ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πινακοθήκη Πατρών: Με έργα του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου

 

   Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας της στα εικαστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνει την προσεχή εβδομάδα έκθεση, με έργα του ζωγράφου Γρηγόρη Παπαθεοδώρου.

 

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου - θα διαρκέσει έως το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 - είναι μία ακόμα παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών και έρχεται να κλείσει μία από τις σημαντικότερες σε περιεχόμενο χρονιές.

 

Τα στοιχεία που κυριαρχούν στην έκθεση, το σκεπτικό με το οποίο ο Πολιτιστικός Οργανισμός επέλεξε να τιμήσει μέσα από αυτή το ζωγράφο Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και οι στόχοι που έχει θέσει για την Δημοτική Πινακοθήκη η Δημοτική Αρχή, κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού το πρωί της Τετάρτης (σήμερα), Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου. Στη συνέντευξη παρέστησαν, ο ανηψιός του ζωγράφου Κώστας Παρδαλάκης, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη συλλογή των έργων, ο αγιογράφος- ζωγράφος Πέτρος Λαμπρινάκος που είναι και επιμελητής της έκθεσης και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου.

 

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η διοργάνωση της έκθεσης, τονίζοντας πως «είμαστε διπλά χαρούμενοι και υπερήφανοι γιατί πρώτον, κάναμε πράξη το καθήκον που είχαμε να τιμήσουμε έναν πολύ σημαντικό ντόπιο καλλιτέχνη που έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε στην πόλη μας και δεύτερον, γιατί κλείνει μια από τις πιο πλούσιες σε περιεχόμενο χρονιές της Δημοτικής Πινακοθήκης».

 

Παράλληλα η κ. Γεροπαναγιώτη επεσήμανε πως «με τη νέα έκθεση, θα έρθουμε σε επαφή με τα έργα ενός ζωγράφου με χαρακτηριστική τεχνοτροπία και εκφραστική ικανότητα…» για να συμπληρώσει ότι «ο Γρηγόρης Παπαθεόδωρου μπορεί να εμπνεύσει τη νέα γενιά καλλιτεχνών όχι μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στη ζωγραφική του και το ύφος που έδινε στα έργα του, αλλά περισσότερο με τη σεμνότητα και ταπεινότητα που χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τη ζωή του».

 

Σε ό,τι αφορά την εικαστική πολιτική του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε πως «… θα συνεχίσει να τιμά και να ευχαριστεί καλλιτέχνες σαν τον Γρηγόρη που πρώτα οι ίδιοι τίμησαν με το έργο τους και τη στάση ζωής τους την πόλη μας. Στόχος μας ήταν και είναι η Δημοτική Πινακοθήκη να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης που θα προάγει τις εικαστικές τέχνες και θα συμβάλλει με όλα τα μέσα στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αισθητικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της.…»

 

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, αναφερόμενη στη χρονιά που πέρασε στάθηκε στο γεγονός πως η Πινακοθήκη «δεν περιορίστηκε σε μετακλητές εκθέσεις αλλά διοργάνωσε τέσσερις συνεχόμενες παραγωγές και την επόμενη εβδομάδα διοργανώνει την πέμπτη σε σειρά, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση με δεδομένη την υποστελέχωση και τον χαμηλό προϋπολογισμό. Εντούτοις με τη δουλειά του περιορισμένου σε αριθμό προσωπικού μας και με την ουσιαστική και αφιλοκερδή βοήθεια της γνωμοδοτικής επιτροπής καταφέραμε να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου παραγωγές σε όλη την γκάμα των εικαστικών τεχνών: τέχνη του ψηφιδωτού με την έκθεση Κολέφα, γλυπτική με τη έκθεση Γερολυμάτου, αρχιτεκτονική και φωτογραφία με την έκθεση Δωρρή, βιντεο- installations- ζωγραφική – κόσμημα και κεραμική με την ομαδική έκθεση των διδασκόντων του εικαστικού εργαστηρίου μας…

 

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και σε ένα ακόμη σπουδαίο έργο που ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά το προσωπικό μας μαζί με τους εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία κι αυτό είναι η ψηφιοποίηση και φύλαξη της μόνιμης συλλογής έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης. Μια δουλειά που επιμείναμε πολύ ως δημοτική Αρχή καθώς αφορούσε περιουσία του Δήμου αξίας πολιτιστικής και οικονομικής που έπρεπε να γνωρίζουμε και να διαφυλάξουμε».

 

Με γνώμονα αυτό το καθήκον και συνεχίζοντας αυτή την πορεία, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search