ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι HΠΑ φλέγονται: Οι διαδηλωτές στους δρόμους – Η εθνοφρουρά σε ετοιμότητα -

 

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκλονίζονται από κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του  Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις , μεταξύ των οποίων η Μινεάπολη, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια, η Ατλάντα, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ, με δύο νεκρούς να έχουν καταγραφεί συνολικά κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί.

 

 

Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εθνοφρουρά βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση στις πολιτείες Μινεσότα, Οχάιο, Μιζούρι, Ουισκόνσιν και Τενεσί, την ανάπτυξή της ζήτησε και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, ενώ σε μία πρωτόγνωρη κίνηση  το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει θέσει τον στρατό σε άμεση ετοιμότητα σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή του.

 

Το μήνυμα ότι οι πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σκληρά τις διαδηλώσεις, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τον στρατό, έστειλε ο Ντόναλντ Τράμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ωστόσο είπε ότι η μνήμη του ατιμάζεται από ταραχοποιούς, πλιατσικολόγους και αναρχικούς, και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συμφιλίωση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «δικαίωμα και ανάγκη» οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

 

Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ καλύπτουν συνεχώς τις εξελίξεις.

 

Ο θάνατος του Φλόιντ μετατράπηκε σε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας έναντι αυτής της κοινότητας και τροφοδότησε μια αίσθηση κρίσης που ολοένα και αυξάνει στις ΗΠΑ

 

 

 

Συνδέσεις πραγματοποιούνται από όλα τα «θερμά» σημεία.

 

 

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις για απονομή δικαιοσύνης και σεβασμό της ανθρώπινης ζωής έδωσαν και πάλι τη θέση τους στο χάος όταν έπεσε το σκοτάδι.

 

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” –τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του–, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

 

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για τέταρτη νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

 

Από τις διαδηλώσεις έχει βυθιστεί στο χάος η Μινεάπολη,με φωτιές συγκρούσεις λεηλασίες,ενώ οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες,με δύο νεκρούς έως τώρα.

 

Η Εθνοφρουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή του προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας της Μινεσότα.

 

Στον αντίποδα, κύμα συμπαράστασης για τα θύματα της αστυνομικής βίας εκδηλώνεται από πολιτικούς, κυρίως των Δημοκρατικών, διάσημους αθλητές, σταρ του Χόλιγουντ και μεγάλες αθλητικές εταιρείες.

 

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, και στο Τορόντο του Καναδά.

  

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search