ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Μια ανάσα» από τα 1.000 κρούσματα η Ελλάδα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις

Μια «ανάσα» από τις εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως βρίσκεται η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 935 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το 4ο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Όπως ήταν λογικό, η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας.

Για μέτρα που δεν απέδωσαν, καθώς δεν τηρήθηκαν, έκανε λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να αποδώσουν. Δεν φαίνεται να το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αγνοούμε τα πάντα και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλά θετικά τεστ» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η κ. Κοτανίδου και συνέχισε:

«Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι θετικά, όμως το ποσοστό σε σχέση με τους ελέγχους παραμένει στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν περιοχές που διαφέρουν και είναι ο λόγους που μπαίνουν άμεσα σε κόκκινο ή πορτοκαλί επίπεδο».

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε 20πλάσια τεστ συγκριτικά με αυτά που γίνονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη μετάδοση στην κοινότητα», δήλωσε και αναφέρθηκε στους νέους:

«Το πόσο πειθαρχούν οι νέοι φαίνεται από τα ρεπορτάζ που κάνετε. Φταίμε όλοι εμείς. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος και εκτός από τον εαυτό τους πρέπει να προστατεύσουν και τους γύρο τους. Τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς τους που κινδυνεύουν να μπουν στις εντατικές αν κολλήσουν. Κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του. Οι νέοι σε αυτή τη φάση, όπως και στην πρώτη, πρέπει να βοηθήσουν».

Σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αν φαίνεται πρόβλημα διαθεσιμότητας στο μέλλον: «Απέχουμε αρκετά από τα όρια. Έχουμε αρκετά κρεβάτια και στην Αττική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο όριο». 

Στο θέμα των νέων και της ευθύνης που εκείνοι έχουν στην μετάδοση του ιού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν φοράμε όλοι μάσκες θα μπορέσουμε να διακόψουμε τη διασπορά.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως oδηγός της επιδημίας είναι οι ηλικίες μεταξύ 20 και 40.

«Σε αυτές τις ηλικίες είναι και τα περισσότερα κρούσματα, κυρίως ασυμπτωματικοί διότι οι ηλικίες αυτές δεν συμμορφώθηκαν στην προηγούμενη κλιμάκωση των μέτρων» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων εάν τους συγκρίνουμε άλλους στην Ευρώπη είναι χαμηλοί.

Οι περιοχές στην Ελλάδα είναι ακόμα στο πρασινοκίτρινο σε σχέση με την κόκκινη Ευρώπη όμως υπάρχει δυναμική για αυτό και πρέπει αν παρθούν τώρα τα μέτρα ενόψει του χειμώνα, είπε.

Ελπίζουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες να δούμε απόδοση των μέτρων, σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτό που περιμένουμε είναι να σταθεροποιηθεί και να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ.

Επίσης χαρακτήρισε σχετικά καλό το επίπεδο του συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως η κάλυψη στις ΜΕΘ έχει πέσει κάτω από το 60% με το πρόβλημα να μετατοπίζεται στις απλές κλίνες Covid λόγω της μεγάλη εισροής απλών περιστατικών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων.

«50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

Στην τρομακτική αυτή εκτίμηση προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.

«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Παντελή Οικονόμου, επικεφαλής πολιτικής οργάνωσης «Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες»   Το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7) συμφώνησαν να επιβληθε . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας με τα επιμελητήρια και την αγορά, καθώς η ανάπτυξη της επόμενης μέρας περνά απαραίτητα από την αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων τη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά εξαιτίας της αργοπο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σημαντικές όσο και ανατρεπτικές εξελίξεις αναμένονται –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- τα επόμενα 24ωρα στην υπόθεση δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν πριν από 35 ημέρες στα Γλυκά Νερά! . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Αγίου Διονυσίου 24, στην Πάτρα. Από τη φωτιά το όχημα υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Στο σημείο έσπευσα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα επιχείρηση ανδρών της Ασφάλειας Αττικής στην Πάτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αστυνομικών βρίσκεται στην πόλη, ερευνώντας στοιχεία τα οποία αφορούν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι και η χαλαζόπτωση στις περιοχές των Δουνεϊκων και του Καρδαμά.   Η χαλαζόπτωση, κατέστρεψε καλλιέργ
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search