ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλογή κρανίων επαναπατρίζεται από το Μουσείο Penn

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας προτίθεται να επιστρέψει και να επαναπατρίσει ένα σύνολο ανθρωπίνων κρανίων από την περίφημη συλλογή Μόρτον, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθεί η υπεροχή της λευκής φυλής. Περίπου 1.300 κρανία περιλαμβάνονται στη Συλλογή Μόρτον, που πήρε το όνομά της από τον γιατρό της Φιλαδέλφειας Samuel George Morton, που τα συγκέντρωνε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η συλλογή κρανίων ανήκει στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, είναι μια από τις πιο διάσημες συλλογές ανθρώπινων κρανίων σε ολόκληρο τον κόσμο και συλλέχθηκε από τον Μόρτον που συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική κοινότητα ως γιατρός στις αρχές του 19ου αιώνα. Έγινε Καθηγητής ανατομίας στο Pennsylvania Medical College στη Φιλαδέλφεια.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Mόρτον για τα κρανία μπορεί να προήλθε το 1830, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για μια διάλεξη ανατομίας, στην οποία παρουσίασε δείγματα κρανίων των πέντε φυλετικών κατηγοριών, που ανέπτυξε ο Γερμανός ανατόμος Johann Friedrich Blumenbach (1752-1840).

Αυτή η διάλεξη, πιθανότατα,  λειτούργησε ως καταλύτης στη δια βίου επιθυμία του να συλλέξει κρανία από όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρέχει παραδείγματα όσο το δυνατόν περισσότερων γεωγραφικών περιοχών και διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων.

Τώρα το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο σκοπεύουν να επιστρέψουν ένα σύνολο ανθρώπινων κρανίων, μερικά από τα οποία ανήκαν σε υποδουλωμένους λαούς, που συλλέχθηκαν με ανήθικο τρόπο για να υποστηρίξουν ρατσιστικές απόψεις.

Το 2019, μια ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο ανακάλυψε ότι 53 κρανία στη συλλογή προέρχονταν από άτομα που υποδουλώθηκαν στην Αβάνα της Κούβας, ενώ δύο άλλα ανήκαν σε σκλάβους Αμερικανούς στη Φιλαδέλφεια.

Τα κρανία απομακρύνθηκαν από την έκθεση και το Μουσείο, στη συνέχεια, σχημάτισε μια επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της συλλογής και τους τρόπους με τους οποίους τα αντικείμενα θα μπορούσαν να ταφούν ή να επαναπατριστούν υπεύθυνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα μαζί με ένα σχέδιο δράσης για την επιστροφή των αντικειμένων «στους απογόνους και τις κοινότητες προέλευσής τους, όποτε είναι δυνατόν».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Από αύριο Τετάρτη 19/5 έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διακυντερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν την Τρίτη 18/5 με επιτυχία την διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό σύμφωνα με Εκπρόσωπο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Eκτροπή τρακτέρ στην περιοχή των Συχαινών σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Η κατάληξη ήταν ο οδηγός να χάσει τη ζωή του.  Πρόκειται για 47χρονο που διατηρούσε κρεοπωλείο στην περιοχή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Σημαντικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη δρομολογούνται στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE- IP AdaptInGR
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν, νωρίς το απόγευμα τρεις γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων.   Οι 4  κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τον ορισμό της δικ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Δούκα, είχε σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο γραφείο του στην Πάτρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Με την ευκαιρία της επίσκε
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search