταγράφηκαν στην Ιταλία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (05.08.2020). Τα κρούσματα του κορονοϊού στη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τα σχολεία, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η κ. Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Στόλου επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του με την ευκαιρία της τελετής καθέλκυσης . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από σήμερα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εν όψει της δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.Στην Πάτρα πανηγυρίζει με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα ο ιστορικός Ιερός Ναός του Παντο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά αγνώστου σε βάρος της 51χρονης Αναστασίας Κόλλια από την περιοχή της Ερυμάνθειας Αχαΐας άσκησε προ ημερών ο Εισαγγελέας Πατρών. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, έναν
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search