ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σάμο: Άμεσα οι αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο. «Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες τους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη, να ξεπεράσουν αυτόν τον αφόρητο πόνο», τόνισε σε δηλώσεις του στο Βαθύ, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βρέθηκε στο νησί, σχεδόν 24 ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό, για να έχει μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. «Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στη Σάμο, κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα», υπογράμμισε ενώ ανέφερε ότι χρέος της Πολιτείας, είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

«Δυστυχώς μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μία μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο», σημείωσε ενώ ευχαρίστησε όσους και όσες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διασώστες, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, οι οποίοι, όπως είπε ο πρωθυπουργός «πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε, όπως είπε, με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας σε λιγότερο από δέκα λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο -το οποίο δεν ήταν ενδεχόμενο τελικά ήταν πραγματικότητα- εμφάνισης τσουνάμι, κάτι το οποίο συνέβη και εδώ στην Σάμο. «Μάλιστα έχουμε και ζημιές σε μια σειρά από επιχειρήσεις, από το κύμα αυτό ευτυχώς όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής», τόνισε.

«Είμαστε μία σεισμογενής χώρα δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος έγινε στην Ελλάδα, αυτό το ξέρουμε, και οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, και στην περίπτωση του τσουνάμι υπάρχει, να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, χρειάζεται όμως και μία μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε ένα σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς, ξέρουμε ότι τα καινούρια κτίσματα που φτιάχνονται αντέχουν στους σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες, αυτό όμως δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν που κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε, νομίζω το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Καρλόβασι, όπου περιηγήθηκε, συνομίλησε με τον δήμαρχο ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές στην περιοχή, και κατέληξε μπροστά στην κατεστραμμένη εκκλησία.

Στο Καρλόβασι

Στο Καρλόβασι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «πραγματικά άμεση ανταπόκριση» και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό. «Θέλω δημόσια να πω ότι το μεταναστευτικό επί των ημερών σας βρήκε λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό ο κ. Λυμπέρης και στη συνέχεια του έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Σε ευχαριστώ Δήμαρχε γι’ αυτό που είπες για το μεταναστευτικό» απάντησε ο Κυριάκος και τόνισε: «Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -το ξέρετε- έχουμε περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τις ροές και ταυτόχρονα εργαζόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς για να δημιουργήσουμε -όπως έχουμε δεσμευτεί- μια σύγχρονη δομή στη Σάμο για να κλείσει, επιτέλους, το Βαθύ το οποίο αποτελεί και μια προσωπική μου δέσμευση».

Για τα έργα αποκατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προτεραιότητα σε Δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας, τέλος, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είπε ότι έχει πολύ καλές αξιολογήσεις και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.

Η σύσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βαθύ, προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Γιώργου Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή της ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη, τοπικών φορέων καθώς και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κώστα Συνολάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι ζημιές που έχουν γίνει στις υποδομές και στις επιχειρήσεις και από το σεισμό και από το τσουνάμι. Έγινε επίσης αναφορά στο ζήτημα που προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Είχα αναλάβει μια δέσμευση, να φυλάξουμε τα σύνορα της χώρας. Το έχουμε κάνει πράξη,  ξέρετε πολύ καλά πόσο έχουν μειωθεί οι ροές» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωστικών συνεργείων και του στρατού καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις καταγραφής των ζημιών. Στη συνέχεια, περιόδευσε στο Βαθύ για να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις. Συνομίλησε με πολίτες και συζήτησε με επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι.

https://www.newsit.gr

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Συγκλονισμένος, όπως και όλη η Ελλάδα, από το θάνατο των δυο παιδιών στη Σάμο μετά το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στο νησί, βρέθηκε στο σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, το μεσημέρι της Παρασκευής, η 15χρονη Κλαίρη και ο 17χρονος Άρης.

Μόλις έφτασε στη Σάμο, που μετρά τις πληγές που της άνοιξε το μεγάλος σεισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός τους είδε στο δημαρχείο στο Βαθύ και τους εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και στο σοκάκι όπου βρίσκονταν τα δυο παιδιά όταν εξαιτίας του σεισμού έπεσε τοιχίο και τα καταπλάκωσε, σκοτώνοντάς τα.

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη και τοπικών φορέων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

  Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η απόφαση είναι ομόφωνη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
Image
Image

Search