Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος Κατσέλη: Από ηλεκτρονικό "κόσκινο" 42.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικά και πόσοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος των ωφελουμένων.

Ο έλεγχος θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας, που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, θα πρέπει να μπουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της υπόθεσής τους, για τις οφειλές που έχουν στις τράπεζες.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως και τις 30 Ιουνίου του 2021, ενώ όσοι δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Η προτεινόμενη παρέμβαση, παρουσιάζεται ως απολύτως αναγκαία, δεδομένου ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έως σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 42.000 αιτήσεις του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), οι οποίες έχουν προσδιορισμένες δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Πολλές μάλιστα, έχουν λάβει ημερομηνία για συζήτηση ακόμη και μετά από το έτος 2027.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις έχουν κατατεθεί πριν από το 2015, είναι προφανές, ότι η διάρκεια της δίκης, υπερβαίνει κατά πολύ τους κανόνες ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει επικαιροποίηση, αλλά και έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που επικαλούνται, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου, να υποχρεωθούν σε παραίτηση.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που εισάγεται στο ακροατήριο και το οποίο ανέρχεται στο 25% περίπου, δεν συζητείται, είτε λόγω ματαίωσης, είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο.

Πρόκειται για δανειολήπτες που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές και καταθέτουν αίτηση ένταξης στο νόμο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκασή της, από την οποία μετά παραιτούνται, γιατί θα αναγκαστούν να παρουσιάσουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δεν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες και σφιχτές προθεσμίες να καταθέσουν την αίτησή τους, η οποία θα συνοδεύεται και με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δίνοντας επίσης την συναίνεσή τους για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Σε δικαστικό επίπεδο, θα γίνει εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα εφαρμοστεί νέα τακτική διαδικασία, όπου στην εκδίκαση των υποθέσεων, δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία μαρτύρων.

pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος Νοεμβρίου, αποτυπώνεται σε αριθμούς η ραγδαία επιδείνωση και η αιφνίδια πίεση στο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Ε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τρείς στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η χαρά των φίλων του κινηματογράφου από σήμερα, αρχίζει το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25/11-4/12) το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά δωρεάν και εξ ολοκλήρου διαδικτυακ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Πάτρας απο περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδος. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Πάτρας απο περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδος. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς απο το Κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την Βlack Friday έχει ξεκινήσει με τους αγοραστές να περιμένουν ακόμα καλύτερες τιμές από αυτές που ήδη προσφέρουν από την αρχή της εβδομάδας οι καταστηματάρχες. Συνωστισμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και κατοίκων στην περιοχή της Αρόης σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπολία των αστυνομικών για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search