ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν σήμερα το απόγευμα τα ραντεβού για 80 έως 84 ετών

Από τις 18:00 σήμερα Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, ανοίγει η εφαρμογή για να κλείνουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού οι ηλικιακές ομάδες, 80 – 84 ετών, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την 1η και 2η δόση του εμβολίου. Επίσης, έχουν γίνει 123.347 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 121.109 έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Παρά τα μέτρα έχουμε περίπου 500 κρούσματα την ημέρα. Τα στοιχεία μάς προβληματίζουν για αυτό επιμένουμε στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλη ωριμότητα τις ημέρες των εορτών γι’ αυτό δεν είχαμε αύξηση όπως σε άλλες χώρες, έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής.
5.881 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Ο υπουργός ευχαρίστησε αρχικά τις Ένοπλες Δυνάμεις που όπως είπε, έχουν συμβάλει κομβικά στην επιχείρηση εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι υπάρχει μικρή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 2.404 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στην Δυτική Αττική, τη Θάσο και τη Βοιωτία.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 293 ασθενείς. Από αυτούς οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορονοϊό πάνω από 1.400 άτομα.

«Σε επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος μέσος όρος υπολογίζεται σε 480 κρούσματα και η μέση ηλικία είναι τα 46 έτη. Έχουμε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός σημείωσε πως οι ηλικίες όπου βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία κινείται μεταξύ 45 και 55 έτη, αλλά και σε ηλικίες 65 ετών και άνω. Γι’ αυτό, όπως είπε, δεν θα κουραστούμε να λέμε για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν.

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους, ο υπουργός υγείας τόνισε πως 112 εξ αυτών είναι ηλικίας από 18 ως 64 ετών. Σήμερα, η πληρότητα σε ΜΕΘ υπολογίζεται στο 50%.

Προβληματίζει η εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη
Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε τον έντονο προβληματισμό κυβέρνησης και ειδικών για τον τρόπο που διασπείρεται η πανδημία στην Ευρώπη. «Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του κορονοϊού» είπε και τόνισε πως Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

«Και εμείς έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.570 συνανθρώπους μας» συνέχισε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται 33η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες, «αλλά για εμάς κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα».

Είμαι πολύ περήφανος που φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης δημόσιας υγείας. Η πλειοψηφία του κόσμου που και μέσα στις γιορτές έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι δεν έχουν την ραγδαία αύξηση που φοβόμασταν. Η διαδικασία των εμβολιασμών παράλληλα με τη στήριξη του ΕΣΥ είναι τα όπλα μας με τα οποία θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στα νησιά
Ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος, Αρίστος Περρής στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε για το πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων των ελληνικών νησιών.

Όπως είπε ο κ. Περρής, τον σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων στα νησιά αναλαμβάνει το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.

Ειδικότερα:

Στην πρώτη φάση τα εμβόλια θα πάνε σε 18 ελληνικά νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη από 11/1 ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και από 18/1 ο εμβολιασμός σε μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση θα γίνει με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρών που θα συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της παράδοσης στα εμβολιαστικά κέντρα
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 12.000 κατοίκων από 18 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους ανθρώπους άνω των 80, ενώ θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και η διανομή θα γίνει με αεροπορικά μέσα, δωρεάν αλλά και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά από 10 Φεβρουαρίου πρώτα στους μόνιμους κατοίκους σε αυτά τα νησιά μικρού μεγέθους και να επεκτείνεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων για την παράδοση
Η τέταρτη φάση απευθύνεται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους και ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλους άνω των 18 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και η παράδοση θα γίνει με εναέια μέσα με συντονισμό από ΓΕΕΘΑ και ΓΓΠΠ
Όπως είπε ο κ. Περρής, ειδικά για το Καστελόριζο, ο εμβολιασμός προβλέπεται να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί μέχρι και 31 Φεβρουαρίου του 21 για όλο το σύνολο του νησιού.

Πηγή: ethnos.gr



Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search