Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

Πάτρα - Δυτ.Ελλάδα

Μιχάλης Κατρίνης και στελέχη ΠΑΣΟΚ στα καμένα της Δυτικής Αιγιάλειας

Μιχάλης Κατρίνης και στελέχη ΠΑΣΟΚ στα καμένα της Δυτικής Αιγιάλειας

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αχαΐας:

OxygenShop 9

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισκέφθηκε σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αιγιάλειας, με επικεφαλής τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη και τη συμμετοχή τοπικών στελεχών του Κινήματος.

Κατά την επίσκεψη στις Νερατζιές, την Αρραβωνίτσα και τον Νέο Ερινεό, το κλιμάκιο συνομίλησε με κατοίκους και παραγωγούς και διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου έκαψε 7.264 στρέμματα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ελαιώνες, αμπελώνες, αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές υποδομές.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους πυροσβέστες, στους εθελοντές, στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους κατοίκους που έδωσαν τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των οικισμών και των περιουσιών.

Η Αιγιάλεια, όμως, έχει πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές πυρκαγιές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η πρόληψη παραμένει αποσπασματική και ανεπαρκής. Η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, η εργασιακή ομηρία των εποχικών πυροσβεστών, η απουσία συστηματικών παρεμβάσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, ο πλημμελής καθαρισμός των δασών, η ελλιπής συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών αφήνουν την περιοχή διαρκώς εκτεθειμένη.

Παράλληλα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η συρρίκνωση παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως η κορινθιακή σταφίδα που αποτελεί εμβληματική καλλιέργεια για την περιοχή, καθώς και ο περιορισμός της εκτατικής κτηνοτροφίας, αυξάνουν την καύσιμη ύλη. Η ζωντανή και παραγωγική ύπαιθρος αποτελεί βασική ασπίδα προστασίας απέναντι στις πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ, το οποίο βασίζεται στον Κανονισμό του 2011 και δεν έχει υποστεί τη συνολική αναθεώρηση που επί χρόνια εξαγγέλλεται, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες.

Οι χρονοβόρες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, των εγκαταστάσεων και των αγροτικών μηχανημάτων αφήνουν τους πληγέντες χωρίς εισόδημα και χωρίς τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Για τις μόνιμες καλλιέργειες, όπως η ελιά και το αμπέλι, η απώλεια εισοδήματος δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά επεκτείνεται σε βάθος ετών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αχαΐας απαιτεί:

• Την άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

• Την προκαταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες και την ταχεία καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.

• Την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτούνται μέχρι να επανέλθουν σε παραγωγή οι ελαιώνες, οι αμπελώνες και οι άλλες μόνιμες φυτείες.

• Την πλήρη αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, της αγροτικής οδοποιίας και των λοιπών δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών.

• Την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

• Τη μόνιμη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών και την αξιοποίηση της εμπειρίας των εποχικών πυροσβεστών με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

• Την κατάρτιση ειδικού, πολυετούς σχεδίου πρόληψης για την Αιγιάλεια, με καθαρισμούς, συντήρηση δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες, διαχείριση της βιομάζας και συνεχή έλεγχο της εφαρμογής του.

• Τη στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και της εκτατικής κτηνοτροφίας, ως παραγωγικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της υπαίθρου.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να περιορίζεται στην καταστολή και στην επικοινωνιακή διαχείριση μετά την καταστροφή.

Απαιτεί πρόληψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, ενεργή ύπαιθρο και άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Πηγή: skaipatras.gr

Follow Us

OXYGEN FM

© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search