ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eυρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομίας 2020

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μουρτζόπουλου και του σκηνογράφου-ενδυματολόγου Θάνου Βόβολη με θέμα «Αρχαία Θεατρική Μάσκα και Ήχος» που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου το βράδυ σε αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που υλοποιείται από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία-Interreg Greece-Italy 2014-2020.

O Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας  και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών-το ΤΜΣ «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος » του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμμετείχε με την εκδήλωση αυτή στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με  κοινό ευρωπαϊκό θέμα, για το 2020  «Heritage and Education: learning for life/ Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση - η δια βίου μάθηση». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Η Ελλάδα διαμέσου  του Υπουργείου Πολιτισμού  συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς  έχουν ως βασικό στόχο  τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και βιομηχανίας καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Μουρτζόπουλος περιέγραψε αποτελέσματα των μετρήσεων σε πρότυπα δείγματα αρχαίων προσωπείων, κατασκευασμένα ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Θάνο Βόβολη. Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουρτζόπουλος: «Οι μετρήσεις είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε σχέση με την ένταση του ήχου που ακούει ο ηθοποιός (τόσο στην αρχαιότητα όσο και σε σημερινές παραστάσεις) φορώντας το προσωπείο αλλά και για τον τρόπο που εκπέμπεται ο ήχος στο αρχαίο θέατρο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν νέα δεδομένα για τη σημασία των προσωπείων στην ερμηνεία του αρχαίου θεάτρου».

Από την πλευρά του ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Θάνος Βόβολης περιέγραψε την ευρύτερη σημασία που προσφέρουν τα προσωπεία στη θεατρική τέχνη με παραδείγματα από παραστάσεις με χρήση προσωπείων που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η εμπειρία από αυτές τις παραστάσεις ανέδειξε τη σημασία που είχαν τα προσωπεία στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος. Όπως επισήμανε: «Η χρήση του προσωπείου από τον ηθοποιό δημιουργεί μια ιδιάζουσα κατάσταση αποκλεισμού από τον εξωτερικό χώρο και εν δυνάμει οδηγεί τον ηθοποιό σε εκστατική κατάσταση κατά την ερμηνεία του αρχαίου δράματος».

Προς το τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του καθηγητή στο ΑΠΘ, ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Μήτρου από το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών, που παρακολούθησε τις ομιλίες αμέσως μετά το πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία» που παρουσίασε και είχε ως στόχο την εισαγωγή στη θεωρία και τη πρακτική μεθοδολογία της χρήσης της μάσκας ως μέρος του σώματος του δρώντα. Οι τρεις επιστήμονες αντάλλαξαν απόψεις και είχαν ένα γόνιμο διάλογο. Οι θεματολογίες του εργαστηρίου και των ομιλιών άλλωστε ήταν σε αρκετά σημεία συγγενείς με άξονα το προσωπείο. Μέσα από το εργαστήριο αναδείχτηκε ότι ειδικά η χρήση του προσωπείου ή μάσκας τόσο σε καθαρά τελετουργικά δρώμενα είτε σε θεατρικές μορφές με προεξάρχουσα τη μορφή της αρχαίας τραγωδίας και μελετώντας τις σύγχρονες μεταθεατρικές φόρμες, παραμένει πάντα ένα ενεργό πεδίο έρευνας. Στο εργαστήριο προσεγγίστηκε το φαινόμενο μέσα από τη μέθοδο του Παριστάμενου Ποιητικού Λόγου που αναπτύχθηκε από τον Γιάννη Μήτρου και τους συνεργάτες του. Τα κείμενα ήταν των Σοφοκλή, Ευριπίδη, H.Muller, Beckett.

Τις ομιλίες προλόγισαν η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και η Γεωργία Μανωλοπούλου εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι ομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτό χώρο που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και θα προβληθούν ολόκληρες μαγνητοσκοπημένες στους συνδέσμους:  https://www.facebook.com/EHDaysGR, https://www.facebook.com/karnavalipatras

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πάτρα, ζητούνται υπάλληλοι ή συνεργάτες για το τμήμα internet marketing και διαχείρισης e-shop.   Απαραίτητη προϋπηρεσία. Αποστολή . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δήλωση τους οι αχαιοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρουν:  "Ένα ισχυρό ράπισμα δέχεται ο νομικός κόσμος της χώρας και μια πρωτοφανή λοιδορία ο νομ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια απίστευτη υπόθεση με την αρπαγή «θησαυρού» που ηλικιωμένη έκρυβε σε τενεκέδες στο πατάρι του εξοχικού της στο Πόρτο Ράφτη ερευνά η Ασφάλεια. Η καταγγελία της 76χρονης έγινε αν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού με θύμα έναν εργαζόμενο που πρόσφατα είχε πιάσει δουλειά. Πρόκειται για τον Πατρινό 46χρονο Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν στην αποκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για την επίθεση την οποία δέχθηκαν χθες ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής και ο εικονολήπτης Κώστας Μαρσέλης, η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε:   «Η δημοσιογραφία είναι η ασπίδα της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Δυστυχώς για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες «κρούσματος» κυβερνητικής ανευθυνότητας, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μετά την διάγνωση κρουσμάτων COVID-19 στις
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search