ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις έξι το απόγευμα η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση»

 Για τις έξι το απόγευμα μετακινήθηκε η εξέταση του/της προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αίτημα της ιδίας. Η επιτροπή εξέτασε χθες, στη ΓΑΔΑ, τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

 

H αποτίμηση

 

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αξιολογούν ως κρίσιμο στοιχείο της εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» την αποκάλυψη ότι στην αρχή της διαδικασίας των καταθέσεών του είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς πως ήθελε να καταθέσει για άλλο πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, δηλαδή για τον Νικόλαο Μανιαδάκη. «Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε πει πράγματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο στους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά εκείνοι δεν τα κατέγραψαν. «Αντίστοιχη μαρτυρία υπάρχει και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη», σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ. Αναφέρουν, επίσης, πως ήταν σαφής και ξεκάθαρη η τοποθέτηση του «Μάξιμου Σαράφη», ενώπιον των μελών της προκαταρκτικής επιτροπής, πως η γνώση του για παράνομες πληρωμές της Novartis περιορίζεται στο ότι πιθανολογούσε να δίνονταν μίζες, στη βάση όσων έβλεπε στην εταιρεία.

 

Την ίδια ώρα, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν καταιγισμό παραπληροφόρησης εκ μέρους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. «Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, μέσα στον πανικό τους χθες, πλημμύρισαν τα Μέσα με διαρροές ότι δήθεν ο Μάξιμος Σαράφης στην εξέτασή του ανέτρεψε τις καταθέσεις του. Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πήρε πίσω ούτε μισή λέξη από τις καταθέσεις του για το σκάνδαλο Novartis. Υπογράμμισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει για δωροδοκία των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Αβραμόπουλου και δεν είπε ποτέ ότι δεν υπήρξε δωροδοκία. Αντίθετα με όσα διαρρέουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε αυτό που έχει καταθέσει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς: Ότι δεν ήταν μπροστά σε δωροδοκίες τις οποίες έκαναν Φρουζής-Μανιαδάκης αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χωρίς εικόνα, μόνο με ήχο

 

Οι βουλευτές εξέτασαν τον προστατευόμενο μάρτυρα καθισμένοι σε τραπέζι συνεδριάσεων, το οποίο βρίσκεται σε μία πολύ μικρή αίθουσα, διαφορετική από τον χώρο που βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας. Στον χώρο που βρίσκονταν οι βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής είναι εγκατεστημένη μία μεγάλη οθόνη.

 

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος βρισκόταν σε άλλον όροφο και αίθουσα, δεν ήθελε να υπάρχει ούτε οπτική επαφή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και έτσι οι βουλευτές δεν είχαν την αμεσότητα που υπάρχει όταν κάποιος έχει τον μάρτυρα μπροστά του.

 

Στην αίθουσα όπου βρίσκονταν οι βουλευτές υπάρχουν δύο ηχεία, από τα οποία ακουγόταν η φωνή του μάρτυρα, αλλοιωμένη μεν αλλά καθαρά, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατανόησης. Αντίστοιχα, και ο μάρτυρας άκουγε καθαρά τους βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής.

 

Ζητούν όλα τα έγγραφα

 

Το πρωί, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, συζητήθηκε η απάντηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, αναφορικά με έγγραφα του FBI που έχουν ζητηθεί.

 

«Κατά την άποψή μου είναι προβληματική η θέση της κ. εισαγγελέως. Ο κ. Ζαχαρής έχει απαντήσει για το αν πρέπει η κ. Τουλουπάκη να διαβιβάζει τα έγγραφα. Δηλαδή, η κ. εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν τη συμφέρει», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ. Μπρακουμάτσου για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων. Δεν μπορεί η εισαγγελέας να αρνείται να στείλει έγγραφα. Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδας αυτό που κάνει. Προτείνω να αποτανθούμε ξανά στον κ. Ζαχαρή, που ήδη έχει τοποθετηθεί. Μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά ότι η κ. Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές».

 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, είπε ότι δεν μπορεί γίνεται επιλογή εγγράφων που αποστέλλονται στη Βουλή, τη στιγμή, μάλιστα, που ήδη έχουν διαβιβαστεί έγγραφα με την ένδειξη για «εσωτερική αλληλογραφία».

 

Να σταματήσει η «κωλυσιεργία» εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη ζήτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης και επισήμανε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μη στέλνει έγγραφα.

 

Για αυτό το θέμα η επιτροπή αποφάσισε να σταλεί αίτημα στον αντεισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να μην παραβιάζει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, κατά την εξέταση των μαρτύρων, και να μην μετατρέπεται σε «υπερεισηγητή» με ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, πέραν εκείνων, που του επιτρέπει ο Κανονισμός. Ο κ. Λάππας κατήγγειλε διαρροές και διαστρέβλωση των απαντήσεων του μάρτυρα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά 4.172.212 φορολογικές δηλώσεις είχαν υποβληθεί έως την Τρίτη, 14 Ιουλίου στο Taxisnet, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ.   Ο αριθμός αυτών των δηλώσεων αντισ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να βγουν οι προσωρινοί πίνακες με όσους ωφελούνται από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020 του ΟΑΕΔ. Η έκδοση των πινάκων εξαρτάται από τη διαστα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις που σημαίνει ότι θα . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή  – Καθηγητή κ. Κώστα Μάρκου προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης,για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σε βάρος Δικαστικής Λειτουργού που ερευνά το σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΔΕΣΦΑ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη 14 Ιουλίου και έως την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, το νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δύο νέα έργα επέκτα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν χθες (14 Ιουλίου 2020) στο αεροδρόμιο του Ακτίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου - Βόνιτσας, δεκατρείς αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα χρόνια είχε να σφυρίξει το τρένο στην περιοχή της Αχαΐας. Από σήμερα επιστρέφει, μοντέρνο, σύγχρονο, γρήγορο. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτου – Αιγίου, «σπάει» τη σιδηροδρομική απομόνωση
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search