Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Με κενά εκπαιδευτικών η πρεμιέρα των σχολείων

Με σημαντικά προβλήματα, που συνοψίζονται κατά κύριο λόγο σε υπεράριθμα τμήματα που φθάνουν ακόμα και τους 27 μαθητές και ελλείψεις-κενά σε εκπαιδευτικούς έκανε πρεμιέρα η σχολική χρονιά σε Πάτρα, Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή καταγράφηκαν αρκετές τάξεις με περίπου 80 παιδιά που έπρεπε να σπάσουν σε τρία τμήματα των 27 ατόμων. Το γεγονός χαρακτηρίζεται απαράδεκτο τόσο εκπαιδευτικά όσο και στις φετινές ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες παιδιά, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησαν την χρονιά με μειωμένα προγράμματα, χάνοντας πολλές διδακτικές μονάδες καθώς οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι μεγαλύτερες από πέρυσι. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας τα κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια αγγίζουν το 40% και είναι περισσότερα από το 2019.

Η κατάσταση είναι καλύτερη στην πρωτοβάθμια, καθώς σε νηπιαγωγεία και δημοτικά τα κενά σε δασκάλους δεν ξεπερνούν το 15% με 20% γεγονός που θεωρείται στα πλαίσια του φυσιολογικού. Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η χρονιά στην ειδική αγωγή όπου σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ήταν εγκαίρως στο πόστο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος τα κενά που δημιουργούνται στα σχολεία από την άδεια ειδικού σκοπού που θα πάρουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα καλυφθούν από συναδέλφους τους που θα υπογράφουν τρίμηνες συμβάσεις εργασίες, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε προσωπικό που προβληματίζει καθώς, πονοκέφαλο αποτελεί και το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην Πάτρα παρατηρούνται υπεράριθμα τμήματα με 25 έως 27 παιδι.

Μάλιστα για το φαινόμενο αυτό δεν υπήρξε προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας ώστε να αποτραπεί καθώς δεν ουδέποτε δόθηκε κατεύθυνση στην αρμόδια Διεύθυνση να αναζητήσει σε συνεργασία με τους Δήμους διαθέσιμες αίθουσες.

Και τούτο διότι για να σπάσουν τα μεγάλα τμήματα θα έπρεπε να προσληφθούν επιπλέον καθηγητές και δάσκαλοι, κάτι που δεν βρισκόταν στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Κώστα Γιαννόπουλος.

« Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια, με πάνω 27 μαθητές. Έχουμε ζητήσει να γίνει μια πρόβλεψη για να διχοτομηθούν όμως η απάντηση είναι σαφής:

Το Υπουργείο εκτιμά ότι το πρόβλημά μας δεν είναι πλέον οι απόστασης αλλά η χρήσης της μάσκας. Αυτό που προτάσσεται, κυρίως, είναι η χρήση μάσκας και όχι η εξασφάλιση του 1,5 μέτρου που είχαμε την Άνοιξη. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Με αυτό το σκεπτικό το θέμα δεν είναι ο διαχωρισμός τμημάτων που θα φέρει ανάγκες για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό. Μελέτη για εξεύρεση άλλων χώρων δεν έχει γίνει. Θα μπορούσαμε το Καλοκαίρι να έχουμε κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, προτάθηκε όμως άλλη επιχειρηματολογία, δεν κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση για έξτρα αίθουσες», επισήμανες μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

 
 
 
 
 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατανέμονται σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας και ΗλείαςΠαρελήφθησαν (62) νέα οχήματα, τα οποία εντάσσονται στο στό . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τραγωδία στον Κάλανο Αχαϊας. 30χρονη γυναίκα από την Βουλγαρία παντρεμένη με 4 παιδιά που έμενε με την οικογένειά της στο Ίσωμα, ενώ οδηγούσε το όχημά της, έχασε τον έλεγχο και βρέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:  Η Ιερά Μητρόπολή μας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, το οποίο θα παρέχει δωρεάν ενισχυ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για "εξαπάτηση" των Ελλήνων κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη, με έμφαση στη στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο π . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τις 10 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, στην Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αποχωρεί ο καθηγητής, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών χρέη διοικητή την περίοδο αυτή, Χαράλαμπος Γώγος, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.Η αποχώρη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας και της Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων ανέλαβαν δράση για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραλιακή οδό του Ρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search