Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Δεν θέλουν ρομά σε άδειες κατοικίες! Κινητοποίηση στα Προσφυγικά

Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι των Προσφυγικών λόγω της φημολογίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί εγκατάστασης Ρομά που διαμένουν σήμερα σε εξαθλιωμένους καταυλισμούς, σε κενά σπίτια της συνοικίας.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε   αναφέρεται σε σχέδιο μετεγκατάστασης που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή, με την προοπτική, εκτός από τη στέγαση σκηνιτών, να τους παρέχει δωρεάν ρεύμα και νερό. Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες πολίτες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε «την ήδη βεβαρημένη περιοχή σε γκετοποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες» και ενημερώνουν ότι μια εξέλιξη σαν και αυτή «θα βρει δυναμική αντίδραση από όλους τους κατοίκους». Προσθέτουν ότι έχουν ήδη καλέσει τον Παμμικρασιατικό σύλλογο να σταθεί στο πλευρό τους και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση Ρομά στη γειτονιά των Προσφυγικών. Η επιστολή περιέχει οκτώ ονόματα κατοίκων της περιοχής, αλλά δηλώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές από συνοίκους τους.

Επίσημη αντίδραση δεν έχει εκφραστεί από το Δήμο Πατρέων. Εχει ανακοινωθεί όμως από τον κοινωνικό οργανισμό η έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση προγράμματος με αντικείμενο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων», υποβάλλοντας πρόταση με τίτλο «Επιδότηση ενοικίου για Ρομά στο Δήμο Πατρέων».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση - μετεγκατάσταση Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις. Παράλληλα στόχος είναι η παροχή κοινωνικών συνοδευτικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των ωφελουμένων ατόμων - οικογενειών Ρομά για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό της Πάτρας.

Η πρόταση που σχεδιάζει ο ΚΟΔΗΠ αφορά αρχικά σε έντεκα (11) οικογένειες Ρομά, που τώρα κατοικούν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών ρομά, θα απαιτηθούν τα κάτωθι:

-2 διαμερίσματα/κατοικίες από 18 έως 35 τ.μ. (στέγαση μονομελών οικογενειών)

-2 διαμερίσματα/κατοικίες από 36 έως 53 τ.μ. (στέγαση διμελών οικογενειών)

-1 διαμέρισμα/κατοικία από 54 έως 71 τ.μ (στέγαση τριμελούς οικογένειας)

-3 διαμερίσματα/κατοικίες από 36 έως 53 τ.μ (στέγαση τετραμελών οικογενειών)

-3 διαμερίσματα/κατοικίες από 126 έως 150τ.μ (στέγαση επταμελών οικογενειών).

Ο κοινωνικός οργανισμός έχει διευκρινίσει ότι «τα διαμερίσματα μπορεί να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, από την μια άκρη μέχρι την άλλη» αλλά «δεν πρέπει να βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και εάν είναι δυνατό να μην βρίσκονται στην ίδια γειτονιά και στην ίδια περιοχή». Στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε προερευνητική διαδικασία αναζήτησης κατοικιών και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για την αναζήτηση των εν λόγω κατοικιών.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα περιλαμβάνει: α) την επιδότηση μηνιαίου ενοικίου που θα καταβάλει ο κοινωνικός οργανισμός στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, με μέγιστο ποσό 5,5 ευρώ/τ.μ. καθώς και β) την επιδότηση λογαριασμών Οργανισμών Κοινωνικής Ωφελείας, κοινοχρήστων (κ.λπ.) που θα καταβάλει στην εκάστοτε ωφελούμενη οικογένεια-ρομά, με μέγιστο μηνιαίο ποσό ανάλογο με το πλήθος των μελών της (π.χ. 120 ευρώ για οικογένεια μέχρι δύο μέλη).

Στο πλαίσιο της λειτουργίας παραρτήματος Ρομά, ο Δήμος Πατρέων έχει βάλει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους τέσσερις καταυλισμούς - οικισμούς που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του. Οι δύο από αυτούς κατατάσσονται στην κατηγορία «άκρως υποβαθμισμένοι».

Πρόκειται για τους καταυλισμούς του Ριγανόκαμπου και του Κάτω Καστριτσίου (στις όχθες του Χάραδρου). Η χαρτογράφηση του Δήμου περιλαμβάνει ακόμα ένα μικτό καταυλισμό (κατηγορία 2) στα Βραχνέικα και γειτονιές (κατηγορία 3) στα Προσφυγικά, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Βαρβάρα, την Αγία Τριάδα και την Παραλία.

Η γενική εκτίμηση του Δήμου, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του παραρτήματος, είναι ότι ελάχιστοι από τους Ρομά της Πάτρας «έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον ιστό της πόλης καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες παρέμβασης και διαχείρισης του προβλήματος.».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία (17) νέες δίκυκλες μοτοσυκλέτες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την υλοποίηση τη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων και στους 3 νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός στον κοροναϊό είχε διαγνωστεί ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας στον Αγιο Στέφανο, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του.   Ο ίδιος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτοπυροβολή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή το υψηλότερο του υγειονομικού χάρτη μπήκε η Καστοριά, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία (17) νέες δίκυκλες μοτοσυκλέτες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την υλοποίηση της δράσης «Εξοπλισμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 4 Νοεμβρίου 2020, με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS μπορείτε να ταξιδεύετε σε όλη την χώρα και να απολαμβάνετε γρήγορες και άνετες διαδρομές, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Gr
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, η Ευγενία Ασπρούλια.  Είχε αποκτήσει πέντε παιδιά, την Κατερίνα, τον Θεόδωρο, την Ασπασία, την Ανδριάνα και τον Βασίλη. Ο Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος στο επάγγε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search