ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη: Με αφορμή τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

 

 

 

 

Στην σκηνή του θεάτρου «Λιθογραφείον» ανεβαίνει απόψε στις 8.00 το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol), σε μία θεατρική διασκευή από την Φιορέλα Μαστρόκαλου για ενήλικες και παιδιά.

 

Ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων. Γράφει το πιο δημοφιλές έργο του, τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», που είναι ο μοναδικός χριστουγεννιάτικος μύθος της σύγχρονης λογοτεχνίας και μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του για τη ζωή, που δεν είναι άλλη από το πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δημοφιλία της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς αναζωπύρωσαν τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Αγγλία και καθιέρωσαν τη γιορτή αυτή όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Ο Ντίκενς δημοσίευσε την ιστορία στις 9 Δεκεμβρίου 1843. Το patramou ρωτά τον… Εμπενίζερ Σκρουτζ (στην παράσταση) Βασίλη Τάσση γιατί αυτή η Χριστουγεννιάτικη ιστορία παραμένει ακόμη τόσο επίκαιρη;

 

Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα της κλασικής λογοτεχνίας είναι η δυνατότητα που μας παρέχουν για συνεχείς αναγνώσεις και προβολές στο σήμερα. Ακολουθώντας την βασική δομή του παραμυθιού ο Ντίκενς μάς δωρίζει ένα ταξίδι ψυχής: ο Σκρουτζ ξεκινά από την απόλυτα παγιωμένη βεβαιότητα του κόσμου του και, μέσω της έλλειψης ισορροπίας που βιώνει με τη συνάντηση με τα τρία πνεύματα, αμφιβάλλει για όσα έχει κατακτήσει, αμφισβητεί τον κόσμο του για να καταλήξει σε μια καινούργια βεβαιότητα γεμάτη από την χαρά που δίνει η ζωή όταν την μοιράζεσαι με τους γύρω σου. Από την άλλη η σφοδρή κριτική που ασκεί ο Ντίκενς στην βικτωριανή εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, που οδηγεί στην έσχατη φτώχεια μεγάλα τμήματα της αγγλικής κοινωνίας, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη όσο οι ταξικές διακρίσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο δομούνται οι κοινωνίες μας: δεν έπαψαν να υπάρχουν φτωχοί, ανήμποροι και ξεγυμνωμένοι άνθρωποι και ο Ντίκενς είναι ο ποιητής τους.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Πώς είναι ο σύγχρονος Εμπενίζερ Σκρουτζ;

 

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ο κλειστός θωρακισμένος άνθρωπος που αρνείται να χαρεί με την γιορτή που πλημμυρίζει τους γύρω του. Όλα αυτά τα θεωρεί χαμένο χρόνο, που στο μυαλό του μεταφράζεται σε χρήμα. Άκαμπτος, αποκρουστικός, σκορπίζει τον φόβο στο πέρασμά του. Όμως η στάση του απέναντι στους άλλους δεν υπαγορεύεται από κάποια έμφυτη και αθεράπευτη κακία, αλλά μάλλον από την ανάγκη του να αμυνθεί απέναντι σε ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει. Θεωρεί ότι όλα τα έχει τακτοποιήσει με το χρήμα και με την αυστηρή τήρηση του γράμματος του νόμου. Εκείνο όμως που πασχίζει είναι να προστατεύσει από το βλέμμα των άλλων την εντός του απωθημένη ρωγμή. Αυτή η ρωγμή όμως είναι η μοναδική του ευκαιρία: όταν διευρυνθεί με την βοήθεια των τριών πνευμάτων, θα αφεθεί να καταδυθεί μέσα της και να αναβαπτισθεί ξαναπιάνοντας το νήμα της ζωής που είχε αφήσει από την νεανική του ηλικία.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Η διασκευή, σκηνοθεσία και η διαμόρφωση του εικαστικού περιβάλλοντος είναι της Φιορέλας Μαστρόκαλου. Πώς προέκυψε η ιδέα να προσεγγίσετε με το δικό σας τρόπο μια τόσο γνωστή… Χριστουγεννιάτικη ιστορία;

 

Τo «A Christmas Carol – Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, όπως και άλλα κλασικά έργα του ίδιου αλλά και άλλων λογοτεχνών της εποχής αποτέλεσαν συντροφιά και έμπνευση στη παιδική μου ηλικία. Ειδικά το «A Christmas Carol» υπήρξε κάτι σαν οικογενειακή παράδοση, μια αγαπημένη συνήθεια που σηματοδοτούσε τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι ήρθα σε επαφή από πολύ νωρίς με το λογοτεχνικό αριστούργημα του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη, τόσο ως ανάγνωσμα αλλά και στις διάφορες μεταφορές  και παραστάσεις του. Η αγάπη και η συγκίνηση που προκαλεί σε μένα και την οικογένειά μου είναι μεγάλη, έτσι πρόκειται για ένα έργο που γνωρίζω καλά και σε βάθος. Επόμενο λοιπόν να συναντηθώ μαζί του και να του δώσω ζωή κάποια στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, με μεγάλη χαρά και αγάπη.

