Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ»

Η αρχή της επίλυσης ενός μεγάλου περιβαλλοντικού ζητήματος, αυτού  της συλλογής και της απομάκρυνσης των επικινδύνων αποβλήτων αμιάντου και η εξυγίανση - αποκατάσταση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

 

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, υπέγραψε την έγκριση του Σχεδίου Εργασιών για την αποξήλωση, συλλογή, συσκευασία και διαχείριση αμιαντοτσιμέντου και αποβλήτων αμιάντου από τις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού ακινήτου (πρώην «ΑΜΙΑΝΤΙΤ Α.Ε.Β.Ε.») που βρίσκεται στο Δρέπανο, Δ. Πατρών, Π.Ε. Αχαΐας, συνιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου, συνολικής έκτασης 134.750 τ.μ. περίπου.  Σε πρώτη φάση, οι εργασίες αφορούν τρία κτίρια, συνολικού εμβαδού 8.000 τ.μ. Το βάρος των προς αποξήλωση στοιχείων αμιάντου που θα προκύψουν από τα προαναφερόμενα κτίρια θα ανέλθει στους 120 τόνους, περίπου.

 

Ακολούθως, με το τέλος των εργασιών αποξήλωσης, τα συσκευασμένα υλικά αμιάντου, μαζί με τα υπόλοιπα συλλεχθέντα αμιαντούχα απόβλητα συνολικού βάρους 2.530 τόνων καθώς και όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό, θα απομακρυνθούν με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τον χώρο, προκειμένου να μεταφερθούν προς διαχείριση. Συνολικά, οι ποσότητες αμιάντου που θα απομακρυνθούν ανέρχονται σε 2.650 τόνους.

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πραγματοποιούνται μετρήσεις συγκέντρωσης των ινών αμιάντου στον αέρα από πιστοποιημένο εργαστήριο, το οποίο θα προβεί στην εργαστηριακή ανάλυση και στη έκδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και του Πιστοποιητικού Καθαρότητας Αμιάντου ανά περιοχή.

 

 

Αμέσως μετά την έγκριση του Σχεδίου Εργασιών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του πρώην εργοστασίου από τους Αντιπεριφερειάρχες, Λάμπρο Δημητρογιάννη, Χαράλαμπο Μπονάνο και Φωκίωνα Ζαΐμη, όπου έγινε ενημέρωση από στελέχη της αναδόχου εταιρείας για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τις μεθόδους που θα εφαρμοστούν, καθώς και για τις διαδικασίες ασφαλούς συσκευασίας και μεταφοράς των υλικών.

 

Η συνολική σύμβαση περιλαμβάνει εργασίες για την αποξήλωση, συλλογή, συσκευασία και αποκομιδή των υπέργειων αποβλήτων αμιάντου, συγκεκριμένα των δομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο ποσότητας 1.650 τόνων και των θραυσμάτων αμιάντου ποσότητας 1.000 τόνων, καθώς και την παράδοση των ελευθέρων επιφανειών του ακινήτου καθαρών από κάθε είδος υλικού που περιέχει αμίαντο.  Ειδικότερα, για τα επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου προβλέπεται αποξήλωση, συλλογή, κατάλληλη συσκευασία, φόρτωση σε containers και σταδιακή αποκομιδή-απομάκρυνσή τους από το ακίνητο με μεταφορά και τελική διάθεση σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση (ΧΥΤΕΑ) σε χώρα του εξωτερικού

 

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται σε 120 ημέρες από την έγκριση της έναρξης εργασιών, με δυνατότητα για παράταση του σταδίου μεταφοράς και τελικής διάθεσης των αποβλήτων έως και 120 επιπλέον ημέρες, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

 

Ο κ. Δημητρογιάννης, δήλωσε: «Σήμερα είναι η αρχή του τέλους για ένα χρόνιο περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολούσε την Αχαΐα και ειδικότερα την περιοχή του Δρέπανου. Εργαστήκαμε συλλογικά και εντατικά τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να φτάσουμε στην τελική λύση καθώς στόχος μας είναι η άμεση αντιμετώπιση όλων αυτών των πολύ σημαντικών, όσο και σύνθετων, ζητημάτων.  Θα εποπτεύουμε στενά την όλη διαδικασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε έως την ολοκλήρωσή της τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν».

 

Ο κ. Μπονάνος τόνισε την σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης για τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της δημόσιας υγείας. Η σημερινή περιφερειακή Αρχή αποδίδει την ύψιστη σημασία και στα δύο ζητήματα. Και είμαστε χαρούμενοι που ένα ζήτημα πολλών χρόνων βρίσκει επιτέλους τη λύση του».

 

Από την πλευρά του ο κ. Ζαΐμης, υπογράμμισε: «Η Δυτική Ελλάδα έχει ήδη περάσει σε μία νέα εποχή. Ελλείμματα και ζητήματα του χθες, αντιμετωπίζονται πλέον με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, ενώ παράλληλα δρομολογούμε την επόμενη μέρα της ισχυρής ανάπτυξης. Και ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα υγιές περιβάλλον. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα λοιπόν για να υποδηλώσουμε πως η αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον σε συνδυασμό με την σκληρή καθημερινή προσπάθεια, αποφέρουν καρπούς».   

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search