Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σώκος: «Με το σεισμό της Κροατίας στις 29 Δεκεμβρίου συνδέεται η τοπική διέγερση»

Το μεσημέρι, ο καθηγητής του Τμ. Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εξηγεί την σεισμική διέγερση της περιοχής.

Οπως τονίζει, το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου από αρχές Δεκεμβρίου 2020) η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτικού Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια).

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή μέσω του δικτύου σεισμογράφων που διαθέτει και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων του δικτύου έχουν ως εξής: Από 20 Δεκεμβρίου 2020, η σεισμικότητα εκδηλώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε Μαραθιά και Τριζόνια, σε βάθος 5-15km.

Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες έχουν εξασθενίσει. Η σεισμικότητα στην περιοχή του Μαραθιά σχετίζεται με το ομώνυμο ρήγμα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και οι σεισμοί είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους, η σεισμική διάρρηξη εμφανίζει πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Εως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή (φωτο).

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας, η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένη επιδεκτικότητα σε επιρροές από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο-σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020.

Η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Ωστόσο, για τη στενή περιοχή όπου εκτυλίσσεται η τρέχουσα δραστηριότητα δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές ή ενόργανες σεισμολογικές πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας, σε συνεργασία με όλους τους Σεισμολογικούς φορείς της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη της ακολουθίας.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφοδος της Αστυνομίας στο δρόμο προς το παλιό Σανατόριο στην Ζάστοβα Πατρών αποκάλυψε κορονο-πάρτι που προγραμματιζόταν στο κτίριο Παρά το τσουχτερό κρύο, νεαρά άτομσ ετοιμάζονταν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία 44χρονη που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" και είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Πρόκειται για μία από τ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 237 νέα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία ημέρα στην Ελλάδα. Μεγάλη πτώση σημειώσουν τα ημερήσια περιστατικά στην Ελλάδα καθώς χθες καταγράφηκαν 510 μολύνσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετα τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου θα ισχύσει: H διακοπή των μαθημάτων, για τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφοδος της Αστυνομίας στο δρόμο προς το παλιό Σανατόριο στην Ζάστοβα Πατρών αποκάλυψε κορονο-πάρτι που προγραμματιζόταν στο κτίριο Παρά το τσουχτερό κρύο, νεαρά άτομσ ετοιμάζονταν να συγκεντρωθούν στ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία 44χρονη που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" και είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Πρόκειται για μία από τους ασθενείς που μολ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετα τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα Καλάβρυτα, με απόφαση του Δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου θα ισχύσει: H διακοπή των μαθημάτων, για τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, σε ό
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search