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η αναμέτρησή σας με ένα τόσο γνωστό και πολυδιαβασμένο κείμενο σε ό,τι αφορά τη θεατρική διασκευή και την σκηνοθεσία του σε μια παράσταση για… ενήλικα παιδιά;

 

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι η δουλειά,  για να μπορέσει όλο αυτό να ζωντανέψει ως μια θεατρική παράσταση. Δεν το αντιμετώπισα ποτέ ως κάτι «κλασικό» με την έννοια του ευρύ  γνωστού και πολυδιαβασμένου. Άξονας για μένα υπήρξε η αγάπη μου γι’ αυτό και η προσωπική μου ματιά και ευαισθησία όσον αφορά στην ιστορία, την αισθητική και τα θέματά του. Η «αναμέτρηση» λοιπόν εμπεριέχει δυσκολίες αλλά και χαρά. Το δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον μέρος είναι να συγκεντρώσεις και να εμπνεύσεις τους συνεργάτες προς τη δική σου ματιά, αισθητική και ευαισθησία στην αντιμετώπιση της δουλειάς. Επειδή γνωρίζω καλά και έχω επιλέξει όλα τα στοιχεία της παράστασης και τα δουλεύω μόνη μου, από τη διασκευή, την δημιουργία σκηνικού περιβάλλοντος, κοστουμιών , δραματουργίας και υποκριτικής προσέγγισης ως μέρος μιας ενιαίας αισθητικής επιλογής, πολλές φορές αυτό δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες υλοποίησης καθώς ο χρόνος δεν είναι αρκετός και οι ανάγκες πολλές, αν λάβει και κάποιος υπόψη του ότι το καλλιτεχνικό κομμάτι είναι ένα μόνο κλαδί στο δέντρο που λέγεται «παράσταση». Από την άλλη μεριά, η «ευκολία» και η χαρά προκύπτει αβίαστα και υπερπηδά τα εμπόδια όταν ασχολείσαι με ένα έργο που αγαπάς και χαίρεσαι να το βλέπεις να ζωντανεύει μέσα από τη δική σου ματιά.

 

Σε ό,τι αφορά τη διασκευή έγινε με βάση το έργο του Ντίκενς, η γραφή του οποίου συναντά όλες τις ηλικίες, καλλιεργεί και ευαισθητοποιεί τους μικρούς, εμπνέει και εμψυχώνει τους μεγαλύτερους. Οπότε μιλάμε για το έργο του Ντίκενς που αφορά όλους μας, χωρίς διακρίσεις. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να γίνει μάρτυρας της μεταστροφής του πιο δύστροπου και αγκυλωμένου χαρακτήρα στην ιστορία της κλασικής λογοτεχνίας και του μαγικού τρόπου που αυτή συντελείται;

 

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Διασκευή / Σκηνοθεσία / Εικαστικό περιβάλλον: Φιορέλα Μαστρόκαλου

 

Παίζουν:  Gerard van Hattem , Αντώνης Γραβάνης, Αναστασία Μανόνα, Μυρτώ Ντζαμάρα, Λάμπρος Ξύτσας, Αντριάννα Σιδέρη, Γιάννης Σιδέρης, Θεοδότη Τάσση και στο ρόλο του Σκρουτζ ο Βασίλης Τάσσης.

 

Σκηνικά / Κοστούμια:  Λάμπρος Ξυτσάς

 

Μουσική επιμέλεια: Φιορέλα Μαστρόκαλου

 

Φωτισμοί:   Φάνης Δίπλας

 

Φωτογραφία: Αντώνης Αλεξάκης, Χρήστος Αντωνόπουλος

 

Τεχνική βοήθεια ήχου: Χρήστος Αντωνόπουλος, Στράτος Γιαννατσής

 

Ειδικές ευχαριστίες στον Βασίλη Καλαντζή

 

 

 

Καρόλου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

 

από 14 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου

 

θέατρο «Λιθογραφείον».

 

Παραστάσεις: σήμερα 8.00 μ.μ.

 

αύριο: 12.00 το μεσημέρι και 8.00 μ.μ.

 

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ ατέλειες, παιδικό, ανέργων.

πηγή Patramou.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργο και ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργο και ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search