ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα…»

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Ν’ αρμενίσουν τα καράβια τ’ Αλυκιώτικα» με θέμα τις Αλυκές στη Δυτική Αχαΐα. Το γνωστό ψαροχώρι απόκτησε ήδη τη καταγεγραμμένη ιστορία του που είναι μια εντυπωσιακή αναδρομή στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας Δυτικής Αχαΐας με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Δήμου και σ’ αυτό γράφουν ο αρχιτέκτονας Γρηγόρης Κουτρόπουλος, ο ιστορικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος, η αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη, ο καθηγητής Βιολογίας Βαγγέλης Τζανάτος, ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης και ο ιστορικός Βασίλης Χρονόπουλος, ενώ η επιμέλεια της έκδοσης είναι των Παπαγιαννόπουλου-Σιμώνη. Οι σύγχρονες φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκδοση είναι του Βασίλη Ζωγόπουλου.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο στις παρακάτω ενότητες:

Το φυσικό περιβάλλον στις Αλυκές, η ιστορία και η αρχαιολογία στις Αλυκές μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα, χάνια και σταθμοί του εμπορικού δρόμου στη γειτονιά των Αλυκών, η αλιεία στις Αλυκές υπό το πρίσμα της ελληνικής αλιείας, η δημιουργία του οικισμού των Αλυκών, ο γενεαλογικός πίνακας των απογόνων Μιχαήλ και Ρόϊδως Καρρά, η αλιευτική δραστηριότητα: άνθρωποι και τέχνες της θάλασσας και η ζωή στη στεριά. Η έκδοση συνοδεύεται από μια σειρά παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ζωή των ανθρώπων στις Αλυκές.

Πρόκειται για μια εξαιρετική καταγραφή που διατρέχει ολόκληρη την πορεία του οικισμού από την πρώτη εγκατάσταση σ’ αυτόν μέχρι τις ημέρες μας. Πρόκειται για μια σημαντική των αλυκών που διαθέτουν πλέον τη γραπτή αποτύπωση όχι μόνο της διαδρομής τους αλλά και της συλλογικής μνήμης τους.

«Υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση την έκδοση του βιβλίου για τις Αλυκές» τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η συστηματική μελέτη και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και μαζί μια σημαντική προτεραιότητα για το Δήμο μας. Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο ζήτημα αφού, μεταξύ άλλων, η επίγνωση της διαδρομής μας αποτελεί το στέρεο έδαφος για να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον».

(Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκών Αγλαΐα Μπιτούνη με το βιβλίο για τις Αλυκές)

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε στα Βραχνέϊκα κοντά στον παλαιό Ναό Αγίου Βασιλείου. Το παιδί παρέσυρε διερχόμενο όχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδάκι με την παρέα του έπαιζε μπά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για τη «17 Νοέμβρη». «Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχε . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις αναφορές κατά των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, πρόκειται να καταθέσει το πρωί τ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «αγκαλιάζει» και ενισχύει για δεύτερη χρονιά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του Θερινού Σχολείου της ΔΗΚΕΚ-Δήμου Καλαβρύτων που . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μικρό παιδί τραυματίστηκε στα Βραχνέϊκα κοντά στον παλαιό Ναό Αγίου Βασιλείου. Το παιδί παρέσυρε διερχόμενο όχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδάκι με την παρέα του έπαιζε μπάλα στην πλατεία της
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν το δίκυκλό τους συγκρούστηκε με ΙΧ στην διασταύρωση των οδών Ελληνος Στρατιώτου και Θεσσαλονίκης στις 4.30 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα κατέβαινε την Θεσσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Ένα τεράστιο έργο υποδομής για την Αχαΐα παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα έργο που χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια και χιλιάδες ώρες εργασίας από όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτό για να φτάσ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search