Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Έρευνα στο δήμο για καταγγελίες περί εμπορίας μαρμάρων ιστορικής αξίας!

Καταγγελίες απο τρεις διαφορετικές θεσμικές πλευρές, με τη μία εξ' αυτών ιδιαιτέρως σοβαρή, που φτάνει μάλιστα στα όρια του «σκανδάλου» και της ανάγκης παρεμβάσεων τόσο του Δήμου όσο και της Δικαιοσύνης, έρχονται να επισκιάσουν το σημαντικό έργο πνοής της ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Αιγίου.

Τη «φωτιά» βάζει - ανοιχτά και δημόσια - ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας ευθέως για «λεηλασία», ισχυρίζεται πως έχει ακούσματα και στοιχεία πως λαξευμένες πετρες και μάρμαρα που βρίσκονταν στις κόχες των πεζοδρομίων, από τα πολύ παλιά χρόνια και είναι «ανεκτίμητης αξίας, αντί να πάνε προς φύλαξη σε δημοτικές ή αρχαιολογικές αποθήκες, «μέρος αυτών, μέσω διαπραγμάτευσης ή και άλλους τρόπους, πάνε σε χέρια που τα εμπορεύονται, τα πωλούν και εξοικονομούν πολλά χρήματα».

Ο δημοτικός αρχηγός αιφνιδιάζοντας κυριολεκτικά τη δημοτική αρχή, ως έχουσα την ευθύνη του έργου και της πολιτιστικής κληρονομιάς,σημειώνει, θα πρέπει να εξεταστεί η αναντιστοιχία αυτών των μαρμάριμων τμημάτων που αφαιρέθηκαν με αυτά που λέγεται ότι υπάρχουν σε αποθήκες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι πολλά από αυτά πάνε σε επισκευές δρόμων σε χωριά. Ακόμα κάνει μνεία σε φήμες που θέλουν πολλά από αυτά τα τμήματα αυτά να προέρχονται απο το Ναό του Ομαγυρίου Διός (παρότι ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι απο αυτόν).

Συνεπίκουρος στο θόρυβο που ξέσπασε, εμφανίζεται και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, μιλώντας και αυτός για πλάκες - αγκωνάρια μεγάλης ιστορικής αξίας για το Αίγιο, πιθανά από ναό που καταδεφίστηκε και είναι αρχαιολογικά ευρήμαατα. Ζητά δε να καταμερτρηθούν και κυρίως να μην εξαφανιστούν.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε την αγωνία του (με επιστολή προς τον δήμαρχο) και ο πρόεδρος των εμπόρων Λάμπης Παπδόπουλος, επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από παλαιούς αιγιώτες, από τους οποίους του καταγγέλθηκε ότι οι λαξευμένες στο χέρι πέτρες και τα μάρμαρα, βρίσκονται στην πόλη από τα τέλη του 18ου αιώνα, σε κράσπεδα πεζοδρομίων, έχουν βγει και βρίσκονται διάσπαρτα, άλλα στους δρόμους και άλλα σε αποθήκες της Αλυκής, ενώ στη θέση τους υπάρχει μια απλή κατασκευή από τσιμέντο. «Καλούμε τον δήμο να αριθμήσει τις αφαιρούμενες και να φυλαχθούν σε ασφαλές σημείο, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν σε διατηρητέα οικήματά του ή να τοποθετηθούν στο αρχαιολογικό μουσείο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού» σημειώνει.

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος δηλώνει στην «ΠτΔ», ότι «παίρνει την ευθύνη όσων λέει» και πως «δεν είναι συκοφαντία, ούτε και θέλει βέβαια να κρεμάσει κανέναν, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να διερευνηθεί επειγόντως το θέμα».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου και αρμόδιος για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Αιγίου Βασίλης Χριστόπουλος, απαντώντας εν αρχή στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, λέει: «Κάποια τμήματα βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους της παλιάς Χαρτοποίας. Στην οδό Ταξιαρχών, για κάποια τέτοια, εγώ έδωσα εντολή να μαζευτούν. Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος να μας δώσει στοιχεία και ονόματα. Εγώ πάντως, όπως και να' χει, θα δώσω εντολή να δούμε πόσα μέτρα έχουμε. Θα κάνουμε επιμέτρηση και καταγραφή».

Στο μεταξύ, προκληθείς να δώσει χρονοδιάγραμμα της εργολαβίας, τόνισε πως αυτό είναι «ενδεικτικό» και εκτίμησε ότι οι εργασίες θα πάνε πίσω λόγω του παλιού δικτύου ύδρευσης σε πολλά σημεία του κέντρου.

Ειδκότερα, στις οδούς Γερμανού και Ζαΐμη θα μπει σε εφαρμογή επιφανειακό σύστημα ύδρευσης, γιατί όλα τα σπίτια και τα κατατήματα εκεί υδρεύονται από την οδό Ασημάκη Φωτήλα, στην οποία υπάρχουν πολλά σπασίματα του δικτύου.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 230.000 εργαζομένους στην Υγεία σε 24 χώρες του κόσμου. Το ποσοστό της μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό κυμαινόταν από 7% έως 10%. Το 40% δεν είχαν συ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άμεση νομοθέτηση του πλαισίου για την τηλεργασία προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.Στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του υπουργείου του, επ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eκλογές θα έχει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ο Εμπορικός - Επιχειρηματικός Σύλλογος Καλαβρύτων, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.Στην πρόσκληση της εκλογικής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εδώ ο ΕΝΦΙΑ, εκεί ο ΕΝΦΙΑ, μέρες περιμένουμε πότε θα ανέβει ο φόρος ακινήτων στο Taxisnet. Μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοινώσει πότε θα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τον Δεκέμβριο του 2014, είχε σημειωθεί στο κέντρο της Πάτρας, μια από τις πιο επεισοδιακές συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδα αντιεξουσιαστών, που διαδήλωναν για την δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τα Δημοτικά Σχολεία της Κ. Αχαΐας (1ο, 2ο και 3ο) ξεκίνησε σήμερα η εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.Κ. Αχαΐας (Δήμος
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search