ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Ξεκίνησε η έκθεση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Μουσείο Τύπου

Η  κήρυξη του πολέμου, ο βομβαρδισμός της 28ης Οκτωβρίου 1940, τα ονόματα των νεκρών αμάχων που θυσιάστηκαν, οι μικρές αγγελίες των πρώτων ημερών του πολέμου για αγνοούμενους Πατρινούς, είναι ορισμένες μόνο πτυχές της τοπικής ιστορίας που αναβιώνει στη θεματική έκθεση που διοργανώνει και φέτος το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, εν όψει της εθνικής μας επετείου.

Μέσα από τις εφημερίδες της εποχής ξεδιπλώνονται τα πολεμικά γεγονότα, οι συνθήκες διαβίωσης, η δύσκολη καθημερινότητα, οι κανόνες των καταφυγίων, η κοινωνική ζωή και το αληθινό πρόσωπο του κατακτητή.

Τα απειλητικά διαγγέλματα των Αρχών Κατοχής και οι προσπάθειες του τύπου να ενημερώσει τους πολίτες σε συνθήκες λογοκρισίας. Επίσης εφημερίδες που κατάφεραν να εκδίδονται κρυφά, αγνοώντας τον κίνδυνο των ποινών. Ευδιάκριτες στις σελίδες του Τύπου είναι και άλλες παράμετροι, όπως η αντίσταση, τα αντίποινα και το σαμποτάζ.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 στον χώρο του Μουσείου Τύπου στην οδό Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09:00 έως 13:00. Οργανωμένες επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον κατόπιν ραντεβού, έπειτα από επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου (τηλ. 2610-310.488).

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τύπου

Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957.

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.

Σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν στο αρχείο του που εμπλουτίζεται διαρκώς. 1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Εξάλλου εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, χειρόγραφη επιστολή του Θ.  Κολοκοτρώνη και άλλα.

Το περιεχόμενο του Μουσείου Τύπου κάνει τον επισκέπτη δέκτη πληθώρας πληροφοριών, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους αιώνες έως τις μέρες μας και αποτελούν «ζωντανή απόδειξη» της ιστορίας. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας είναι ψηφιοποιημένο. Θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mouseiotipou.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα MOTIVATE – Motivating teachers4Europe και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα καθηγητές και μαθητές από την Κροατία και συγκεκριμένα από το σχολείο Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, στο π . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Ολυμπιονίκης και υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βούλα Πατουλίδου θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή  στις 12 το μεσημέρι τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Πε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα μνήμης η σημερινή, Τετάρτη 19 Απριλίου. Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση, που προκάλεσε τον θάνατο έξι Πατρινών: Του 58χρονου Γιώργου Παπασωτηρόπο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα MOTIVATE – Motivating teachers4Europe και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσαν  διήμερη επιμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα μνήμης η σημερινή, Τετάρτη 19 Απριλίου. Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση, που προκάλεσε τον θάνατο έξι Πατρινών: Του 58χρονου Γιώργου Παπασωτηρόπουλου, του 53χρονου Β
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη
Image
Image

Search