Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Mάρκου-Αναγνωστοπούλου: « Έλλειψη πρόσβασης σε δωρεάν νομική συνδρομή για αιτούντες άσυλο »

 

 Ερώτηση κατέθεσαν, μαζί με άλλου βουλευτές του κόμματος,  για τους αιτούντες άσυλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κωνσταντίνος Μάρκου και Σια Αναγνωστοπούλου. Το κείμενο έχε ως εξής:

Μέσα σε συνθήκες αυστηρών υγειονομικών περιορισμών λόγω του Covid-19 για τις αιτούσες και τους αιτούντες άσυλο, την υπηρεσία ασύλου, τους συνηγόρους και τους διερμηνείς αλλά και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Κ.Υ.Τ. Λέσβου, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (Π.Γ.Α.) Λέσβου αποφάσισε και εφαρμόζει από τις 11 Ιανουαρίου την επίδοση πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε αιτούσες και αιτούντες άσυλο στη Λέσβο και συνεπόμενα την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφυγών κατά των αποφάσεων αυτών εντός της, ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιοριστικής, προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την επίδοση της απόφασης.

Όλα δε τα παραπάνω καλούνται να εφαρμόσουν οι αιτούσες και οι αιτούντες άσυλο και η υπηρεσία ασύλου δίχως να έχει διασφαλισθεί -ενόσω μάλιστα τρέχει η προθεσμία υποβολής της προσφυγής- η τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων των άρθρων 71 παρ. 2 επ., 78 παρ. 3 και 93 του Ν. 4636/2019.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται στο από 11.1.2021 δελτίο τύπου εννέα (9) οργανώσεων του προσφυγικού σύμφωνα με την ενημέρωση του Π.Γ.Α. Λέσβου, δεν θα είναι διαθέσιμη η δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που τεκμαίρεται και από την αδυναμία λειτουργίας του Τμήματος Συντονισμού της Νομικής Συνδρομής λόγω του καινούργιου οργανογράμματος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο συνεπάγεται την ευθεία καταστρατήγηση και παράβαση του Ν. 4636/2019, που η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε και ψήφισε, τον ευτελισμό κάθε έννοιας κράτους δικαίου και ανθρωπισμού αλλά και το απευκταίο σενάριο της  καταδίκης της χώρας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.). 

Δυστυχώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ακολουθώντας το όλον παράδειγμα της κυβέρνησης, επιλέγει να παραβιάσει ευθέως το νόμο που το ίδιο συνέταξε και ψήφισε με το πρόσχημα του κατεπείγοντος, αποδεικνύοντας την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματικότητα των ανθρώπων και τη λογική των νόμων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Για ποιο λόγο δεν είναι διαθέσιμη η δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου για τις αιτούσες και τους αιτούντες άσυλο στο Π.Γ.Α. Λέσβου;

    2. Ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν την έναρξη της διαδικασίας επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων και την έναρξη της διαδικασίας προσφυγών, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν νομική υποστήριξη που υπαγορεύει ο νόμος;

    3. Με ποιους τρόπους θα παρασχεθεί στις αιτούσες και στους αιτούντες εξειδικευμένη ενημέρωση σχετικά με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης και τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατ’ αυτής;

 

                                                  Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                       Μάρκου Κώστας

                                                       Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

                                                       Αυλωνίτης Αλέξανδρος

                                                       Βαρδάκης Σωκράτης

                                                       Γκιόκας Γιάννης

                                                       Δρίτσας Θεόδωρος

                                                       Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

                                                       Καρασαρλίδου Φρόσω

                                                       Κασιμάτη Νίνα

                                                       Καφαντάρη Χαρά

                                                       Μάλαμα Κυριακή

                                                       Μαμουλάκης Χαράλαμπος

                                                       Μουζάλας Ιωάννης

                                                       Μπάρκας Κωνσταντίνος

                                                       Μπουρνούς Ιωάννης

                                                       Μωραΐτης  Θάνος

                                                       Νοτοπούλου Αικατερίνη

                                                       Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

                                                       Πούλου Παναγιού

                                                       Σκουρλέτης Παναγιώτης

                                                       Σκουρολιάκος Παναγιώτης

                                                       Φάμελλος Σωκράτης

                                                       Φίλης Νικόλαος

                                                       Χατζηγιαννάκης Μίλτος

                                                       Χρηστίδου Ραλλία

                                                       Ψυχογιός Γεώργιος

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε και κατέληξε σε μια σειρά από επισημάνσεις που αφορούν την Κινητικότητα στους Ο.Τ.Α. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία χ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την επιβολή περιοριστικών μέτρων από αύριο Τρίτη μέχρι και τις 8 Μαρτίου στον καταυλισμό Ρομά στον Ριγανόκαμπο του Δήμου Πατρέων, αποφάσισε η Πολιτική Προστασία . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 1 MW προτίθεται να εγκαταστήσει στη Λακκόπετρα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δυμαίων (ΔΕΥΑΔ).   Για το σκοπό αυτό στη σημερινή (Δευτέρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δια/Γ.Π. οικ. 12639/2021ΦΕΚ 793/Β/27-2-2021, οι Λαϊκές Αγορές οι οποίες ήταν σε αναστολή λειτουργίας για την ημέρα Σάββατο επαναλειτουργούν. Η Λαϊκή  Αγορά τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Προγραμματισμένη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, με τον Πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα τη Δευτέρα 1η Μαρτί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Με διάβημά τους οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σια Αναγνωστοπούλου τονίζουν: Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την χώρα αναδεικνύουν την κακή διαχείρ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search