Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Δεν θέλουν ρομά σε άδειες κατοικίες! Κινητοποίηση στα Προσφυγικά

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι των Προσφυγικών λόγω της φημολογίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί εγκατάστασης Ρομά που διαμένουν σήμερα σε εξαθλιωμένους καταυλισμούς, σε κενά σπίτια της συνοικίας.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε   αναφέρεται σε σχέδιο μετεγκατάστασης που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή, με την προοπτική, εκτός από τη στέγαση σκηνιτών, να τους παρέχει δωρεάν ρεύμα και νερό. Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες πολίτες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε «την ήδη βεβαρημένη περιοχή σε γκετοποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες» και ενημερώνουν ότι μια εξέλιξη σαν και αυτή «θα βρει δυναμική αντίδραση από όλους τους κατοίκους». Προσθέτουν ότι έχουν ήδη καλέσει τον Παμμικρασιατικό σύλλογο να σταθεί στο πλευρό τους και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση Ρομά στη γειτονιά των Προσφυγικών. Η επιστολή περιέχει οκτώ ονόματα κατοίκων της περιοχής, αλλά δηλώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές από συνοίκους τους.

Επίσημη αντίδραση δεν έχει εκφραστεί από το Δήμο Πατρέων. Εχει ανακοινωθεί όμως από τον κοινωνικό οργανισμό η έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση προγράμματος με αντικείμενο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων», υποβάλλοντας πρόταση με τίτλο «Επιδότηση ενοικίου για Ρομά στο Δήμο Πατρέων».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση - μετεγκατάσταση Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις. Παράλληλα στόχος είναι η παροχή κοινωνικών συνοδευτικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των ωφελουμένων ατόμων - οικογενειών Ρομά για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Η πρόταση που σχεδιάζει ο ΚΟΔΗΠ αφορά αρχικά σε έντεκα (11) οικογένειες Ρομά, που τώρα κατοικούν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών ρομά, θα απαιτηθούν τα κάτωθι:

-2 διαμερίσματα/κατοικίες από 18 έως 35 τ.μ. (στέγαση μονομελών οικογενειών)

-2 διαμερίσματα/κατοικίες από 36 έως 53 τ.μ. (στέγαση διμελών οικογενειών)

-1 διαμέρισμα/κατοικία από 54 έως 71 τ.μ (στέγαση τριμελούς οικογένειας)

-3 διαμερίσματα/κατοικίες από 36 έως 53 τ.μ (στέγαση τετραμελών οικογενειών)

-3 διαμερίσματα/κατοικίες από 126 έως 150τ.μ (στέγαση επταμελών οικογενειών).

Ο κοινωνικός οργανισμός έχει διευκρινίσει ότι «τα διαμερίσματα μπορεί να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, από την μια άκρη μέχρι την άλλη» αλλά «δεν πρέπει να βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και εάν είναι δυνατό να μην βρίσκονται στην ίδια γειτονιά και στην ίδια περιοχή». Στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε προερευνητική διαδικασία αναζήτησης κατοικιών και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για την αναζήτηση των εν λόγω κατοικιών.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα περιλαμβάνει: α) την επιδότηση μηνιαίου ενοικίου που θα καταβάλει ο κοινωνικός οργανισμός στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, με μέγιστο ποσό 5,5 ευρώ/τ.μ. καθώς και β) την επιδότηση λογαριασμών Οργανισμών Κοινωνικής Ωφελείας, κοινοχρήστων (κ.λπ.) που θα καταβάλει στην εκάστοτε ωφελούμενη οικογένεια-ρομά, με μέγιστο μηνιαίο ποσό ανάλογο με το πλήθος των μελών της (π.χ. 120 ευρώ για οικογένεια μέχρι δύο μέλη).

Στο πλαίσιο της λειτουργίας παραρτήματος Ρομά, ο Δήμος Πατρέων έχει βάλει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους τέσσερις καταυλισμούς - οικισμούς που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του. Οι δύο από αυτούς κατατάσσονται στην κατηγορία «άκρως υποβαθμισμένοι».

Πρόκειται για τους καταυλισμούς του Ριγανόκαμπου και του Κάτω Καστριτσίου (στις όχθες του Χάραδρου). Η χαρτογράφηση του Δήμου περιλαμβάνει ακόμα ένα μικτό καταυλισμό (κατηγορία 2) στα Βραχνέικα και γειτονιές (κατηγορία 3) στα Προσφυγικά, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Βαρβάρα, την Αγία Τριάδα και την Παραλία.

Η γενική εκτίμηση του Δήμου, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του παραρτήματος, είναι ότι ελάχιστοι από τους Ρομά της Πάτρας «έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον ιστό της πόλης καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες παρέμβασης και διαχείρισης του προβλήματος.».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εισαγγελέας εφετών Λάρισας διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρειου Πάγου, την μήνυση γονέα θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών προκειμένου να αποσταλεί στην Βουλή για να . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη και είναι σωρευτική. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε κανένα περιθώριο ελιγμού. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος έφραξε όλο το μήκος της λω . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης 5 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτριου Καλλιάνου ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή ανακοίνωσε η διοίκηση του  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. θα υπάρξει π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματο
Image
Image

Search