Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται το φθινόπωρο το φυσικό αέριο

Η εκκίνηση της δεύτερης φάσης των δημοπρατήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) είναι γεγονός και σε αυτή εντάσσονται οι διαγωνισμοί για δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΔΑ συνεχίζει την πορεία του και όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχουμε σύντομα τις δημοπρατήσεις των δικτύων σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Πιο συγκεκριμένα εντός του μήνα θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας το τεχνικό δελτίο έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημοπράτηση του έργου εντός του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και η κατασκευή των δικτύων να ξεκινήσει περί το φθινόπωρο.

 
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 42 εκατομμύρια ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Όπως και όλα τα έργα της ΔΕΔΑ, η κατασκευή του δικτύου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του αντίστοιχου περιφερειακού επιχειρησιακού πλάνου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Για αυτό το λόγο και η ΔΕΔΑ επιδιώκει μία δημοπράτηση express και άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής προκειμένου να μη χάσει την προθεσμία του ν+3. Αυτό σημαίνει πως όλα τα έργα της ΔΕΔΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023.

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ανέρχεται στο 50% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού, ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και δανειακή σύμβαση.

Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου 210 χιλιομέτρων στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις και προβλέπεται πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 12000 συνδέσεις, που θα προέρχονται από νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν πρώτα στην Πάτρα και θα ακολουθήσουν έπειτα το Αγρίνιο και ο Πύργος. Η τροφοδοσία των περιοχών θα πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς (truck loading) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα προέρχεται από τον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, και θα αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω η ΔΕΔΑ θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΦΑ, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την ιταλική Tecnoimpianti, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των έργων για το φυσικό αέριο.

Ο αγωγός υψηλής πίεσης στην Πάτρα και το καύσιμο των αγωγών
Ένα ακόμα έργο που δρομολογείται στην Πάτρα, αυτή τη φορά από το ΔΕΣΦΑ είναι η δημιουργία αγωγού υψηλής πίεσης και έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό βέβαια θα συμπαρασύρει και την τροφοδοσία των δικτύων της ΔΕΔΑ με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις για την επαναεριοποίηση του LNG να μπορούν να “μετακομίσουν” σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται αρχικά θα χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο, αλλά το συντομότερο δυνατό η ΔΕΔΑ θα στραφεί προς ένα μείγμα βιομεθανίου ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για χρήση υδρογόνου εφόσον υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση και θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.Πρόκειται για τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η Ελλάδα ήταν καλυμμένη στον γύψο της ακροδεξιάς χούντας, με την ανοχή της πλειοψηφίας των πολιτών, μιλούσε λίγο από βλαχοκαθαρεύουσα, έ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα καταστήματα Βουλκανιζατέρ & Εμπορίας Ελαστικών του Συλλόγου λειτουργούν καθημερινά με ενιαίο-συνεχές ωράριο (8πμ-6μμ), το Σάββατο με ενιαίο-συνεχές ωράριο (8πμ-3μμ), και κάθ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας μέχρι το Πάσχα, που θα εξαρτηθεί όμως και από τη δική μας συμπεριφορά, εκτιμά ότι θα υπάρξει η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.Πρόκειται για τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αυξητική τάση παρουσιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο 1,5 μήνα η παρουσία των μεταναστών, στους χώρους των πρώην εργοστασίων της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα. Ο αριθμός τους από τα 140 με 150
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες  ΙΧ παρέσυρε αγοράκι ηλικίας 11 ετών με αποτέλεσμα να το τραυματίσει ευτυχώς ελαφριά.  
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search