ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Πάτρα στις 6 Μαρτίου η συγγραφέας Μαρία Περατικού-Κοκαράκη

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Τα Χρόνια των Ακαμαντίδων» της Μαρίας Περατικού-Κοκαράκη στο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Βασιλείου Πατρών απέναντι από το ναό της Αγ. Κυριακής.

Το βιβλίο είναι το 2ο μέρος μίας τριλογίας.

«Πιο πολύ από την ίδια την κρίση και τη χρεοκοπία  με τρομάζει η σύγχυσή μας», γράφει ο Λαοκράτης Βάσσης.  Κάπως έτσι σκέφτονται και νιώθουν, μπερδεμένα, θολωμένα, τα δυο κορίτσια, Ελένη και Ιφιγένεια, στους χρόνους της απογοήτευσης, της αφροσύνης, της σύγκρουσης, της πλάνης, μετά από «τα χρόνια με τα κυκλάμινα»,  τα χρόνια του Αγώνα του ’55-’59 στην Κύπρο.  Τα χρόνια που το παραμύθι ακούμπησε την πραγματικότητα!

Φοιτήτριες τα κορίτσια στην Αθήνα, ζουν, παράλληλα με τον έρωτα, τη Χούντα, τις διαβρωτικές πολιτικές παρενέργειες, που γίνονται νοσηρές, παθογόνες καταστάσεις στο νησί τους και οι οποίες σκιάζουν τα νεανικά, αγνά, αμέριμνα, ρομαντικά τους χρόνια. Η σύνεση και η σωφροσύνη στα κυπριακά δρώμενα, με βήμα σταθερό, καταγράφουν απουσίες στο απουσιολόγιο της ευρυθμίας... Κι η ζωή με τα πολύχρωμά της, κυρίαρχη και αέναη  στον δρόμο του χρόνου, με το κεφάλι ψηλά και τον βηματισμό του ενθουσιασμού και του ονείρου...

Η Μαρία Περατικού-Κοκαράκη έχει γεννηθεί στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της.

Μεγάλωνε με τις διηγήσεις της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή,  Αθηναίας μητέρας της,  μαζί με τους μύθους, θρύλους κι αγώνες της Κύπρου. Της άφηναν γεύσεις και μυρωδιές, για να φτιάχνει  στη συνέχεια τις δικές της μικρές ιστορίες. Ιστορίες που την ταξίδευαν και της γνώριζαν ανθρώπινες μοίρες, πορείες, αγώνες, αντιστάσεις, προσπάθειες, μόχθους.

Από πολύ μικρή συμπέρανε πως κάθε Άνθρωπος κι ένα μοναδικό ταξίδι! Τούτο το ταξίδι την οδήγησε  σε φιλολογικές σπουδές στην Αθήνα  και στο Σίδνεϊ.  Εργάστηκε ως Tutor στο Old Sydney University και στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου.

Έχει βραβευθεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 2014 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ ως «Άνθρωπος  του Πολιτισμού και των Γραμμάτων».

Κάνει βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών, οι οποίες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα ποιητικά έργα Αγυρτείες, Ταναφόρμια, Αυτόμελα, Χάι-Κάι, Ιδιόμελα, Χάι Κου και Τάνκα, Χάι Κου - Σένριου και Ρέγκα, το διήγημα Μνήστρα και το μυθιστόρημα Βαλς με Δεκανίκια.

Τα Χρόνια των Ακαμαντίδων αποτελούν όπως προείπαμε, τo δεύτερο μέρος Της Κύπρος Τριλογίας, με πρώτο μέρος Τα Χρόνια με τα Κυκλάμινα.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η «Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου μαζί με την Λέσχη Ανάγνωσης «Η Ομάδα», την Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Πάτρας και τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, θα μιλήσουν η συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Νόπη Γραικούση, ο φοιτητής ιατρικής Χρίστος Πίτρος που είναι πρόεδρος της Φοιτητικής Εστίας Κυπρίων Πάτρας και ο ποιητής, τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Π. Βαρνάβας. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, από τη Λέσχη Ανάγνωσης «Η Ομάδα».

Αποσπάσματα θα διαβάσουν Κύπριοι φοιτητές ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Οδυσσέας Κουφοπαύλου, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Τασία Μπιρλή, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search