Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Έρευνα στο δήμο για καταγγελίες περί εμπορίας μαρμάρων ιστορικής αξίας!

Καταγγελίες απο τρεις διαφορετικές θεσμικές πλευρές, με τη μία εξ' αυτών ιδιαιτέρως σοβαρή, που φτάνει μάλιστα στα όρια του «σκανδάλου» και της ανάγκης παρεμβάσεων τόσο του Δήμου όσο και της Δικαιοσύνης, έρχονται να επισκιάσουν το σημαντικό έργο πνοής της ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Αιγίου.

Τη «φωτιά» βάζει - ανοιχτά και δημόσια - ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας ευθέως για «λεηλασία», ισχυρίζεται πως έχει ακούσματα και στοιχεία πως λαξευμένες πετρες και μάρμαρα που βρίσκονταν στις κόχες των πεζοδρομίων, από τα πολύ παλιά χρόνια και είναι «ανεκτίμητης αξίας, αντί να πάνε προς φύλαξη σε δημοτικές ή αρχαιολογικές αποθήκες, «μέρος αυτών, μέσω διαπραγμάτευσης ή και άλλους τρόπους, πάνε σε χέρια που τα εμπορεύονται, τα πωλούν και εξοικονομούν πολλά χρήματα».

Ο δημοτικός αρχηγός αιφνιδιάζοντας κυριολεκτικά τη δημοτική αρχή, ως έχουσα την ευθύνη του έργου και της πολιτιστικής κληρονομιάς,σημειώνει, θα πρέπει να εξεταστεί η αναντιστοιχία αυτών των μαρμάριμων τμημάτων που αφαιρέθηκαν με αυτά που λέγεται ότι υπάρχουν σε αποθήκες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι πολλά από αυτά πάνε σε επισκευές δρόμων σε χωριά. Ακόμα κάνει μνεία σε φήμες που θέλουν πολλά από αυτά τα τμήματα αυτά να προέρχονται απο το Ναό του Ομαγυρίου Διός (παρότι ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι απο αυτόν).

Συνεπίκουρος στο θόρυβο που ξέσπασε, εμφανίζεται και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, μιλώντας και αυτός για πλάκες - αγκωνάρια μεγάλης ιστορικής αξίας για το Αίγιο, πιθανά από ναό που καταδεφίστηκε και είναι αρχαιολογικά ευρήμαατα. Ζητά δε να καταμερτρηθούν και κυρίως να μην εξαφανιστούν.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε την αγωνία του (με επιστολή προς τον δήμαρχο) και ο πρόεδρος των εμπόρων Λάμπης Παπδόπουλος, επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από παλαιούς αιγιώτες, από τους οποίους του καταγγέλθηκε ότι οι λαξευμένες στο χέρι πέτρες και τα μάρμαρα, βρίσκονται στην πόλη από τα τέλη του 18ου αιώνα, σε κράσπεδα πεζοδρομίων, έχουν βγει και βρίσκονται διάσπαρτα, άλλα στους δρόμους και άλλα σε αποθήκες της Αλυκής, ενώ στη θέση τους υπάρχει μια απλή κατασκευή από τσιμέντο. «Καλούμε τον δήμο να αριθμήσει τις αφαιρούμενες και να φυλαχθούν σε ασφαλές σημείο, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν σε διατηρητέα οικήματά του ή να τοποθετηθούν στο αρχαιολογικό μουσείο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού» σημειώνει.

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος δηλώνει στην «ΠτΔ», ότι «παίρνει την ευθύνη όσων λέει» και πως «δεν είναι συκοφαντία, ούτε και θέλει βέβαια να κρεμάσει κανέναν, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να διερευνηθεί επειγόντως το θέμα».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου και αρμόδιος για το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Αιγίου Βασίλης Χριστόπουλος, απαντώντας εν αρχή στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, λέει: «Κάποια τμήματα βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους της παλιάς Χαρτοποίας. Στην οδό Ταξιαρχών, για κάποια τέτοια, εγώ έδωσα εντολή να μαζευτούν. Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος να μας δώσει στοιχεία και ονόματα. Εγώ πάντως, όπως και να' χει, θα δώσω εντολή να δούμε πόσα μέτρα έχουμε. Θα κάνουμε επιμέτρηση και καταγραφή».

Στο μεταξύ, προκληθείς να δώσει χρονοδιάγραμμα της εργολαβίας, τόνισε πως αυτό είναι «ενδεικτικό» και εκτίμησε ότι οι εργασίες θα πάνε πίσω λόγω του παλιού δικτύου ύδρευσης σε πολλά σημεία του κέντρου.

Ειδκότερα, στις οδούς Γερμανού και Ζαΐμη θα μπει σε εφαρμογή επιφανειακό σύστημα ύδρευσης, γιατί όλα τα σπίτια και τα κατατήματα εκεί υδρεύονται από την οδό Ασημάκη Φωτήλα, στην οποία υπάρχουν πολλά σπασίματα του δικτύου.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα ξεκίνησε ήδη. Από το πρωί της Παρασκευής οι πρώτοι φοιτητές πήραν το δρόμο για τον προορισμό που θα περάσουν τις ημέρες του Πάσχα ενώ δεν είναι λίγες οι ο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δύο βράδια μετά από το επικό πρώτο ματς της σειράς, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός έδωσαν την Παρασκευή (26/4) ακόμα μία εκπληκτική μάχη στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Αυτή τη φορά χαμογέλασ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λέστερ επιστρέφει στην Premier League μία σεζόν έπειτα από τον υποβιβασμό της στην Championship. Οι "αλεπούδες" δεν αγωνίστηκαν, όμως η συντριβή της Λιντς από την ΚΠΡ με 0-4 στο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σκληρή για να βρεθεί με την “πλάτη στον τοίχο” από το δεύτερο, μόλις, παιχνίδι αποδείχθηκε η Μονακό, που επικράτησε με 93-88 της Φενέρμπαχτσε και ισοφάρισε τη σειρά των playof . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερυμανθείας Τριταίας για τους μαθητές τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 2
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα θα απουσιάζουν από τα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα π
Image
Image

Search