Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών συνδέει φοιτητές με τη βιομηχανία

Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Teaching Factory, δηλαδή η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε πραγματικές συνθήκες, δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διότι μπορεί να τα συνδέει με βιομηχανικές επιχειρήσεις, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Χρυσολούρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού.

Επίσης, τονίζει ότι γεωγραφικές αποστάσεις εξαφανίζονται, λόγω των νέων τεχνολογιών και αυτό δίνει μία νέα ώθηση και στην ελληνική βιομηχανία και στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο Γιώργος Χρυσολούρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας του Teaching Factory, η οποία έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην υπόλοιπη Ευρώπη», ενώ το αντικείμενο του Teaching Factory, όπως προσθέτει, «έχει βρει ευρεία αποδοχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην βιομηχανία και ως εκ τούτου τα επόμενα χρόνια περιμένουμε μία ιδιαίτερη άνθισή του».

Παράλληλα, το συγκεκριμένο Εργαστήριο, σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσολούρη, εργάζεται με βιομηχανίες της Ευρώπης εδώ και περίπου μία 20ετία, ενώ είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο σε εφαρμοσμένη βιομηχανική έρευνα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης έχοντας αναπτύξει από την αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης τεχνολογίες σχετικές με το Industry 4.0.

Ακόμη, εκτιμά, ότι μετά την πανδημία, η εμπειρία που αποκτήθηκε με την χρήση των τεχνολογιών, θα αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας.

Διπλή ευκαιρία

Ειδικότερα, απαντώντας ο Γιώργος Χρυσολούρης στο ερώτημα, γιατί η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Teaching Factory μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και για τις ελληνικές βιομηχανίες, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Θα πρέπει ίσως να ξεκινήσουμε από την αρχική ιδέα του Teaching Factory, που ξεκίνησε από την δουλειά μου στο ΜΙΤ, στην δεκαετία του ΄80. H αρχική σκέψη ήταν ότι όπως οι γιατροί εκπαιδεύονται στα λεγόμενα Teaching Hospitals, δηλαδή σε νοσοκομεία που είναι συνδεδεμένα με τα πανεπιστημιακά τμήματα ιατρικής, έτσι και για τους μηχανικούς έπρεπε να υπάρχει το Teaching Factory, δηλαδή μία δυνατότητα να συνδεθούν με την βιομηχανική παραγωγή. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Teaching Factory, η οποία, όταν ήρθα στην Ελλάδα, εξελίχθηκε περισσότερο. Η τεχνολογία δίνει πλέον την δυνατότητα να επικοινωνεί κάποιος με ένα εργοστάσιο εξ αποστάσεως και να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση, μεταξύ φοιτητών / διδακτικού προσωπικού και ανθρώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι παραμένουν μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές και στο διδακτικό προσωπικό, να γνωρίσουν θέματα και αντικείμενα της βιομηχανίας και αντίστροφα το προσωπικό της βιομηχανίας, να επεξεργάζεται ιδέες που προκύπτουν από τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό, προς όφελος της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό, προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διότι μπορεί να τα συνδέει με βιομηχανικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός κυρίως Ελλάδος, όπως στην δική μας την περίπτωση, που το εργαστήριό μας συνδέθηκε με την εταιρεία Volvo, στη Βόρεια Ευρώπη. Οι φοιτητές μας επεξεργάστηκαν, στην διάρκεια δύο εξαμήνων, θέματα και λύσεις που αφορούσαν την βιομηχανική παραγωγή, με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να ταξιδέψει κάποιος στη Σουηδία. Οι φοιτητές γνώρισαν μία βιομηχανία και τα προβλήματά της, οι δε άνθρωποι της βιομηχανίας γνώρισαν το φοιτητικό κοινό και το διδακτικό προσωπικό για να επιλύσουν προβλήματα που με τις νέες, φρέσκιες ιδέες από τους φοιτητές να δίνουν λύσεις που πιθανόν οι άνθρωποι της βιομηχανίας να είχαν δυσκολία να τις βρουν. Παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και με την ελληνική βιομηχανία, με ελληνικές δηλαδή μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπου και αυτές έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με εκείνες του εξωτερικού. Μπορούν δηλαδή, να συνδεθούν άμεσα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και να επεξεργαστούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Δίκτυο σε όλη την Ευρώπη

