ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάβαρα και Μπαϊράκια -Υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις-200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 

 Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων δίνει στη δημοσιότητα σειρά οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο αποτυπώνονται οι υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις της πόλης μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αφετηρία είναι η πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου έχουν εκτεθεί  Λάβαρα του Αγώνα.   Λάβαρα ή Μπαϊράκια  είχαν οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί και αγωνιστές, ο καθένας το δικό του με ιδιαίτερα χρώματα, γράμματα και σύμβολα. Το Μπαϊράκι το σήκωνε ο ανδρειότερος εκ των πολεμιστών.

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου βρίσκονται αναρτημένα τα κάτωθι:

 

    • Η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη που ύψωσε στο Πόρτο Κάγιο  της Μάνης, από όπου εξαπέλυε επιθέσεις σε Τουρκικά και Αλγερινά πλοία.

 

    • Η σημαία των Σπετσών με σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας  ( σταυρό, άγκυρα, λόγχη, όφις και πτηνό) και την επιγραφή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».   Η σημαία αυτή υψώθηκε κατά την περίοδο της Επανάστασης.

 

    • Η σημαία του Πιέρου Γρηγοράκη – Τζανετάκη, του σώματος της Ανατολικής Μάνης που υψώθηκε κατά την πολιορκία και άλωση της Μονεμβασίας.

Η σημαία έχει μπεζ χρώμα με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας ,

καθώς και αλληγορικές παραστάσεις.

 

    • Η σημαία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, με οχτώ σειρές και κυανό σταυρό.

Την επιμέλεια των εκθέσεων είχαν η ιστορικός τέχνης Ξένια Γιαννούλη και ο εικαστικός Πέτρος Λαμπρινάκος.

 

Το οπτικοακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού (patrasculture.gr), στο κανάλι του youtube στις διευθύνσεις  https://youtu.be/0nWmUk92Gf8 και     https://youtu.be/cb95_2CSr6M καθώς και στην σελίδα του Οργανισμού στο facebook.

Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πλατείες όπου υπάρχουν οι εικαστικές εκθέσεις. Επίσης, ετοιμάζεται έντυπος ιστορικός - εικαστικός οδηγός για τις εν λόγω πλατείες.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Της κακομοίρας έγινε χθες το βράδυ στην Κ. Αχαϊα καθώς ο Σύλλογος των τσιγγάνων της περιοχής γιόρταζε τον προστάτη του Αγιο Ταξιάρχη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Ιουνίου 2021 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  «Το 2019 στο αεροδρόμιο του Αράξου σημειώθηκαν 84.454 αφίξεις τουριστών. Το 2020, λόγω της πανδημίας οι αφίξεις ήταν μόλις 14.170 επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την οικονομική επίπτωση. Ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Ακταίο και τα Αραχωβίτικα επισκέφτηκαν το Σάββατο 15/5 ο επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος και μέλη της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» (συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Ξυλιάς, Κώστας Σβόλης και Ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγο μετά τις 02.00 τα μεσάνυχτα ένα ιστιοφόρο περίπου 15 μ. πιάνει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λευκάδας.      Ο μοναδικός επιβαίνων εκπέμπει sos και αμέσως κινητοποιείται Λιμενικό και πυ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search