Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Πονοκέφαλος» στην Πυροσβεστική από τις αλλεπάλληλες εστίες φωτιάς στην Δ. Αχαΐα

Στο «στόχαστρο» εμπρηστών φαίνεται πως έχει μπει η Δυτική Αχαΐα καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει έξι συνολικά πύρινα «μέτωπα» μέσα σ’ ένα 24ωρο, εκ των οποίων τα δύο πιο σοβαρά.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Σαγέικα, φωτιές εκδηλώθηκαν ακόμη σε Μετόχι, δύο στο Μαζαράκι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, στο Χαϊκάλι και χθες το μεσημέρι σε Λιμνοχώρι και σε έκταση μεταξύ Χαϊκαλίου και Ισώματος Ερυμάνθου.

Το γεγονός ότι μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρισκόταν στην περιοχή για να σβήσει πλήρως τη φωτιά στα Σαγέικα υπήρξε καταλυτικός παράγοντας ώστε όλες οι νέες πυρκαγιές να αντιμετωπιστούν σχεδόν εκ της έναρξής τους με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και έτσι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος επέκτασης, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αλλά και της ξηρασίας η οποία φέτος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση πυρκαγιών.

Το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής βρίσκεται επί ποδός διεξάγοντας έρευνες για τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών που σε κάθε περίπτωση συνιστούν «έγκλημα» όπως άλλωστε δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Κώστας Ταπεινός.

Μπορεί οι φωτιές να μην ξεκίνησαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο, ο άνεμος και η ξηρασία προκάλεσε το φαινόμενο «διασποράς» των πύρινων εστιών που είχε σαν αποτελέσματα να χρειαστούν ισχυρές δυνάμεις για την αντιμετώπιση τους και η συμβολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

80 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΣΑΓΕΪΚΑ

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Σαγέικα αποτέφρωσε 80 χορτολιβαδικής έκτασης και ένα μικρό τμήμα αγροτικών καλλιεργειών και ελιών. Η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έγινε υπό την εποπτεία του συντονιστή των Π.Υ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου, ενώ τον συντονισμό έκανε ο περιφερειακός διοικητής της ΠΥ Δυτικής Ελλάδας Νίκος Ρουμελιώτης και ο διοικητής της ΠΥ Αχαΐας Ανδρέας Στεμπίλης. Επίσης παρόντες ήταν οι Διοικητές της 6ης ΕΜΑΚ, καθώς και του Π.Σ. ΒΙ.ΠΕ.

Πλήρης κατάσβεση της φωτιάς έγινε χθες το μεσημέρι.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει πέντε ακόμη περιστατικά φωτιάς. Το πρώτο στην παραλίμνια περιοχή του Μετοχίου, δύο στο Μαζαράκι, ένα στο Χαϊκάλι και χθες το πρωί στο Λιμνοχώρι και στην περιοχή μεταξύ Χαϊκαλίου και Ισώματος. Στην Πυροσβεστική σήμανε «συναγερμός» και ζητήθηκε από τον κ. Ρουμελιώτη να πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας αυξημένες περιπολίες με την συνδρομή και της ΕΛ.ΑΣ.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΙΣΩΜΑ

Εξ άλλου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες το μεσημέρι κλήθηκε να αντιμετωπίσει νέα πυρκαγιά και μεταξύ Χαϊκαλίου- Ισώματος. Στο σημείο έσπευσαν 18 άνδρες με 4 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης δύο πετζετέλ. Τον συντονισμό είχε ο Διοικητής της ΠΥ στη Δυτική Ελλάδα Νίκος Ρουμελιώτης. Η φωτιά έκαψε γύρω στα δέκα στρέμματα αγροτικής χορτολιβαδικής και δύο στρέμματα δασικής έκτασης. Στην περιοχή έπνεαν έντονοι άνεμοι , αλλά ευτυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, πριν πάρει διαστάσεις. Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής με τον αντιδήμαρχο, Ζώη Μαρτζάκλη.

Υψηλός ο κίνδυνος και σήμερα

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά..

gnomip.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση κακοποίησης ανήλικου από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ σημειώνει πως ο υπάλ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στις 18:11 στην περιοχή Σουλουσαράι της επαρχίας της Τοκάτης (Ευδοκιάδα) της βόρειας Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογί . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Καταπλακώθηκε από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση στο κτίριο της οδού Νεωρίων στον Πειραιά. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάει ο καιρός από την Παρασκευή 19 Απρίλιου, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και τους μετεωρολόγους, στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, να . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search