Μιλώντας στην συνέχεια, ο Γιώργος Χρυσολούρης, για τον ρόλο του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και την συμβολή του στην εκπαιδευτική πρωτοβουλία Teaching Factory, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Το Εργαστήριο μας, είναι ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας του Teaching Factory, η οποία έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλοί φοιτητές μας, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, έχουν ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Εκτός από μένα προσωπικά και ο καθηγητής ο κ. Μούρτζης και ο καθηγητής ο κ. Σταυρόπουλος, αλλά και άλλα στελέχη του Εργαστηρίου έχουν συμμετάσχει και συμβάλει στην πρωτοβουλία αυτή. Στην παρούσα φάση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Teaching Factories σε όλη την Ευρώπη, με συμμετοχή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, από όλη την Ευρώπη. Το αντικείμενο του Teaching Factory έχει βρει ευρεία αποδοχή και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην βιομηχανία και τα επόμενα χρόνια περιμένουμε μία ιδιαίτερη άνθιση του. Αυτό βέβαια θα έχει θετική επίδραση και σε απασχόληση και σε εκπαίδευση φοιτητών του πανεπιστημίου μας, δοθέντος ότι κατ’ αυτό τον τρόπο, γνωρίζονται με εταιρείες και την βιομηχανία και εντός και εκτός Ελλάδος. Γίνονται πιο σχετικοί με τα προβλήματα της βιομηχανίας και ως εκ τούτου, μπορεί αργότερα να προτιμηθούν για την απασχόλησή τους σε συγκεκριμένες εταιρείες».

Η πρωτοβουλία του Teaching Factory, σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχει μία ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες, ας πούμε, του όχι και τόσο βιομηχανικού νότου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι επιτρέπει στους φοιτητές μας να έρθουν σε επαφή με τον βιομηχανικό βορρά και την κεντρική Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της βιομηχανίας».

Έτσι, συνεχίζει, «δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης πανεπιστημίων και βιομηχανίας, με ένα τρόπο σχετικά οικονομικό, χωρίς απαραίτητα πολλά ταξίδια, μειώνοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις, πράγμα που μόνο πλεονεκτήματα προσφέρει για τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Τεράστιο πλεονέκτημα

Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πώς η μείωση των αποστάσεων μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι σχετικά στο γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα νέα παραδείγματα εκπαίδευσης όπως το Teaching Factory, αλλά και οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0), ουσιαστικά μειώνουν ή εξαφανίζουν τις γεωγραφικές αποστάσεις, μεταξύ βιομηχανικών εταίρων, αλλά και πανεπιστημίων. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, επανασχεδιάζονται και οι τεχνολογίες του Industry 4.0, μπορούν να χρησιμεύσουν για την προσαρμογή ελληνικών εταιρειών στις νέες εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης και τη δυνατότητά τους να διαθέτουν προϊόντα με τρόπο αποτελεσματικό και γρήγορο. Αυτό τελικά είναι δυνατόν με τα εργαλεία του Industry 4.0 και κατ’ αυτόν το τρόπο, οι ελληνικές βιομηχανίες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις εφοδιαστικές αλυσίδες, πολύ ευκολότερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν τούτου, υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, και αυτές μπορούν να γίνουν πάροχοι τεχνολογιών, σχετικών με το Industry 4.0, όχι μόνο για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή. Αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν και τέτοιου είδους ευκαιρίες, εξαιτίας της ύπαρξης του Industry 4.0 και της μείωσης των αποστάσεων που προκύπτει από αυτές τις τεχνολογίες.

Αντίστοιχα, όπως προανέφερα, και το Teaching Factory στο χώρο της αλληλεπίδρασης πανεπιστημίου / βιομηχανίας, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που εξαφανίζει τις γεωγραφικές αποστάσεις και δίνει πλεονεκτήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως στην περίπτωση του Εργαστηρίου μας, να δουλέψουν και να συνεργαστούν με βιομηχανίες και εκτός Ελλάδος, σε σχετικά μακρινές αποστάσεις, όπως ήταν η περίπτωση της Volvo. Οι γεωγραφικές αποστάσεις εξαφανίζονται, λόγω των νέων τεχνολογιών και αυτό δίνει μία νέα ώθηση και στην ελληνική βιομηχανία και στην ελληνική οικονομία».

Νέες ευκαιρίες

Στο μεταξύ, με αφορμή την πανδημία, ο Γιώργος Χρυσολούρης περιγράφει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πώς το Teaching Factory μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την μετά πανδημία εποχή.

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία έφερε καινούργιες συνήθειες και ένα νέο τρόπο ‘σκέπτεσθαι και εργάζεσθαι’ σε σχέση με το παρελθόν. Είναι προφανές, ότι η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα, αλλά η δυνατότητα να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως και η τηλεργασία είναι νέα παραδείγματα εκπαίδευσης και εργασίας, που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για το μέλλον και να δημιουργήσουν για την ελληνική πραγματικότητα νέες ευκαιρίες. Το Teaching Factory ειδικά, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ελληνική πραγματικότητα, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Είναι δε βέβαιο, ότι και μετά την πανδημία, η εμπειρία που αποκτήθηκε με την χρήση αυτών των τεχνολογιών, θα αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας».

Έργα ανάπτυξης και τεχνολογίας

Εκτός όμως από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Teaching Factory, το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πάρει πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γιώργος Χρυσολούρης, «το Εργαστήριό μας εργάζεται με βιομηχανίες της Ευρώπης εδώ και περίπου μία 20ετία», προσθέτοντας: «Είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο σε εφαρμοσμένη βιομηχανική έρευνα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Από την αρχή του λεγόμενου Industry 4.0, το Εργαστήριο ανέπτυξε τεχνολογίες σχετικές με το Industry 4.0 και δούλεψε εντατικά με πολλές βιομηχανίες κατ’ αρχήν του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού. Ο ρόλος μας ήταν και είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας, αλλά τέτοιας τεχνολογίας που να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, κυρίως στην βιομηχανία μεταποίησης. Σε μία πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, δώσαμε παραδείγματα βιομηχανικών εφαρμογών του Industry 4.0, τόσο από τον χώρο της ρομποτικής (Δρ. Σ. Μακρής) όσο από τον χώρο των βιομηχανικών διεργασιών (Δρ. Π. Σταυρόπουλος) αλλά και από τον χώρο ολοκληρωμένων συστημάτων και πλατφόρμας για βιομηχανικές εφαρμογές (Δρ. Κ. Αλεξόπουλος). Οι συνεργάτες μας παρουσίασαν σε αρκετές ελληνικές βιομηχανίες τα αποτελέσματα των έργων ανάπτυξης και τεχνολογίας των τελευταίων χρόνων από το Εργαστήριό μας. Συνεχίζουμε την συνεργασία μας με τις ελληνικές βιομηχανίες, αλλά και με τις βιομηχανίες του εξωτερικού για περαιτέρω ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Το αντικείμενο αυτής της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν να δώσουμε παραδείγματα και συγκεκριμένες εφαρμογές στο χώρο της βιομηχανίας. Έχει γίνει αρκετή θεωρητική συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση στην χώρα μας, αλλά ίσως είναι τώρα ο καιρός, να δούμε περισσότερο τεχνολογικά το αντικείμενο».

ΑΠΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search